Vorige
Blog

800 paleisdeuren krijgen tweede leven

Dankzij de duurzaamheidsambities van Dura Vermeer en Van de Vin krijgen 800 deuren die vrij zijn gekomen door de renovatie van het Paleis van Justitie in Den Bosch een tweede leven. Projectverantwoordelijke namens Dura Vermeer, Marcel Mutsaers, en commercieel technisch adviseur namens Van de Vin, Wytze van de Vin, blikken samen terug op de succesvolle samenwerking.

Bij de start van de renovatie, zag projectverantwoordelijke Marcel hoeveel materialen met kans op hergebruik werden weggegooid. Hij kon niet anders dan er een actiepunt van maken. “Al zo’n vijf jaar geleden werd begonnen met de plannen voor de renovatie. In die tijd waren we in Nederland minder bezig met duurzaamheid. Maar ik zag tijdens de start van de renovatie hoeveel materiaal er vrijkwam uit het gebouw, ik vond het zo zonde.”

Kartrekker

Er was nog niemand in Marcels team met het thema duurzaamheid in zijn takenpakket, dus besloot hij zelf de kar te trekken. De voorbereidingen voor de sloop waren inmiddels in volle gang, dus onder tijdsdruk onderzocht hij samen met een trainee welke materialen potentieel konden worden hergebruikt. Van bouwkundige elementen tot installaties, armaturen en raambekleding. Terwijl alles in kaart werd gebracht, stond één ding voor Marcel als een paal boven water: de honderden deuren moesten en zouden hergebruikt worden. “We konden ze in nieuwbouwprojecten niet gebruiken omdat ze qua maatvoering niet meer voldoen aan het huidige bouwbesluit, maar ze waren nog zo mooi. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen ze te laten vernietigen.”

Wisseldeuren

Dus Marcel ging de boer op, want wie heeft er nou 800 deuren nodig? Talloze telefoontjes en e-mails volgden. Marcel gaf presentaties aan opdrachtgevers van andere projecten en deelde de sheets met projectleiders binnen Dura Vermeer. In eerste instantie leek het spaak te lopen, maar via via kwam het idee van de deuren terecht bij een collega die dagelijks contact had met vaste partner Van de Vin, producent van houten kozijnen. Marcel: “Mijn collega opperde dat de deuren perfect konden fungeren als wisseldeuren. De korte lengte biedt ventilatie én ruimte voor kabels aan de onderkant. Van de Vin was direct enthousiast.”

Meer over het Paleis van Justitie

In gesprek bij locatie Van de Vin

Romantiek

Commercieel technisch adviseur Wytze knikt instemmend mee. “Het hergebruik van de deuren sluit perfect aan bij onze duurzaamheidsambities. We zijn druk bezig met onder meer onderzoek naar zo duurzaam mogelijke houtsoorten, het wegwerken van aluminium profielen en het losmaakbaar maken van onze producten. De romantiek van de 800 paleisdeuren zit voor ons in de CO2 die opgeslagen blijft. Normaal worden deuren versnipperd en verbrand waarbij de CO2 weer vrijkomt, dat kunnen we nu voorkomen.”

Levensduur

Wytze legt uit dat de wisseldeuren die Van de Vin normaal gebruikt, vanwege hun functie een kortere levensduur hebben dan normale deuren. Maar de deuren uit het Paleis van Justitie zijn van zo’n goede kwaliteit, dat Van de Vin voorlopig geen nieuwe wisseldeuren hoeft te maken. Ook dat bespaart CO2 uitstoot. “Deze deuren kunnen nog jaren mee.” De deuren zijn zelfs in zo’n goede staat, dat ze bijna 1-op-1 kunnen worden doorgeplaatst. Wytze: “We hebben ze alleen ingekort tot een uniforme maat en bestickerd met de melding dat het deuren zijn met een tweede leven. We vinden het belangrijk bewustwording te creëren op de bouw. Ook voor ons is dit de eerste keer dat we op deze manier circulair werken. We moeten allemaal alert zijn en ons steentje bijdragen.”

Vlammetje

Marcel geeft toe dat ook hij niet altijd zo alert is geweest op potentieel hergebruik van materialen. “Een aantal jaar geleden vond ik het bij een project eerlijk gezegd nog overdreven dat oude aanrechtbladen werden hergebruikt, maar inmiddels is er bij mij een vlammetje gaan branden. Ik ben, net als veel andere collega’s, aangestoken door Dura Vermeer die van ons vraagt meer te doen op het gebied van duurzaamheid dan door opdrachtgevers gevraagd wordt. Het wordt intern enorm aangejaagd en stapje voor stapje ben ik mijn werk door een andere bril gaan zien. Ik vind het inmiddels niet meer dan logisch dat wij bewust nadenken in de bouw over zaken als materiaalgebruik met het oog op de klimaatsverandering en toekomstige generaties.”

Opdrachtgevers hebben volgens de projectverantwoordelijk soms wel nog wat overtuiging nodig, maar het Rijksvastgoedbedrijf staat volledig achter de verduurzamingsslag van Marcel. Zo worden uiteindelijk niet alleen de deuren hergebruikt, maar krijgen onder meer ook de luxaflex en gipsplaten een tweede leven.

Op locatie

In gesprek bij Van de Vin

Op locatie

In gesprek bij Van de Vin

Waarde

Dat netjes demonteren meer tijd, geld en energie kost dan traditioneel slopen, is het volgens Marcel dubbel en dwars waard. “Het is vooraf niet altijd exact te zeggen wat het kost of oplevert, maar het gaat niet alleen om het financiële plaatje. Dit soort ambities moeten we gewoon nastreven.” Wytze knikt mee: “In deze pioniersfase moeten we kijken naar de waarde voor toekomstige generaties.” De commercieel technisch adviseur vertelt dat deze houding precies is, wat Van de Vin zo aanspreekt in hun vaste partner Dura Vermeer: “Het is geen partij die onderaan de streep de goedkoopste wil zijn, maar een partij die projectoverstijgend wil samenwerken voor een groter doel. Ze willen samen verbeteren, groeien en verduurzamen.” Heel belangrijk voor de duurzaamheidsambities van beide bedrijven volgens Wytze: “Je kan producten pas hoogwaardig in de keten terugbrengen als je ketenpartners hebt.”

Hortus Ludi

Wat betreft het terugbrengen van de wisseldeuren in de keten, is de eerste bestemming Hortus Ludi in Nijmegen. Het eerste woningbouwproject van Dura Vermeer Bouw Zuid met een volledig houten constructie. Wytze: “Dit project, dat inherent staat aan het lang vasthouden van CO2, is de perfecte startplek voor deze wisseldeuren. Daarna gaan ze door naar het volgende project.”

Beide heren zien de deuren uit het Paleis van Justitie als een impuls voor hun duurzaamheidsambities. Wytze: “Ik zie het als een mooie stap om samen door te pakken en te kijken naar nieuwe houtsoorten, detailleringen van kozijnen en losmaakbaarheid. Ik heb een hoop ideeën.” Marcel: “We gaan snel met elkaar om tafel.”

Lees meer over Hortus Ludi

Bekijk hier de video

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.