Vorige
Blog

Meer dan alleen een bouwer: ‘We pakken onze maatschappelijke verantwoordelijkheid’ Duurzaamheid voor natuur én mens dankzij samenwerking met Weverling Groenproviders

Duurzaamheid draait voor Dura Vermeer niet alleen om klimaat, maar ook om het welzijn van mensen. Projectmanager Klant & Markt Anouk Slockers, die zich namens Dura Vermeer Bouw Heyma hard maakt voor sociale duurzaamheid, bespreekt samen met projectadviseur Marcel Brugmans van Weverling Groenproviders hun nieuwe samenwerking waar natuur én mens van profiteert. “We willen als bouwer onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.”

Sociale duurzaamheid zit volgens Anouk Slockers in het bloed van Dura Vermeer. “We hebben niet altijd deze term gebruikt om onze werkwijze te omschrijven, maar als familiebedrijf voelen we dat het belangrijk is om ons steentje bij te dragen aan de maatschappij.” Ondanks dat een sociale benadering haast vanzelfsprekend is binnen Dura Vermeer, is de term ‘sociale duurzaamheid’ volgens de projectmanager nog niet bij iedereen bekend. “Bij de term duurzaamheid denkt iedereen aan de klimaatverandering. De stappen die we hierin zetten, volgens onze Net Zero-strategie waarmee we toewerken naar nul CO2-uitstoot in 2050, zijn zichtbaar. Maar sociale duurzaamheid zit niet in materialen of bouwmethoden. Het zit in het welzijnsgevoel van mensen.” Anouk legt uit dat Dura Vermeer onder de noemer van sociale duurzaamheid verder kijkt dan alleen de bouwopgave. “We zijn meer dan alleen een bouwer. We willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en op de lange termijn bijdragen aan het welzijn van bewoners, gebruikers en werknemers.”

Geluk

De nieuwe samenwerking met Weverling Groenproviders is volgens Anouk ‘een perfect voorbeeld’ van de manier waarop Dura Vermeer Bouw Heyma invulling geeft aan het thema sociale duurzaamheid. Met hun sociale duurzaamheidsinitiatief Groenperspectief helpt Weverling Groenproviders namelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om te re-integreren in de maatschappij. Projectadviseur Marcel Brugmans: “Het helpen van mensen die buiten de maatschappelijke boot vallen is onderdeel van ons bedrijf, we doen dit al 25 jaar. Voor ons is het vanzelfsprekend dat als je de kans hebt om mensen te helpen, je deze benut. We zien mensen binnen ons bedrijf een groeiproces doormaken waarbij ze stapje voor stapje hun eigenwaarde en geluk terugvinden. Ze voelen dat ze weer van toegevoegde waarde zijn voor de maatschappij. Dat is toch fantastisch?” Het is overigens niet altijd rozengeur en maneschijn, benadrukt Marcel: “Sommige mensen worden geconfronteerd met zoveel uitdagingen in hun persoonlijke levens, dat ze het ook bij ons niet kunnen vinden. Maar al kunnen we maar één iemand helpen, dan is het al de moeite waard.”

Kans

Het is precies die sociale aanpak waardoor Weverling als groenleverancier door Dura Vermeer Bouw Heyma werd geselecteerd voor het renovatieproject Cluster 3 in opdracht van woningcorporatie Woonstad Rotterdam. “Als het gaat over nieuwe samenwerkingen met leveranciers weegt het sociale aspect, naast aspecten als kwaliteit en prijs, zwaar mee”, vertelt Anouk. “We vinden het belangrijk dat onze partners actief bezig zijn met sociale duurzaamheid of hier in ieder geval voor openstaan.” Bij Weverling vielen alle puzzelstukje op hun plek. Wat hun rol is binnen het project? “Wij brengen zo’n vijftien achtertuinen na afronding van de bijbehorende woningrenovaties weer terug in de oude staat en voegen waar nodig extra beplanting toe”, legt Marcel uit. Want een betegelde achtertuin is niet meer van deze tijd: “In het kader van klimaatsverandering en de terugloop in biodiversiteit planten we vaak meer groen dan we voor de werkzaamheden aantroffen.” De werknemers binnen het sociale duurzaamheidsinitiatief Groenperspectief assisteren waar ze kunnen. “Ze werken samen met onze deskundige uitvoerders en leren ondertussen de kneepjes van het vak. Ze krijgen bij ons de kans hun hoveniersdiploma te halen en sommigen worden uiteindelijk zelfs uitvoerder bij ons. Heel mooi om te zien.”

Marcel en Anouk in gesprek

Insecten genieten van het groen in de tuin

Welzijn

Maar het stukje sociale duurzaamheid gaat verder dan het helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook het toevoegen van groen maakt onderdeel uit van sociale duurzaamheid. Anouk: “We hebben samen met de opdrachtgever in de ontwerpfase gekeken hoe we zoveel mogelijk waarde kunnen toevoegen voor bewoners en hun omgeving. Wij zijn ervan overtuigd dat groen hier een belangrijk onderdeel van is. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen gelukkiger zijn in groene omgevingen en dat het gezondheidsvoordelen biedt.” Marcel knikt instemmend mee: “Het klinkt als een verkooppraatje, maar de aanwezigheid van groen draagt op de lange termijn bij aan het welzijn van mensen. En in onze ervaring kan groen op sociaal gebied ook verschil maken in een wijk. Het biedt mogelijkheid tot ontspanning en geeft een gevoel van rust. Het maakt de wijk in z’n algemeenheid een fijnere plek om te vertoeven.”

Toekomst

Beide partijen zijn te spreken over de kersverse samenwerking en er wordt dan ook al gebrainstormd over toekomstige projecten. “Het is de integraliteit die voor mij de kracht van deze samenwerking vormt”, aldus Anouk. “We maken iets moois met elkaar en geven tegelijkertijd mensen een kans op een baan. Wat wil je nog meer?” Ook Marcel is meer dan tevreden: “Alles verloopt vlot: de lijntjes zijn kort, de communicatie helder en de sfeer goed. Ik zie zeker toekomst in onze samenwerking.” Voortbordurend op het thema duurzaamheid voegt Anouk toe dat ze gelooft in de kracht van duurzame samenwerkingen. “Hoe beter we elkaar leren kennen, hoe beter onze samenwerking wordt. Zo hebben we meerdere projecten in het vooruitzicht die we samen met Weverling willen oppakken.”

Verdere ambities van de aanjager op het gebied van sociale duurzaamheid? “Beter in beeld brengen wat we eigenlijk al doen. Onbewust doen we vanuit onze sociale houding al heel veel goed, maar als we verder willen groeien moeten we ons bewuster worden van sociale duurzaamheid aan de voorkant van projecten. Zo kunnen we onze sociale impact nog meer vergroten.” Waar haar drive vandaan komt? “We hebben één planeet en die moeten we met elkaar delen. Om te zorgen dat iedereen een fijne plek heeft om te wonen, moeten we allemaal iets meer aan elkaar denken. Als groot bouwbedrijf hebben we daar veel invloed op en die verantwoordelijkheid én kans wil ik pakken.”

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.