Zorggebouw van het Jaar award kers op de taart voor Het Jeroen Pit Huis: ‘Erkenning van ons zorgconcept’
Het Jeroen Pit Huis in Amsterdam is bekroond met de award voor Zorggebouw van het Jaar 2022. Voor projectleider en zakelijk directeur Iris Wanders de kers op de taart na de bouw van het unieke zorgcentrum in Amsterdam. “De award erkent het belang van het gebouw binnen ons vernieuwende zorgconcept voor zieke kinderen en hun gezinnen.”
Ze krijgt er nog kippenvel van als ze denkt aan alle mensen die tijdens de bouw intrinsiek gemotiveerd waren hun steentje bij te dragen aan de realisatie van Het Jeroen Pit Huis. “We hadden onze visie niet kunnen realiseren zonder de samenwerking met alle bouwpartners en sponsoren. Iedereen, van de metselaar en de kraanmachinist tot de installateurs en de leverancier van de staalconstructie, was intrinsiek gedreven om van dit gebouw een succes te maken voor de kwetsbare doelgroep.” Volgens de inmiddels zakelijk directeur zette iedereen tijdens zowel de ontwerp- als de bouwfase hun beste beentje voor. “Een kraanmachinist heeft bijvoorbeeld een dagloon van zichzelf gestort als gift, de constructeur heeft een dag gratis gewerkt en alle bouwpartners hebben in hun vrije tijd met ons meegedacht om het gebouw te optimaliseren. Er zat enorm veel positieve energie op het hele proces. We hebben het samen gemaakt tot het fantastische gebouw wat het nu is.”
Dat het gebouw daadwerkelijk een succes is geworden bewijst niet alleen de award, maar vooral de tevreden gezinnen die per april van dit jaar hun intrek hebben genomen in het gebouw. “Gezinnen voelen zich thuis bij ons. We horen dat Het Jeroen Pit Huis een verademing is na hun tijd in het ziekenhuis. Bij ons krijgen ze weer het vertrouwen dat ze zelf de zorg voor hun zieke kind kunnen dragen, en dat is precies onze missie.” Het Jeroen Pit Huis is een uniek zorgcentrum op het terrein van Amsterdam UMC dat moet fungeren als een transitiehuis voor chronisch ernstig zieke kinderen en hun gezinnen. Een tussenstap tussen het ziekenhuis en thuis waar ouders leren omgaan met de ziekte van hun kind in een huiselijke setting.
Erkenning
Het zorgcentrum is ontworpen in de vorm van een ring, met aan de buitenzijde acht zelfstandige appartementen en in het midden gemeenschappelijke ruimtes voor zorg en sociale activiteiten. Het is de combinatie tussen privacy en gezamenlijkheid die de onafhankelijke jury van de Zorggebouw van het Jaar verkiezing opviel. ‘De programmatische opzet van het huis klopt met wat het moet doen’, valt te lezen in het juryrapport. Het stemt de zakelijk directeur trots. “We hebben vanaf het allereerste begin met ouders en zorgverleners nagedacht over de verschillende functionaliteiten van het gebouw, hoe die functies zich tot elkaar moeten verhouden en hoe we de plattegrond zo konden indelen dat we de zorgverlening en het thuisgevoel konden optimaliseren. Het is supermooi als een jury dat inziet en met een prijs beloont.”
Contrast
Brique Architecten heeft het gebouw ontworpen vanuit de filosofie van een moeder. “De eerste dagen na de geboorte is je wereld heel klein. Je bent puur met jezelf en jouw kindje bezig”, legt Wanders uit. “Daarna wil je bezoek ontvangen en als dat goed voelt, ga je met de kinderwagen de buitenwereld ontdekken. Deze drie stadia zie je ook terug in ons gebouw. Ouders kunnen zich veilig terugtrekken in hun eigen huiselijke vertrek, zelfstandig bezoek ontvangen via hun eigen voordeur aan de buitenkant van het gebouw en als ze er klaar voor zijn zich mengen met andere gezinnen in de centrale ruimtes.” Volgens de directeur een groot contrast met het ziekenhuis: “Gechargeerd gezegd heb je daar alleen kamers en gangen. Een ziekenhuis is wit en klinisch, heeft systeemplafonds en een specifieke geur en sfeer; allemaal ingrediënten die een gevoel van afstand creëren. Wij wilden juist een gebouw maken dat mensen omarmt.”
