Actium en Dura Vermeer ontwikkelen 32 duurzame en circulaire woningen in Kloosterakker
Vandaag zetten Actium en Dura Vermeer de handtekening voor de bouw van 32 sociale huurwoningen in Kloosterakker in Assen. De woningen zijn duurzaam en energieneutraal. Zestien woningen worden gebouwd van hout en zestien met het unieke CO2-arme beton. De ambitie voor dit gezamenlijke project is ontstaan vanuit Drenthe Woont Circulair. Een primeur voor Actium.
Duurzaam en energieneutraal
Bart Pigge, Directeur Dura Vermeer, is blij met de ontwikkeling: “Het is een mooie stap in de samenwerking om met elkaar te gaan voor een duurzame toekomst. De houten woningen hebben een zogenoemde biobased isolatie in de wanden en het dak met hogere isolatiewaarden dan het bouwbesluit vereist. Daarnaast doen we een pilot met cementloos beton in de fundering. De woningen met CO2-arm beton krijgen vloeren met gerecycled granulaat en gerecyclede isolatie in de gevels. Ook passen we bij de woningen Drystack toe. Dat zijn stenen muren, zonder cement, die makkelijk uit elkaar gehaald kunnen worden en opnieuw kunnen worden gebruikt.”
Leefbaarheid
Melanie Maatman, directeur-bestuurder Actium, vult aan: “Ruim dertig nieuwe sociale huurwoningen erbij in Kloosterveen, dat is iets om naar uit te kijken. En helemaal fijn is dat de woningen duurzaam en energieneutraal zijn. Goed voor de portemonnee van huurders en voor onze aarde. Ook versterken we met deze extra woningen de leefbaarheid en duurzaamheid van de wijk. Dat doen we door onder andere de integratie van gezamenlijke binnentuinen achter de privétuinen en bergingen die geschikt zijn voor groene daken.”
Biobased
Biobased bouwmaterialen zijn gemaakt van dierlijk materiaal of van schimmels, planten, bacteriën die ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt worden. De materialen zijn later herbruikbaar als grondstof in een nieuw bouwmateriaal of in de natuur.
Ambitieus doel
Drenthe Woont Circulair is een initiatief van Actium, Dura Vermeer, Studio Mireille Langendijk, Cirkelen en Ecowerk. Met als doel een circulaire toekomst met oog voor het welzijn van de mens, de sociale verbinding van de buurt, de balans voor de aarde en de natuur. De bouw start in het tweede kwartaal van 2024 met een geplande oplevering in het eerste kwartaal van 2025.