Vorige
Nieuws

‘Als projectmanager kan ik het verschil maken binnen een project’

Het waarmaken van dromen, zo omschrijft Ard Planken zijn werk voor Dura Vermeer Bouw Midden West. Als projectmanager zorgt hij dat de plannen en ideeën van klanten en ontwikkelaars worden omgezet naar maakbare projecten, maar hij probeert ook op het gebied van duurzaamheid het verschil te maken: “Als ik naar mijn zoontje kijk realiseer ik mij dat een leefbare planeet veel belangrijker is dan zo snel mogelijk gebouwen realiseren. We moeten de generatie na ons niet opzadelen met problemen.” 

Ard wilde vooral de sfeer voelen toen hij de eerste keer bij Dura Vermeer Bouw Midden West kwam kijken. “Ik liep het kantoor binnen en het voelde gewoon goed. Ik had een open sollicitatiebrief gestuurd en het gesprek ging vooral over wie ik ben als mens en waar mijn ambities en interesses liggen. Die focus op de menselijke kant, voelde voor mij direct als een match.” Pas in het tweede gesprek werd inhoudelijk gesproken over de voor hem mogelijke functie: projectmanager. Een rol die Ard op het lijf is geschreven. “Vanuit mijn jarenlange ervaring als projectleider wist ik waar mogelijke verbeterkansen lagen in het voortraject. Bij Dura Vermeer kreeg ik de kans deze ambitie uit te bouwen en het voortraject verder te optimaliseren.” 

Waarmaken van dromen 

Wat de rol van projectmanager precies inhoudt? “Ik heb zelf de vrijheid om mijn functie in te kleden, maar in grote lijnen ben ik als projectmanager de spil tussen projecten die vanuit interne of externe ontwikkelaars komen en de daadwerkelijke uitvoering. Het is mijn verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de plannen maakbaar worden en dat we kunnen gaan bouwen binnen een bepaald budget en tijdskader.” Ard omschrijft zijn rol als het ‘waarmaken van dromen’. “De architecten en ontwikkelaars komen met ideeën, ik zit als projectmanager vroeg met ze aan tafel om alles uit te pluizen te zorgen voor een maakbaar plan. Ik breng het project dus vanaf de eerste schets naar een plan dat daadwerkelijk gerealiseerd kan worden en zorg dat het voldoet aan regelgeving, het bouwbesluit en de wensen van de klant.”  

Ard benadrukt dat zijn werk ‘echt mensenwerk’ is: "Het is een hele sociale baan".

“Als de communicatie binnen een team niet goed verloopt, dan gaan we het project ook niet tot een succesvol einde brengen. Hoeveel kennis je ook in huis hebt.” 

Estafetteloop 

Ard zijn ‘job’ is klaar wanneer hij het stokje kan overdragen aan de projectleider. “Ik vind het supergaaf om met mijn functie tussen de ontwikkelaar en projectleider in te zitten. Ik zit vroegtijdig met de ontwikkelaar aan tafel om vanuit mijn expertise mee te denken met de plannen én ik zit in de bouwkeet met het uitvoeringsteam wanneer de realisatie concreet wordt.” Ard noemt de samenwerking een ‘estafetteloop’: “Het is niet dat we elk in ons eigen hokje opereren en ons werk vervolgens bij elkaar over de schutting gooien. We rennen een stukje met elkaar mee en dragen dan het stokje over.” 

De planeet leefbaar houden 

Als projectmanager heeft Ard dus altijd de focus op de maakbaarheid, haalbaarheid en betaalbaarheid van een project, maar hij probeert ook op het gebied van duurzaamheid het verschil te maken binnen een project. Als vader van een zoontje van zeven jaar oud, is Ard intrinsiek gemotiveerd om te bouwen voor de volgende generaties. “Als ik naar mijn zoontje kijk realiseer ik mij dat een leefbare planeet veel belangrijker is dan zo snel mogelijk gebouwen realiseren. We moeten de generatie na ons niet opzadelen met problemen.” Hij vindt ook hierin een match met Dura Vermeer Bouw Midden West: “We voeren dagelijks inhoudelijk gesprekken over hoe we zo duurzaam mogelijk kunnen ontwikkelen en bouwen en er zijn experts die ik als projectmanager kan aanhaken in het voortraject. Ik vind het heel gaaf dat mijn werkgever dezelfde intrinsieke motivatie voelt als ik. Én ik vind het heel mooi dat ik vanuit mijn rol als projectmanager op dit thema echt een verschil kan maken binnen een project. Zelfs als het thema duurzaamheid voor een klant geen prioriteit heeft, doe ik altijd mijn best ze te overtuigen van het belang.” 

