Innovatief en circulair: Dura Vermeer Bouw Zuid levert bijzonder duurzaam schoolgebouw op voor Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven
Eindhoven, 19 juni 2024 | Een plek waar de generatie van morgen kan leren en groeien in een veilige en gezonde omgeving. Dat is wat Dura Vermeer Bouw Zuid realiseert met het gloednieuwe, circulaire schoolgebouw voor het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. Vandaag kondigden ze de oplevering van het nieuwe gebouw aan.
Samen kom je verder
Het nieuwe schoolgebouw is - met een bouwtijd van een jaar - met een indrukwekkend tempo gerealiseerd. En het resultaat mag er zijn. Yvonne van Zijl, conrector bij het Lorentz Casimir Lyceum, kijkt terug op een goede samenwerking. “De hechte samenwerking met het bouwteam springt er voor mij echt uit. We zijn als school van het begin tot het eind bij alles betrokken geweest. Het was voor mij een leerzaam project, waarbij het team me fantastisch heeft ondersteund. Al onze wensen, op- of aanmerkingen werden in een mum van tijd opgepakt. En nu staat er een geweldig schoolgebouw, waar ik ontzettend trots op ben.”
Minimale ecologische impact
Het bouwteam, bestaande uit gemeente Eindhoven, het Lorentz Casimir Lyceum, RoosRos architecten, Klimaatservice Holland, Adviesbureau Merosch, Goudstikker-de Vries, Urban Miner en Dura Vermeer Bouw Zuid, heeft zich ingezet om ambitieuze duurzaamheidsdoelen te bereiken. Samen hebben ze een energiezuinig schoolgebouw opgeleverd voor het Lorentz Casimir Lyceum met een minimale uitstoot van stikstof en CO2. Hiermee laat het gebouw een minimale ecologische voetafdruk achter.
Een van de meeste unieke duurzaamheidsaspecten is het circulaire 'donorstaal' van Urban Miner, dat is gebruikt als basis voor de constructie. Bedrijfsleider Harm Wingens: “We zijn in het ontwerp uitgegaan van welke materialen voor handen waren. Wat is er al en wat kunnen we opnieuw toepassen? Veel materialen hebben een nieuw leven gekregen in de nieuwbouw: kozijnen, balustrades, meubilair, opstellingen voor in natuurscheikunde-lokalen en klimwanden. Zelfs kunstwerken zijn opnieuw gebruikt!”
Bouwen aan een betere wereld
De nieuwe school geeft bovendien ruimte terug aan de natuur. Met een slimme indeling en de toepassing van een groot sedumdak komt er maar liefst zo’n 3.000 m2 groen bij op het schoolterrein. En dat niet alleen, het nieuwe gebouw is ook nog eens bijzonder natuurinclusief. Van wadi’s die bijdragen aan water- en temperatuurregulering tot vleermuiskasten.
“Bij Dura Vermeer Bouw Zuid geloven we erin dat wat we vandaag doen, een diepgaande impact heeft op morgen. Daarom zijn we er trots op dat we de toekomst vormgeven door dit soort duurzame en circulaire projecten te bouwen. Het nieuwe schoolgebouw is een perfecte illustratie van onze visie en toewijding aan het bouwen van een betere wereld voor mens én aarde," aldus Rutger Veldhoen, directievoorzitter van Dura Vermeer Bouw Zuid.
Een frisse start
De oplevering van het nieuwe gebouw komt ruim op tijd voor het nieuwe schooljaar. De sloop van de oudbouw is inmiddels gestart en eindigt voor het begin van het nieuwe schooljaar. Dat betekent dat de leerlingen in augustus terugkomen in een ultramodern schoolgebouw middenin een groene omgeving. Een mooie, frisse start van het nieuwe schooljaar!
De officiële opening van het nieuwe schoolgebouw is gepland op 27 november. De leerlingen en medewerkers zullen na de zomervakantie het nieuwe gebouw in gebruik nemen.