Hortus Ludi: natuurinclusief wonen in Nijmegen
In de wijk Hazenkamp in Nijmegen realiseert Dura Vermeer Bouw Zuid duurzame stadsvilla’s in een natuurinclusieve omgeving. Het voormalige klooster en schoolgebouw maken plaats voor twee volledig houten woongebouwen met 11 comfortabele woningen aan een royale groene binnentuin. Hortus Ludi is met recht een groen en natuurinclusief project te noemen: het ontwerp van architectuur MAKEN brengt mensen, vogels, insecten, bomen en planten samen in een evenwichtig ecosysteem.
Hout in de hoofdrol
Met dit toonaangevende project maakt Dura Vermeer een belangrijke ambitie waar: duurzaam, natuurinclusief en toekomstbestendig bouwen, met houtbouw in de hoofdrol. “Geen gemakkelijke opgave, in deze tijden van stijgende prijzen en duurzaamheidsuitdagingen”, aldus Mickaël Schoenmakers, projectontwikkelaar van Dura Vermeer Bouw Zuid. De stadsvilla’s met sedumdaken, zonnepanelen en warmtepompen hebben een oppervlakte rond de 230 tot 250m2 en zijn opgetrokken uit CLT-hout (Crossed Laminated Timber).
Duurzame deeleconomie
Hortus Ludi is opgezet als een duurzame deeleconomie. Terwijl alle huisnummers liggen aan de Dobbelmannweg, grenzen de voordeuren van de stadsvilla’s aan de gemeenschappelijke binnentuin. De 11 parkeerplaatsen liggen op het eigen terrein en ontlasten de smalle omringende straten, waar het beperkt parkeren is. Het centrale poortgebouw verbindt de twee woongebouwen met elkaar en nodigt uit tot ontmoeten, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse buurtborrel. In de werkplaats in het poortgebouw wordt gereedschap en tuinmateriaal, opgeslagen, waarmee de bewoners samen in de tuin aan de slag kunnen
Volledig van hout
Bewuste bewoners
Alle woningen in Hortus Ludi zijn inmiddels verkocht. De toekomstige bewoners kiezen bewust voor wonen in een groene community, waarbij zij een eigen tuin verruilen voor een gedeelde groene omgeving. De gemeenschappelijke binnentuin is ontworpen in samenspraak met een ecoloog. In een later stadium richten de kopers samen met een landschapsarchitect de binnentuin verder in. Een mooi voorbeeld van co-creatie, met biodiversiteit als belangrijk resultaat. De beplanting is zo gekozen, dat het vogels en vleermuizen voorziet van een broedplaats én van voedsel. De bewoners zijn met elkaar verantwoordelijk voor het tuinonderhoud: van de moestuin tot het bloemenplukveld en van de vogelhuisjes tot de insectenkasten.
Bomen planten als startbouw
Op 24 november 2021 planten de Nijmeegse wethouder Noël Vergunst en Martin Beukeboom, directeur van Dura Vermeer Bouw Zuid, samen de eerste bomen als aftrap van dit unieke project. In juli 2022 trekken de bewoners in de nieuwe stadvilla’s in Hortus Ludi en zetten zij met elkaar een stevige stap voorwaarts richting het duurzame wonen van de toekomst.