Blog: Mikel Nieuwenhuis, senior BIM engineer
Mikel Nieuwenhuis (29 jaar), senior BIM engineer bij Dura Vermeer, proeft graag aan nieuwe mogelijkheden. Van het smeulen van nieuwe gerechten op zijn keramische BBQ tot proeven aan de rol van uitvoerder op een groot renovatieproject. Het smaakt Mikel allemaal naar meer.
‘PROJECTEN DRAAIEN WE ECHT SAMEN ALS TEAM, IEDEREEN ZET DAT EXTRA STAPJE VOOR ELKAAR’
In 2018 ben ik trotse vader geworden van onze zoon en een dag minder gaan werken. De mogelijkheid om werk en privé de juiste balans te geven is er gewoon bij Dura Vermeer, al vond ik het zelf een lastige keuze. Accepteren de collega’s dit wel? Uiteraard was dit geen probleem. Iedere vrijdag ben ik nu vrij. M’n werk wordt er niet minder om, maar de balans vind ik zo fijn. Vier dagen hard werken en in mijn vrije tijd genieten met de kleine.
Mijn hart heeft altijd al in de bouw gelegen. Het is mooi om te zien dat je een gebouw helemaal nieuw leven in kunt blazen of vanuit een lege vlakte ineens een pand uit de grond kunt stampen. Het is een wereld van vroeg opstaan en soms wat langer doorgaan, maar ook een wereld met mensen om je heen waar je van op aan kunt. Men komt afspraken na, zo niet, dan spreek je elkaar daarop aan. Ik hou van zo’n cultuur. Het betekent dat je jezelf kunt zijn. Je wordt geaccepteerd zoals je bent en behandeld als gelijke.
Loslaten
Onderlinge sfeer
DOORGROEIEN
In 2011 ben ik als stagiair bij Dura Vermeer begonnen. Vanuit daar ben ik als organisatiemedewerker uitgegroeid tot inmiddels senior BIM engineer. Dat zou je met mijn leeftijd misschien niet zo snel zeggen. Maar de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op grote projecten, zorgden voor snelle groei. Er liggen volop kansen bij Dura Vermeer. Je moet ze alleen wel zelf pakken. Zo zijn er collega’s gestart als stagiair en zitten nu op de stoel van directeur!
Ik overweeg de stap naar uitvoerder. Samen met Dura Vermeer gaan we dit de komende tijd onderzoeken: hoe bevallen de verschillende rollen? Zit ik hier goed in m’n vel? Ambities die je uitspreekt, worden gehoord en met elkaar gaan we er goed over in gesprek. Het is prettig als een werkgever zo meedenkt en oprecht geïnteresseerd is in jouw ambities. Bevalt het werk? Heb ik ergens hulp bij nodig? Ik heb altijd uitgesproken dat ik op de grotere utiliteitsbouwprojecten wil zitten. Daar ligt echt mijn hart. Daarom vind ik het ook zo gaaf dat Dura Vermeer dit soort grote projecten doet en dat ik de kans krijg om daarbij betrokken te zijn.
NIEUWE INZICHTEN
Als BIM engineer controleer ik de tekeningen, regel ik de aansturing van 3D-modellen naar alle partijen en zorg ik dat de planning van bouw- en voorbereidingsprocessen op orde is. Geen dag is hetzelfde. Momenteel werk ik aan de renovatie van het Herman Gortercomplex in Utrecht, drie panden van het Rijksvastgoedbedrijf. Dit wordt het eerste rijkskantoor dat gerenoveerd wordt onder de ambitie energieneutraal.
We zitten in de sloopfase. Maar eigenlijk slopen we niet; we demonteren. We vernieuwen het hele inbouwpakket, maar hergebruiken zoveel mogelijk. Waaronder LED armaturen, inbouwspeakers en omroepinstallaties. Omdat ik heb aangegeven misschien de doorgroei naar de functie uitvoerder te willen maken, mag ik in deze sloopfase proeven aan die rol. Dit geeft me veel nieuwe inzichten. Ik ervaar nu zelf waar je als uitvoerder tegenaan loopt, en waar je in de werkvoorbereiding dus nog beter op moet letten.
NUCHTERHEID
Het is gaaf om grote machines op de bouwplaats te zien. Zoals kranen die de luchtbehandelingskasten van het dak afhijsen. We zitten in hartje Utrecht, dus logistiek een flinke uitdaging. Samen bedenk je een gestructureerd plan. Niet de standaard taak van een BIM engineer, maar het is typerend voor hoe we binnen Dura Vermeer werken: mét elkaar. Unieke projecten als het Herman Gortercomplex voelen eigenlijk heel normaal voor me. Die nuchterheid kenmerkt de werkcultuur binnen Dura Vermeer ook wel. Ik vind het gewoon leuk om nieuwe plekken te creëren waar iedereen met net zoveel plezier zijn of haar werk kan doen als ik.