Bouwkundige kennis ontmoet programmeren: Een vernieuwende kijk op procesoptimalisatie
De bouwsector bevindt zich in een periode van snelle veranderingen. Stijgende materiaalprijzen, een groeiend tekort aan vakmensen en de toenemende vraag naar duurzaamheid en efficiëntie zetten de traditionele werkwijzen onder druk. Juist in deze uitdagende tijd omarmt Dura Vermeer digitaal bouwen als dé sleutel tot procesoptimalisatie en innovatie.
Van BIM-modellen tot datagedreven besluitvorming en mixed reality: digitale innovaties stellen ons in staat om projecten slimmer, sneller en duurzamer te realiseren. Bij Dura Vermeer combineren we deze technologieën met onze jarenlange expertise, waardoor we niet alleen inspelen op de huidige marktontwikkelingen, maar ook de standaard zetten voor de toekomst van bouwen.
Collega Vincent van Oostveen, coördinator digitaal bouwen bij Dura Vermeer Bouw Midden West, vertelt meer over ons project Linden in Amsterdam, de aanpak van digitaal bouwen, de innovaties die we inzetten en hoe deze bijdragen aan efficiëntere processen en betere prestaties.
Elkaar versterken
‘Mijn taak is om ervoor te zorgen dat de collega’s op de projecten zich goed kunnen richten op het werk wat ze moeten doen door de digitale processen zo efficiënt en gebruiksvriendelijk mogelijk in te richten’, begint Vincent. ‘Ik vind het belangrijk om goed inzicht te krijgen in hun taken en de werkprocessen van mijn collega's, evenals in hun unieke manieren van werken en de manier waarop zij over zaken nadenken. Dit helpt me te begrijpen hoe zij problemen benaderen en oplossingen vinden. Voor mij is dat het beginpunt om de digitale ondersteuning te bieden, die zij nodig hebben. Vincent benadrukt dat team Linden open staat voor deze aanpak. "De sfeer is goed, iedereen deelt een passie voor complexe utilitaire bouwwerken zoals dit project. De omgeving is uitdagend en we streven samen naar het hoogst haalbare, wat ook nodig is voor een project van deze omvang.' Het kantoorgebouw Linden heeft een bruto vloeroppervlak van maar liefst 51.000 m², twee onderling verbonden gebouwen van respectievelijk dertien verdiepingen en acht verdiepingen hoog en zes atria. Het kantoorgebouw wordt gerealiseerd aan de Bijlmerdreef, te midden van kantoren, hogescholen en andere bedrijvigheid. Vincent voegt toe: 'Het is geweldig om te zien dat we continu met elkaar op zoek gaan naar verbeteringen. Er is een sterke teamspirit en iedereen voelt zich verantwoordelijk om de uitdagingen aan te gaan die op ons pad komen.'
Pionieren
‘Ik ga niet voor de zeven, maar altijd voor een tien-plus’, zegt Vincent vol overtuiging. ‘En als je de kansen krijgt, ziet en pakt, kun je in zo’n project als dit wel echt veel bereiken. Daar heb ik ook veel plezier in’. Vincent zoekt actief naar mogelijkheden om het project, het team en de processen te optimaliseren. ‘Mijn auto is vaak de plek waar nieuwe ideeën en oplossingen ontstaan’, lacht hij. ‘Het helpt dat ik bouwkundige kennis heb, maar aanvullend ook proceskennis, applicatiekennis én dat ik een passie heb voor programmeren. Dat alles komt samen en geeft me de vrijheid om creatief te werk te gaan. Maar dat vraagt ook veel geduld. Vaak zijn er meerdere oplossingen mogelijk, en het is mijn taak om uit te zoeken welke echt werkt. Testen, testen en nog eens testen is cruciaal.' Vincent legt de nadruk op kwaliteit boven snelheid: 'Mijn doel is niet een snelle oplossing, maar een robuuste, duurzame aanpak die ook op andere projecten toegepast kan worden.'
Eén van Vincent’s pioneersactiviteiten is het ontwikkelen van oplossingen via scripting. Bij Linden komen drie grote torenkranen, elk met een verschillende maximale belasting op diverse punten. Het is belangrijk om de gegevens van die maximale belasting millimeternauwkeurig in te vullen en automatisch af te laten spiegelen voor duidelijke, nauwkeurige resultaten. 'Normaal gesproken berekenen onze collega’s voor elk element afzonderlijk hoeveel belasting de kraan aankan. De elementen worden vervolgens in 2D ingekleurd en van een gewicht voorzien, waarna er cirkels worden getrokken met de maximale belasting van de kranen. Daarna wordt handmatig bekeken welk element gehesen kan worden, hoeveel gewicht er overblijft en of het dus voldoet. Dat kost veel tijd,' legt Vincent uit. 'Ik dacht: dit moet efficiënter kunnen.' Vincent ontwikkelde een script dat met één druk op de knop de belastbaarheid van de torenkranen berekent voor alle bouwonderdelen. 'Dit levert niet alleen enorme tijdswinst op voor onze collega’s, maar het elimineert ook menselijke foutmarges. Zo kunnen zij zich richten op waar het echt om gaat,' vertelt hij. Daarnaast brengt het script nog andere voordelen met zich mee: het helpt faalkosten te reduceren en is eenvoudig overdraagbaar naar toekomstige projecten. 'Automatisering en scripting is een echte meerwaarde op alle vlakken van het proces. Het is een echte win-winsituatie. Daar zet ik me met veel enthousiasme voor in,' besluit Vincent trots.