Vorige
Nieuws

Bouw Slingeland Ziekenhuis officieel van start

Op donderdagmiddag 5 december vierde het Slingeland Ziekenhuis samen met bouwcombinatie Trebbe-Dura Vermeer en gemeente Doetinchem de start van de langverwachte nieuwbouw. Om het moment te markeren, begroeven medewerkers en patiënten samen een tijdscapsule met attributen die over tientallen jaren zullen herinneren aan dit moment. Daarmee is de bouw van het ziekenhuis officieel begonnen.

“Na een intensieve voorbereidingsperiode van ruim 10 jaar staan we nu voor een grote mijlpaal voor Doetinchem en de Achterhoek. Het nieuwe ziekenhuis is een belangrijke voorziening voor de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van onze regio.” concludeert wethouder Lambregts.

Toekomstbestendige zorgomgeving

“Ik ben blij dat we eindelijk kunnen beginnen”, zo vertelt Otwin van Dijk, bestuursvoorzitter van het Slingeland Ziekenhuis. “We bouwen een moderne en toekomstbestendige zorgcampus voor de Achterhoek, waar we onze medisch specialistische zorg op een vernieuwende manier inrichten. We zoeken daarbij naar slimme samenwerkingen binnen en buiten ons ziekenhuis. Er komt één groot plein voor alle poliklinieken, één acute afdeling voor alle spoedeisende zorg en we werken intensiever samen met zorgpartners.”

Medewerkers en patiënten graven samen een tijdcapsule in

Slingeland, één van de modernste ziekenhuizen van Nederland

Duurzaam bouwen 

Met de nieuwbouw wordt niet alleen geïnvesteerd in de toekomst van de zorg, maar ook in de duurzaamheid van het gebouw en de omgeving. Samen met bouwcombinatie Trebbe-Dura Vermeer zet het Slingeland zich in om de ecologische voetafdruk van de nieuwbouw zo klein mogelijk te houden. Zo worden bijvoorbeeld beton met 25% meer puingranulaat en gerecyclede isolatiematerialen gebruikt. Jeroen Gietema namens de bouwcombinatie: “We zijn trots dat we dit ziekenhuis voor de Achterhoek mogen bouwen. We zetten op verschillende manieren in op duurzaamheid, zowel in de bouw als in de samenwerking met het Slingeland én alle andere betrokken partners.”

Groen’ ziekenhuis

Daarnaast wordt het ziekenhuis uitgerust met zonnepanelen op het dak, die zorgen voor een groene energievoorziening. Warm water wordt alleen daar geleverd waar het echt nodig is, zoals in keukens en douches, maar niet bij alle toiletten. Dat helpt om het energieverbruik verder te verlagen. Het gebouw is bovendien volledig gasloos en voorzien van een warmte-koude opslag. Dit systeem maakt gebruik van de natuurlijke temperatuur van de bodem om het gebouw te verwarmen en te koelen. Door deze duurzame oplossingen kan het ziekenhuis het energieverbruik optimaliseren en tegelijkertijd de CO2-uitstoot verminderen.

Zo stomen we het Slingeland ziekenhuis klaar voor de toekomst. De bouw duurt twee jaar en zal in de eerste helft van 2027 worden afgerond.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.