Een sociale baan

Ard benadrukt dat zijn werk ‘echt mensenwerk’ is. “Het is een hele sociale baan. Als projectmanager ben je constant mensen aan het verbinden. Je moet mensen inspireren om samen iets moois neer te zetten.” Samenwerking is voor Ard een speerpunt in zijn werk. “Ik geniet het meest als alle mensen in mijn team elkaar aanvullen en hun sterke kanten naar boven kunnen komen. Als ik teams organiseer streef ik er altijd naar dat mensen buiten hun eigen hokje treden zodat we samen echt iets gaafs kunnen creëren.” Aan het begin van elk project investeert Ard dan ook ruim de tijd in het bouwen van een goede samenwerking. “Als de communicatie binnen een team niet goed verloopt, dan gaan we het project ook niet tot een succesvol einde brengen. Hoeveel kennis je ook in huis hebt.” 

Als trotse Amsterdammer vindt Ard niks gaver dan zijn eigen stad mooier te maken, “en helemaal mijn eigen wijk.”

Ard met bouwplaatsmanager Erik Snel op de bouw

Een veilige haven 

Voor de ‘zachte kant’ van zijn rol, is volgens Ard veel aandacht binnen Dura Vermeer Bouw Midden West. “Het klinkt misschien heel zoet, maar het is hier echt een warm bad. De sfeer is goed, er zijn veel sociale activiteiten, er is aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en je merkt aan alles dat het een familiebedrijf is. Het is een soort veilige haven waar je wordt gezien en gehoord.” Zo vertelt Ard bijvoorbeeld dat het inbrengen van verbeterideeën wordt gestimuleerd: “Bouw Midden West promoot actief eigenaarschap en ondernemerschap en spoort personeel aan om verder te denken dan hun eigen rol. Denk jij dat iets beter kan? Kom dan maar op met je idee! We bouwen samen aan een stabiel en fijn bedrijf.”  

Ook de privé-werkbalans is iets waar volgens Ard veel aandacht voor is. “Er is meer in het leven dan targets halen. Mijn directeur snapt dat ik niet altijd kan pieken, sterker nog hij heeft liever dat ik een middag in het bos ga wandelen om inspiratie op te doen om uiteindelijk verder te komen, dan dat ik achter een scherm blijf zitten en er geen creativiteit vrijkomt. In drukke periodes piek ik, maar er is ook volop ruimte om bijvoorbeeld thuis te werken en ontspanning te pakken.” En dat laatste doet Ard het liefst op het strand. “Kitesurfen is voor mij dé manier om mijn hoofd leeg te maken.” 

Wonen en werken in Overhoeks 

Momenteel is privé en werk nauw met elkaar verweven voor de projectmanager. “Ik werk aan een sociaalwoningbouwproject bij mij om de hoek in de nieuwe stadswijk Overhoeks in Amsterdam-Noord”, vertelt hij. “Ik hoef maar vijf minuten te fietsen en ik sta op de bouwplaats. Het voelt heel bijzonder om zo dichtbij mijn eigen woonomgeving iets te creëren.” Als trotse Amsterdammer vindt Ard niks gaver dan zijn eigen stad mooier te maken, “en helemaal mijn eigen wijk. Ik fiets er straks dagelijks langs als het klaar is.”  

Het is in Overhoeks bijna tijd om het estafettestokje over te dragen aan de projectleider. Het is één van de momenten uit zijn werk waar Ard de meeste voldoening uithaalt: “Als ik in de keet zit met het uitvoeringsteam en ik voel dat zij met vertrouwen het stokje overnemen omdat we in het voortraject als team hebben samengewerkt, stap ik met een grote glimlach weer op de fiets naar huis. Missie geslaagd.” 

Werken bij Dura Vermeer Bouw Midden West
Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.