Vorige
Nieuws

Soms ligt de sleutel tot verbetering buiten het gebaande pad

Creativiteit en spontaniteit zijn de zaken die naar mijn mening meerwaarde leveren. Zaken die niet in een stappenplan te vatten zijn. Gelukkig zetten wij als innovatieve bouwer graag stappen buiten het gebaande pad. Ik heb daarom een haat-liefdeverhouding met ‘de flow’, onze gestandaardiseerde tool om renovaties aan te pakken. Het is onze voorspelbare en betrouwbare basis. Onmisbaar, maar voor de klant ook vanzelfsprekend en onopvallend.

De flow vormt binnen Dura Vermeer de basis van elk project. Het is een soort tijdlijn waarin alle fases van het bouwproject aan bod komen met de daarbij behorende verantwoordelijke personen, documenten en acties. Deze manier van werken geeft niet alleen ons grip op het project, maar ook onze opdrachtgevers. Zij krijgen van tevoren inzicht in alle stappen binnen het proces en weten zo precies wat ze wanneer van ons kunnen verwachten. Het toont naar mijn mening dat we tot de puntjes hebben uitgedacht hoe we een project het beste kunnen aanvliegen. Het maakt ons voorspelbaar en daarmee betrouwbaar. Nou, je leest het. Dit is duidelijk de liefdevolle kant voor deze tool. Het is een fantastisch houvast voor ons én onze opdrachtgevers.

Automatische piloot

Het startkader en de uitdagingen die je onderweg tegenkomt zijn elke keer anders, dus deze houvast alleen is niet voldoende. De stappen in de flow zijn namelijk altijd hetzelfde, een renovatieproject nooit. Het gevaar van gestandaardiseerd werken, is dat mensen op de automatische piloot overschakelen en niet meer verder kijken dan de voor hen vastgelegde stapjes. De kans bestaat dat stappen worden uitgevoerd zonder na te denken of ze daadwerkelijk relevant zijn voor het specifieke project, of zonder erbij stil te staan of er zaken buiten de flow zijn die een meerwaarde zouden kunnen leveren.

Kortom: enkel denken in de flow kan ten koste gaan van creativiteit en spontaniteit. Zaken die juist zorgen voor innovatieve oplossingen en een gevoel van betrokkenheid richting opdrachtgevers. Die zorgen voor de meerwaarde die een opdrachtgever ervaart tijdens een project. Simpel voorbeeld: in de flow staat bijvoorbeeld dat we nieuwe ontwikkelingen ter tafel brengen in het bouwteamoverleg, maar soms is het net zo efficiënt om direct met de klant te bellen als je ergens tegenaan loopt. En dat niet alleen: opdrachtgevers waarderen onze oprechte betrokkenheid. We laten zien dat we meedenken, geïnteresseerd en laagdrempelig zijn en daarmee andersom ook makkelijk benaderbaar. Allemaal zaken die niet in een schema zijn te vatten, maar wel van grote waarde zijn.

HUB50

Out of the box vanwege hoge tijdsdruk

Juist de stappen die ‘out of the box’ zijn, zijn de stappen die blijven hangen bij de klant. Zo hebben wij bij de renovatie van de politiehub (HUB50) in Utrecht voorgesteld om verschillende stappen uit de flow te bundelen om tegemoet te komen aan de hoge tijdsdruk van de klant. Waar we normaal weken doen over het uitwerken van de stukken, het aanhaken van partners, het maken van de werktekeningen, het verwerken van de opmerkingen van de klant en het wachten op de uiteindelijke goedkeuring, zijn we op het idee gekomen al deze vliegen in één klap te slaan door de stukken samen met alle betrokken te reviewen in 3D. Zo konden we bijvoorbeeld de door ons uitgewerkte glazen systeemwanden in het digitale model laten zien aan de opdrachtgever, hij gaf zijn opmerkingen door en wij pasten het direct aan. Dat scheelt 2 à 3 weken in vergelijking met de stappen die we anders hadden moeten doorlopen in de flow.

Circulariteit toevoegen

Andersom voegen we soms ook stappen toe. Bij de renovatie van MBO Utrecht vingen we tijdens het bouwteamtraject signalen op dat de opdrachtgever geïnteresseerd was in circulariteit. Aan de hand hiervan hebben we een workshop ontwikkeld over de 10 R’en, een model voor circulariteit. De opdrachtgever was laaiend enthousiast en de output is gedurende het hele project teruggekomen. De workshop is inmiddels als standaard stap opgenomen in de flow. Dus zelfs in het gestandaardiseerde proces is er ruimte voor spontaniteit.

Meerwaarde

Dat wij spontaan met dit soort ideeën komen, wordt enorm gewaardeerd merk ik. Dát is waar achteraf over wordt nagepraat in de organisatie van de opdrachtgever en niet over hoe goed wij op planning liepen. Dat is de norm. Maar laten we niet vergeten dat als we niet op planning zouden lopen, dit de boventoon zou voeren. De flow is én blijft noodzakelijk. Maar ik ben soms bang dat als het pad al is uitgestippeld, we moeilijker nieuwe wegen aanboren omdat we minder worden geprikkeld. Ik zie dat als een risico in een sector die toch nog steeds best traditioneel is. De wereld verandert, wij moeten ons continu blijven verbeteren en vaak ligt de sleutel tot verbetering buiten het gebaande pad. Een pad dat ik maar al te graag bewandel. Loop jij een keertje mee?

 

Diederik Brüggeman, projectmanager Dura Vermeer Renovatie Midden West.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.