‘Kwestie van doen’: partners Dura Vermeer en Foekens bewijzen dat duurzaamheid niet ingewikkeld is
Dura Vermeer Renovatie Midden West maakt duurzaamheid concreet in samenwerking met ketenpartner Foekens Sloopcombinatie. Met zogenoemde duurzaamheidsrapportages laten de partners zien dat circulair slopen en het hergebruik van materialen haalbaar én waardevol is. “Het is niet ingewikkeld, het is gewoon een kwestie van doen.”
Volgens duurzaamheidsmanager Lizzy Butink van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed heeft de bouw flink wat uitdagingen op het bordje liggen. “Er is een urgent woningtekort, we worstelen met de betaalbaarheid van materialen en het is een flinke zoektocht om voldoende gekwalificeerde mensen aan ons te binden.” Om klimaatverandering en uitputting van de aarde tegen te gaan moet de bouw tevens CO2-neutraal worden en zo weinig mogelijk nieuwe primaire grondstoffen gebruiken. “Het vraagt creativiteit en lef om met dit alles rekening te houden”, aldus Lizzy. Aan haar als duurzaamheidsmanager de schone taak om samen met partners te onderzoeken welke duurzame stappen er gezet kunnen worden om het containerbegrip ‘duurzaamheid’ concreet te maken. “Het uitvoeren van deze stappen is vervolgens niet ingewikkeld, maar simpelweg een kwestie van doen.”
Samenwerking noodzakelijk
Waarom dat ‘doen’ zo belangrijk is? Lizzy: “We willen in de strijd tegen klimaatverandering als Dura Vermeer klimaatpositief worden en dus geen CO2 meer uitstoten. Om dat doel te behalen willen we steeds minder en uiteindelijk geen nieuwe primaire grondstoffen meer gebruiken, maar biobased en circulair werken. Dat laatste betekent dat we op zoek moeten naar materialen die een eerder leven hebben gehad.” En die zoektocht kan Dura Vermeer volgens de duurzaamheidsmanager niet alleen volbrengen. “We hebben partners nodig die materialen oogsten en hoogwaardig kunnen recyclen, upcyclen of downcyclen. De duurzame marktplaats moet uiteindelijk zo groot worden dat de logische keus, de duurzame keus is.”
‘Geweldige bijvangst’
En daar komt Foekens Sloopcombinatie om de hoek kijken. Een partij die volgens Supply Chain manager Wim Bandsma van Dura Vermeer Renovatie Midden West in eerste instantie is geselecteerd als ketenpartner om hun veiligheidsambities. Maar wat bleek? Foekens heeft net als Dura Vermeer grote duurzaamheidsambities. Het sloopbedrijf zette de laatste jaren intensief in op het verduurzamen van hun processen. Zo maken ze precies inzichtelijk welke materialen ze waarvoor hergebruiken en hoe hun afvalstromen lopen. “Een geweldige bijvangst”, zegt Wim enthousiast. “We kunnen elkaar versterken in onze duurzaamheidsambities en samen uitvinden hoe we zo circulair mogelijk kunnen slopen.” De Supply Chain Manager benadrukt hoe belangrijk de samenwerking met vaste ketenpartners is: “Hoe vaker we het kunstje samen uitvoeren, hoe beter we elkaar leren kennen en hoe meer we onze diensten kunnen optimaliseren. En in het kader van duurzaamheid betekent dit: hoe groter de CO2 besparing.”
‘Fantastisch’
De partners zijn vorig jaar van start gegaan met de circulaire sloop van het voormalig hoofdkantoor van Fluor in Haarlem, en dat smaakte naar meer. Toen directeur Gaby de aanvraag binnenkreeg voor de circulaire sloop van het oude hoofdkantoor van Mercedes in Utrecht, was ze dan ook direct enthousiast. “Doordat het een relatief nieuw gebouw betreft, konden veel componenten geupcycled worden”, legt ze uit. Zo zijn onder meer bankjes en 5.100 vierkante meter aan tapijttegels voor een klein prijsje via Marktplaats verkocht aan particulieren en gratis weggegeven. “Spullen die anders in de afvalbak waren beland, maar waar we nu mensen met een kleine portemonnee blij mee maken. Ik glunder van trots als ik appjes binnenkrijg van mensen die foto’s delen van hun nieuwe beklede zolderverdieping. Het is voor ons geen moeite, we besparen samen CO2-uitstoot én helpen mensen. Dat is toch fantastisch?”
