'Biodiversiteit in de bouwsector: het potentieel is gigantisch'
Het gedachtegoed dat bouwen en natuur niet samengaan is conservatief en verleden tijd. De bouwsector kan juist een belangrijke bijdrage leveren aan een toekomstbestendige wereld. Er wordt al steeds meer gedaan om biodiversiteitneutraal te werken, maar we krijgen nu de kans om de biodiversiteit in ons land echt een flinke duw in de rug te geven. Tijd voor actie dus!
Biodiversiteit is als een kaartenhuis
We bouwen voor het leven, maar vergeten vaak wat aan de basis van leven staat: biodiversiteit. Biodiversiteit is cruciaal voor voedsel, (schoon) water, zuurstof en opslag van CO2. Allemaal zaken waarvan wij als mens afhankelijk zijn. Zie het als een web: alles staat met elkaar in verbinding. Des te groter de biodiversiteit, des te meer veerkracht dit web heeft. Er zijn dan voldoende schakels om eventuele problemen op te vangen en te herstellen, zodat ecosystemen blijven functioneren.
Met de huidige achteruitgang in biodiversiteit ontrafelen steeds meer draden van dit web. Hierdoor wordt het risico dat alles als een kaartenhuis in elkaar zakt steeds groter. In het laatste biodiversiteitsrapport Living Planet Report 2020 wordt zelfs gevreesd voor de ineenstorting van hele ecosystemen.
Grote meerwaarde, zonder veel extra kosten
Gelukkig zijn we op de goede weg in de sector. Steeds vaker willen we onze impact minimaliseren en beseffen we dat het van levensbelang is om biodiversiteit te koesteren. Maar de bouwsector kan meer: het potentieel van onze sector is gigantisch! Wij kunnen echt een belangrijke bijdrage leveren, maar hiervoor moet natuur wel bewust een plek krijgen in het bouwproces.
Als we bijvoorbeeld projecten anders leren bekijken en in de ontwerpfase al betere keuzes maken, kunnen we van grote meerwaarde zijn voor de aarde, zonder veel extra kosten. Verbeter de honderden kilometers natuur, die als een groen lint langs wegen en waterwegen lopen. Zorg voor koelere steden door groene daken, gevels en ruimte voor groen. Geef zwaluwen en vleermuizen een plekje, zodat ze duizenden muggen en vliegjes per dag kunnen verorberen en stop de disbalans in ecosystemen waar ‘plaagsoorten’ zoals de eikenprocessierups van profiteren.
Biodiversiteit hoog op de agenda
Bij Dura Vermeer hebben we biodiversiteit hoog op de agenda staan. Eén van onze duurzaamheidsambities is dan ook “Groener & Gezonder”: we streven ernaar om het project net zo groen, of zelfs groener achter te laten. Hoe wij dit doen? Door zelf ecologen in dienst te hebben die binnen de projecten, al in de tenderfase, adviseren. Door kennissessies te organiseren en inspiratiemagazines te ontwikkelen zodat collega’s samen in gesprek gaan over hoe zij hun project “groener” kunnen maken. En door opdrachtgevers en stakeholders uit te dagen om biodiversiteit al mee te nemen in de uitvraag en samen met ons stappen te zetten.
Niet tegen, maar mét de natuur
Zo’n verandering gaat natuurlijk niet vanzelf. Noodzakelijk is dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Ook opdrachtgevers en stakeholders moeten dit willen, want uiteindelijk zijn wij in de bouw grotendeels slechts de uitvoerder van de wensen van onze opdrachtgevers.
In mijn ideale toekomst draagt iedereen in de sector en in alle lagen van de organisatie een steentje bij aan de verbetering van biodiversiteit. Ik zie een bouwsector, die niet tegen de natuur werkt, maar mét de natuur. Een sector die de vele voordelen van de natuur erkent en benut. Want met slimme oplossingen kunnen wij écht bijdragen aan een groene en gezonde leefomgeving, waarin we optimaal kunnen profiteren en genieten van de natuurlijke rijkdom om ons heen.