Bouwplaatsmanager Willem na kwart eeuw nog steeds op zijn plek: ‘Dit is mijn droombaan’
Toen Willem van Dienst bijna een kwart eeuw geleden begon als uitvoerder bij Dura Vermeer Bouw Zuid West, had hij niet kunnen dromen van een functie als bouwplaatsmanager. Hoofduitvoerder worden, dát was zijn ultieme carrièredoel. Maar de markt veranderde, en Willem bewoog mee. “Dit is mijn droombaan.”
Willem van Dienst werkte in 1999 als uitvoerder op een woningbouwproject in Zoetermeer. Het was de tijd van een vaste telefoon in de bouwkeet, van notitieblokken in plaats van computers en van face-to-face contact met bouwers op naastgelegen terreinen om werkzaamheden op elkaar af te stemmen. In Zoetermeer was die bouwer Dura Vermeer. Willem smeedde een goede relatie met zijn buurmanuitvoerder en kreeg op een dag de vraag of hij niet bij hen wilde solliciteren. ‘Absoluut niet’, was zijn interne reactie. “Ik zat goed op mijn plek en had nog geen seconde aan solliciteren gedacht”, licht Willem toe. Toch voelde hij zich gevleid door de vraag, die volgens de steller stamde uit ‘gebleken deskundigheid’. Willem besloot vrijblijvend in gesprek te gaan. Tegen zijn eigen verwachtingen in, was hij direct om. “Ik ontmoette een andere sfeer dan ik gewend was. De sfeer van een familiebedrijf. Ik merkte dat Dura Vermeer een platte organisatie was. Iedereen was benaderbaar en in het eerste gesprek kwam al naar voren dat er veel ruimte was voor zelfontplooiing. Hier zou ik geen nummertje zijn.”
Project Lely Innovations
V.l.n.r. Willem van Dienst, Erik de Boo* en zoon Sander van Dienst
Droom
Met de droom om hoofduitvoerder te worden in zijn achterhoofd, begon het bij Willem toch te kriebelen. “Ik werkte destijds bij een grote club waar aandeelhouders de dienst uitmaakten. Als je wilde doorstromen zat je aan allerlei protocollen vast. Bij Dura Vermeer acteerden ze op gebleken deskundigheid. De nadruk lag op kwaliteit en persoonlijke ontwikkeling in plaats van rendabel zijn.” Willem besloot ondanks zijn initiële reactie daarom toch de overstap te wagen. “Ik heb geen dag spijt gehad.” Binnen drie jaar had hij zijn gedroomde promotie tot hoofduitvoerder op zak. “Het betekende heel veel voor mij”, herinnert Willem zich met een grote glimlach. “Ik werkte al dertien jaar als uitvoerder, maar binnen Dura Vermeer werd ik gezien en gewaardeerd. Het voelde als een beloning van mijn jarenlange inzet.” Ambitie om verder te groeien, had Willem op dat moment niet. Hoofduitvoerder was destijds de hoogste functie in de uitvoering en Willem wilde direct bij de realisatie betrokken blijven. Met de promotie, was de kous dus af. Dacht Willem.
Bouwplaatsmanager
Maar toen ontstond rond het begin van deze eeuw de functie van bouwplaatsmanager. “Vanuit de markt groeide de behoefte bij grote complexe werken aan een schakel tussen uitvoering en bedrijfsleiding. Iemand die op het project fysiek aanwezig is en bemoeienis heeft met alle schakels: van werkvoorbereiding en uitvoering tot onderaannemers, nutspartijen en opdrachtgevers. Dat werd de bouwplaatsmanager.” Willem las de functieomschrijving en dacht: ‘Dit ben ik’. “Je geeft als bouwplaatsmanager leiding aan de volledige uitvoering van een project. Je bent verantwoordelijk voor de veiligheid, de voortgang, de kwaliteit en het feit dat het project binnen de financiële kaders en de planning wordt uitgevoerd. Het werd mijn nieuwe droombaan.” En zo werd Willem in 2006 één van de eerste bouwplaatsmanagers van Nederland. Een functie die hij nog altijd met veel plezier vervult. “Het verveelt nooit.”
Vader Willem en zoon Sander van Dienst
Vader Willem en zoon Sander van Dienst
Apetrots
Als iemand die van kinds af aan al een ‘mateloze interesse’ in bouwen heeft, is Willem apetrots op de projecten waar hij leiding aan geeft. Zo heeft hij recent het project voor opdrachtgever Lely, wereldmarktleider op het gebied van robotisering van de melkveehouderij, opgeleverd. “Een uitdagend project door het gebruik van verschillende materialen, constructies en specifieke installaties die in het gebouw gerealiseerd moesten worden. Maar het is van A tot Z nagenoeg vlekkeloos verlopen. Heel gaaf.” Ook gaf Willem leiding aan de bouw van het EMA-kantoor aan de Zuidas in Amsterdam dat het Europees Geneesmiddelen Agentschap huisvest. “Dat was helemaal geweldig”, vertelt Willem trots. “We hadden slechts anderhalf jaar om dit gigantische project met internationaal karakter voor het Rijksvastgoedbedrijf te realiseren. Ten tijde van de afbouw werkten er bijna 700 mensen op de bouw. Ik zag dat als een hele mooie uitdaging.”
Liefde voor de bouw
Als klein jongetje kon hij slechts dromen van de soort werken die hij nu leidt. “De liefde voor de bouw zit in mijn bloed. Mijn opa had zijn eigen bouwbedrijf en als klein jongetje wist ik al dat ik in zijn voetsporen zou treden.” Net zoals Willems oudste zoon nu in de zijne treedt. “Hij werkt als Manager Digitaal Bouwen bij Dura Vermeer. Een hele andere tak van sport, maar met dezelfde liefde voor de bouw.” Zijn zoon is overigens niet de enige op wie Willem zijn passie wil overdragen. Hij is naar eigen zeggen gepassioneerd over het delen van zijn expertise met jongere generaties. Zo werkt hij als docent techniek en maakbaarheid voor het opleidingsinstituut BOB-KOB en is het zijn persoonlijke streven ook binnen Dura Vermeer zijn kennis over te dragen. “Ik zie dat jongeren heel procesgericht zijn, maar niet altijd productgericht en praktisch gericht. Ik hoop daar een steentje aan bij te dragen. Dat is mijn ambitie tot aan mijn pensioen”. Ook Sander is inmiddels docent bij de BOB-KOB.
Bijna een kwart eeuw na zijn indiensttreding is Willem nog altijd even enthousiast over zijn werkgever als tijdens zijn eerste gesprek. “Dura Vermeer is enorm gegroeid, maar de sfeer van een familiebedrijf is nooit verloren gegaan. Ik hoop dat een nieuwe generatie medewerkers dezelfde kansen grijpt om hun dromen na te jagen als ik destijds. Maar bovenal wens ik ze net zoveel werkplezier als ik. Dit is mijn plek.”