Vorige
Nieuws

109 betaalbare woningen in Rijswijk

Aan de rand van deelgebied Parkrijk, gelegen in de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten, wordt de komende jaren het appartementencomplex De Machinist gebouwd. Langs het spoor komen 109 betaalbare appartementen. Dankzij de samenwerking tussen Dura Vermeer, Stevast Ontwikkeling en de gemeente Rijswijk, en het gebruik van erfpacht en startersleningen, worden deze woningen toegankelijk voor een brede groep mensen. Op 4 september gaven wethouder Mark Wit (gemeente Rijswijk), Raymond de Boer (Dura Vermeer) en Miranda Neelis (Stevast Ontwikkeling) symbolisch het startsein voor de bouw van dit appartementencomplex.

Aandacht voor mens en natuur

De Machinist bestaat uit 109 appartementen, verdeeld over vijf gebouwen, elk met een eigen entreehal. Met slechts 21 tot 23 appartementen per entreehal en maximaal vier appartementen per verdieping, geeft het complex een kleinschalig gevoel waarbij buren elkaar makkelijk kunnen ontmoeten.

Betaalbaar wonen

Door gebruik te maken van erfpacht en/of de starterslening werden de appartementen bereikbaar voor jongeren en starters die moeilijk zelfstandig aan een koopwoning kunnen komen. Zo is het in dit project ook mogelijk om de grond waar de woning op wordt gebouwd niet te kopen, maar in erfpacht te nemen. De waarde van de grond hoeft dan niet gefinancierd te worden bij de hypotheek. Daarnaast kunnen starters via de starterslening voor de aankoop van hun eerste woning in Rijswijk maximaal 40.000 euro extra lenen bovenop het bedrag dat kopers bij een bank aan hypotheek lenen.

Wethouder Mark Wit: ‘Bijna een kwart van de kopers van een appartement in De Machinist heeft gebruik gemaakt van de starterslening. De mogelijkheid voor erfpacht en de starterslening betekende dus voor veel kopers net dat beetje financiële ruimte dat nodig was om hun woning in De Machinist te kunnen kopen’.   

Groene en duurzame wijk

De Machinist ligt in Parkrijk, een gebied dat zijn naam dankt aan het aangrenzende Wilhelminapark, dat maar liefst 150 hectare groen beslaat. Dit park vormde de inspiratie voor het stedenbouwkundig ontwerp van de wijk. Elke straat in Parkrijk is straks verbonden met dit stadspark, en de lange lanen met woningen vormen een verlengde van het park. Tot 2030 worden er in RijswijkBuiten ongeveer 3.500 woningen gebouwd, waarbij duurzaamheid centraal staat. Naast energiezuinige woningen en een groene openbare ruimte, wordt er in Parkrijk bewust omgegaan met de beschikbare ruimte en (deel)mobiliteit. Zo zijn de appartementen voorzien van onder andere een bodemwarmtepomp, zonnepanelen, een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning, en vloerverwarming en -koeling.

Bovengronds waterafvoersysteem

In De Machinist wordt gebruikgemaakt van een bovengronds waterafvoersysteem. Regenwater van daken en wegen stroomt via speciale goten naar het laagste punt in het wegprofiel. Vervolgens wordt het water opgevangen en vertraagd afgevoerd naar het Wilhelminapark via  speciaal ingerichte groenstroken en watergangen. Dit systeem helpt om regenwater efficiënt af te voeren naar omliggende waterpartijen, waardoor wateroverlast en schade aan woningen en infrastructuur voorkomen worden.

Duurzame mobiliteit

In deelgebied Parkrijk, waar De Machinist wordt gebouwd, wordt bovendien ook slim omgegaan met mobiliteit. Er is veel ruimte voor fietsers en voetgangers en bewoners van Parkrijk kunnen gebruik maken van (elektrische) deelauto’s en elektrische deel(bak)fietsen van deelvervoerder Hely. Deze zijn beschikbaar op een aantal centrale mobiliteitspunten, zogenaamde Hely Hubs, in de wijk.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.