Bouwen voor Unilever: geen vaste formule, wel succes
In de utiliteitsbouw is elk project anders. Iedere klant vraagt om een andere benadering en er zijn ook steeds andere oplossingen nodig. Voor een complex project als dit van het Unilever Global Foods Innovation Centre in Wageningen is er dan ook geen succesformule die je vooraf in een boekje kunt vinden. Het innovatiecentrum kent 7 verschillende gebruiksfuncties met alle een ander eisenpakket. Dat maakt dit soort projecten juist zo leuk.
Vrijheid om te zorgen dat je stappen kunt maken
Een projectleider bij Dura Vermeer krijgt veel vertrouwen en vrijheid. Juist die vrijheid zorgt ervoor dat je stappen kunt maken in je ontwikkeling. Eigenlijk geldt dat niet alleen voor projectleiders: Dura Vermeer geeft iederéén vrijheid en verantwoordelijkheden. Daardoor was mijn werk al een uitdaging vanaf de dag dat ik hier als stagiair binnenkwam. Dat is goed, want juist het oplossen van die uitdagingen geven je voldoening. Mijn werk wordt nooit een trucje, want die gestandaardiseerde succesformule bestaat niet voor een projectleider in de utiliteitsbouw.
7 verschillende gebruiksfuncties
De bouw van het innovatiecentrum is zeker het soort project dat mijn projectleidersbloed sneller laat stromen. De grootste uitdaging is dat het uiteindelijke gebouw maar liefst 7 verschillende gebruiksfuncties krijgt, verspreid over 4 bouwlagen. Denk aan een laboratorium, een bedrijfsrestaurant, een experience center, een kantoor en een parkeergarage. Dat is uitzonderlijk veel; bij de meeste projecten zijn het er niet meer dan 2 of 3. Elke gebouwfunctie komt met een ander eisenpakket. Daarnaast streven we naar de maximaal haalbare duurzaamheidscertificering. Alles bij elkaar maakt dat van dit project een complex vraagstuk, ook omdat het al medio 2019 klaar moet zijn. Aan mij de uitdaging om oplossingen te verzinnen die tegemoet komen aan al die verschillende wensen en ze vervolgens in te passen in de uitvoering. Het doet een groot beroep op je improvisatievermogen.
Een goed team samenstellen
Als projectleider kun je nog zulke slimme oplossingen verzinnen, maar het succes valt en staat met je team. Zeker voor dit project geldt dat veel verschillende expertise is. Voor dit project kon ik mijn eigen team van ongeveer vijftien man samenstellen. Dat doe ik op basis van kennis, ervaring en de specifieke eisen en wensen die een project vraagt. Daarnaast vallen er nog tientallen andere partijen onder mijn verantwoordelijkheid; partners die een bepaald onderdeel van het project uitvoeren. In totaal kom je zeker wel op 250 mensen. Het is mijn verantwoordelijkheid dat iedereen zijn eigen expertise in kan zetten om de wensen van de klant op een goede manier in het gebouw te verwerken. Ik ben met mijn 31jaar vrij jong om projectleider te zijn, maar bij Dura Vermeer krijg je vertrouwen van je directie als je het goed doet. En dan kun je snel vooruitkomen, zeker als je ambitieus bent. Maar uiteindelijk zorgen we er met zijn allen voor dat er straks een gebouw staat waar de opdrachtgever tevreden over is. Daarom durf ik die verantwoordelijkheid ook te nemen. Met als resultaat een research and development center waar de hele wereld naar kijkt als het gaat om food en duurzaamheid.