Vorige
TOEKOMSTGERICHTE RENOVATIE MET CIRCULAIRE AMBITIES

Gebouw Roeterseilandcampus REC-P

Een duurzaam onderwijsgebouw in hartje Amsterdam

5.661 m2
Amsterdam
1 jaar en 2 maanden
Onderhandse aanbesteding na selectie
Bouw & Vastgoed

Het Gebouw P op het Roeterseilandcampus (REC-P) van de Universiteit van Amsterdam onderging een significante renovatie die niet alleen gericht is op comfort en duurzaamheid, maar ook op toekomstbestendigheid. Dit project onderscheidt zich door de hoge ambities op het gebied van circulariteit, die door de opdrachtgever zijn gesteld. Onze taak was om deze doelstellingen niet alleen te realiseren, maar ook om waar mogelijk extra stappen te zetten naar meer circulaire mogelijkheden.

 

een fijne circulaire collegezaal

Beeld: Universiteit van Amsterdam, fotografie Monique Kooijmans

nieuwe studieplekken

Beeld: Universiteit van Amsterdam, fotografie Monique Kooijmans

Circulaire uitdagingen en oplossingen in de stedelijke omgeving 
Het gebouw, gelegen in het bruisende centrum van Amsterdam, bracht specifieke uitdagingen met zich mee die creatieve oplossingen vereisen. Duurzaamheid is een topprioriteit voor de UvA, wat ons leidde tot belangrijke keuzes in materialen en methoden die bijdragen aan de algehele kwaliteitsontwikkeling van het onderwijs. 

Lees meer over circulariteit

Projectmanager en duurzaamheidsmanager Bram van Vliet deelt zijn inzichten 
Bram van Vliet, projectmanager voorbereiding en duurzaamheidsmanager, legt uit: “De opdrachtgever had zelf al ambitieuze doelen op het gebied van circulariteit en de materialen in kaart gebracht die ze terug wilden zien in het gebouw, en de uitvraag was kort gezegd: aannemer vertel maar hoe je die producten gaat hergebruiken, en waar zie je nog circulaire kansen?” 

circulariteit en de materialen zijn van te voren in kaart gebracht

Beeld: Universiteit van Amsterdam, fotografie Monique Kooijmans

De aluminium kozijnenzijn getransformeerd tot geluiddempende plafondelementen.

Beeld: Universiteit van Amsterdam, fotografie Monique Kooijmans

Samenwerking met experts in circulair slopen 
In samenwerking met het circulaire sloopbedrijf Adex (voormalig Beelen NEXT) is een gedetailleerde inventarisatie uitgevoerd van de materialen in het gebouw, gebruikmakend van een zogenoemde materiaalstromenkaart. Adex, expert in de methodiek van demontage en hergebruik, heeft ons geholpen om bestaande materialen een nieuw leven te geven binnen het project. 

Zo zijn onder meer systeemwanden, oude gipsplaten, en steenwolisolatie hergebruikt. De aluminium kozijnen worden bijvoorbeeld getransformeerd tot geluiddempende plafondelementen. 

Hoe draagt de renovatie bij aan de ontwikkeling van het onderwijs?
Transport over het water midden in onze hoofdstad

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!