Duurzaamheidsrapportages
Ook onder meer systeemplafonds, kozijnen, glazen wanden, TL-buizen, nooduitgangbordjes, keukenelementen en koelkasten uit het pand hebben een tweede leven gekregen. “De lijst met materialen en producten is zo lang, dat ik het niet meer uit mijn hoofd weet”, geeft Gaby toe. Voor de materialen die niet geschikt zijn voor hergebruikt, werkt Foekens samen met duurzame afvalverwerkers waarbij 75 procent van het bouw- en sloopafval gerecycled wordt naar andere monostromen. “Zo wordt dus bijna alles hergebruikt.”
Om het hergebruik inzichtelijk te maken, maakt Foekens duurzaamheidsrapportages. Hierin wordt precies vastgelegd welke materialen, waar terecht zijn gekomen. Volgens zowel Gaby als duurzaamheidsmanager Lizzy zijn de rapportages cruciaal: “Ze bewijzen namelijk dat het écht kan. Ik kan heel enthousiast over oude toiletpotten roepen dat ze hergebruikt kunnen worden, maar om anderen te overtuigen moet ik dat kunnen aantonen”, aldus Gaby. Lizzy voegt toe: “We moeten de mooie woorden en beloftes waar gaan maken. We moeten duurzaamheid kwantitatief maken en meten wat de winst is voor het milieu om mensen mee te krijgen.”
circulair samenwerken
Uitdagingen
Hoewel het drietal tevreden is over hun samenwerking, zien ze nog ruimte voor groei. “De uitdaging is om de planning van onze projecten en onze voorraad aan materialen zo op elkaar af te stemmen, dat we het materiaal uit het ene pand halen en direct bij het andere project kunnen hergebruiken”, aldus Wim. Dura Vermeer Urban Miner, de eigen marktplaats van Dura Vermeer voor hergebruikte materialen, speelt hierin volgens Lizzy een belangrijke rol. “We hebben onze eigen opslagplaats gecreëerd waar we vraag en aanbod, zowel binnen als buiten Dura Vermeer, op elkaar kunnen afstemmen. Naast ambitie en goede partners is een sterk ontwikkeld inzicht van de gehele supply chain een must.”
Volgens Gaby heeft de markt ook nog een zetje nodig om overtuigd te raken van zowel het kostenaspect als de haalbaarheid van het hergebruik van materialen. Een zetje dat Dura Vermeer volgens haar geeft door samen te werken met vaste partners die inzetten op duurzaamheid. “Dura Vermeer investeert bijvoorbeeld ook in producten die circulair zijn gemaakt, waardoor afvalstromen uiteindelijk meer geld opleveren en circulair slopen dus steeds meer gaat lonen.” Wim knikt mee: “We zijn hard bezig met de zoektocht naar de juiste combinatie van onderaannemers, leveranciers en afnemers. Samen moeten we de cirkel rond, efficiënt en kosteneffectief maken.” Want, zoals Lizzy pragmatisch toevoegt: duurzaamheid gaat pas écht vliegen als er een businesscase achter zit. “We moeten naar de lange termijn durven kijken. Uiteindelijk levert het een flinke kostenbesparing op als we structureel materialen kunnen hergebruiken. Ook dat is een drijfveer.”
De duurzaamheidsmanager is trots op de samenwerking met Foekens. “Ik heb er helaas geen milieuvriendelijk woord voor, maar ik geloof dat door onze samenwerking de olievlek van duurzaamheid alleen maar groter wordt.”
Wil je meer weten over circulair (samen)werken? Neem contact op met Wim Bandsma: w.bandsma@duravermeer.nl