Vorige
Vrije Universiteit Amsterdam

INNOVATIEVE EN DUURZAME HERONTWIKKELING AAN DE VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM

Een nieuwe fase voor het wis- en natuurkundegebouw

Amsterdam
1,5 jaar
Bouw & Vastgoed

Het Wis- en Natuurkundegebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam ondergaat een significante transformatie. Terwijl het grootste deel van het gebouw gesloopt zal worden, zullen de A- en B-vleugels, die samen ongeveer 13.000 m2 beslaan, behouden blijven. Deze vleugels worden de komende jaren opgeknapt om als zelfstandige eenheid te functioneren voor ongeveer 15 jaar. Ons doel is om met gerichte ingrepen een aantrekkelijke studie- en werkomgeving te creëren die flexibel inspeelt op veranderingen in gebruik en gebruikers.

Een gebouw dat inspireert en inclusief is
De toekomstige faciliteiten in de A- en B-vleugels zullen een breed scala aan functies omvatten, van biochemische laboratoria en practicumruimten tot klimaatkamers en droge onderwijsruimten. Daarnaast wordt het gebouw uitgerust met kantoorruimten, werkplaatsen en ruimtes voor studieverenigingen, allemaal ontworpen om te voldoen aan de hedendaagse normen en de behoeften van zowel studenten als medewerkers.

Natuurinclusief ontwerp
Een opvallend kenmerk van deze renovatie is de nieuwe gevel op de locatie van de voormalige C-vleugel, ontworpen om als winterverblijf voor vleermuizen te dienen. Dit natuurinclusieve ontwerp houdt rekening met diverse ecologische factoren zoals temperatuur, ventilatie, het bufferend vermogen van het materiaal en toegankelijkheid voor de vleermuizen.

Ambitieus hergebruik en circulaire oplossingen
De focus op hergebruik is aanzienlijk bij dit project. Gezien de semi-tijdelijke aard van de verbouwing, met een gepland gebruik van slechts 15 jaar, streven we naar maximale toepassing van circulaire oplossingen. We behouden bruikbare elementen en oogsten bouwkundige componenten en installaties om deze, waar mogelijk, gerenoveerd terug te plaatsen. Nieuwe toevoegingen worden geselecteerd op basis van demonteerbaarheid en biologische afbreekbaarheid, waardoor de CO2-impact minimaal blijft.

Het huidige gebouw

De eerste paal ging in 1960 de grond in

Ontdek meer over de geschiedenis en toekomst
Voor meer inzicht in de geschiedenis van het Wis- en Natuurkundegebouw en de lopende ontwikkelingen, nodigen we je uit om het blog van het Geheugen van de VU te bezoeken en het informatieve filmpje te bekijken. Beide bieden waardevolle achtergrondinformatie en zijn zeker de moeite waard.

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!