Uniek zorggebouw
Volgens de jury is dat gelukt. Het Jeroen Pit Huis viel mede door de warmte en sfeer op bij het onafhankelijke panel. “We zijn niet te vergelijken met bestaande zorggebouwen”, legt Wanders uit, “we bieden alle functionaliteiten die je nodig hebt in een zorggebouw, maar met een uitstraling en sfeer die ongewoon huiselijk is.” Het neerzetten van die sfeer was een flinke uitdaging: “We hebben flink moeten zoeken naar materialen, installaties en een plattegrond die zowel aan de hoge eisen voor zorginstelling voldoen als aan onze hoge eis om een thuisgevoel uit te stralen.” Van de keuze voor de bakstenen en de zachte kleuren op de muren tot de stof van de meubels en de vinylvloeren met houtlook, over alles is nagedacht. Waarom het neerzetten van een huiselijke sfeer tot in detailniveau zo belangrijk is? “Omdat wij de overtuiging hebben dat het gebouw ondersteunend is aan het zorgconcept. We willen ernstig zieke kinderen en hun gezinnen de juiste ondersteuning bieden in hun weg naar huis, en we geloven dat de omgeving daar enorm belangrijk voor is.”
Inspiratiebron
Het gebouw dat sinds dit voorjaar in gebruik is, vormt inmiddels het harde bewijs voor die overtuiging. Volgens Wanders heeft het gebouw het beoogde effect op de kinderen en hun ouders. “Kinderen die in het ziekenhuis bedlegerig zijn omdat ze niet worden geprikkeld, worden bij ons gestimuleerd door de omgeving. Je ziet kinderen weer actief worden. Broertjes en zusjes kunnen bij ons spelen en lotgenootjes ontmoeten, en ouders vinden rust en privacy. Het hele gezin bloeit bij ons op.” Het succes van het gebouw inspireert ook andere zorgverleners. Amsterdam UMC is inmiddels een consortium gestart met andere universiteiten om met wetenschappelijk onderzoek de meerwaarde van het vernieuwende zorgconcept aan te tonen. “We hebben goede hoop dat het leidt tot structurele bekostiging voor dit zorgconcept zodat de weg openligt voor de opening van soortgelijke huizen in het land.”
Samen
Vol trots kijkt de zakelijk directeur terug op het complete proces dat ze achteraf ‘best spannend’ vond: “Ik had geen ervaring met bouwprojecten en onze eisen voor deze kwetsbare doelgroep waren hoog, maar met de hulp van alle betrokken bouwpartners zijn we tot een geweldig eindproduct gekomen.” Het enige wat de projectleider met de kennis van nu anders had willen aanpakken is het gebrek aan vaste werkplekken. “We hebben ingezet op flexibel werken, maar de behoefte aan vaste kantoorplekken blijkt nu het gebouw in werking is toch groter dan gedacht. We zijn nu aan het kijken of we een gesprekskamer kunnen ombouwen.” Als zakelijk directeur blijft Wanders, tot haar grote genoegen, betrokken bij Het Jeroen Pit Huis: “Het is de afgelopen jaren toch een beetje mijn kindje geworden.” Ze benadrukt nogmaals dat het gebouw zonder alle sponsoren en bouwpartners niet het succes was geworden dat het nu is. “Alleen hadden we het niet voor elkaar gekregen. Onze dankbaarheid is heel groot.”