Vorige
Blog

Coördinator digitaal bouwen Vincent van Oostveen over de toepassing van AR op de bouw: ‘hoe digitaler, hoe beter!’

Augmented Reality (AR) is een technologie die de digitale bouwplaats en de fysieke bouwplaats met elkaar verbindt. De toepassing van AR helpt om de efficiëntie van het bouwproces te verbeteren, de veiligheid van werknemers te vergroten en de kwaliteit van de gebouwde omgeving te verhogen. Na een eerste pilot met de toepassing van AR op project Alliander Westpoort in Amsterdam pakt het team van Dura Vermeer Bouw Midden West door op het volgende project in Amsterdam, OKU House. 

Iteratief verbeteren

Vincent van Oostveen, coördinator digitaal bouwen, vertelt meer over de voortgang: "Tijdens de eerste pilot hebben we onderzocht en ervaren hoe we AR kunnen toepassen binnen het bedrijf en de projecten. De geleerde lessen die we daaruit hebben gehaald, zijn meegenomen naar project OKU House. Een uitdagend project door de bijzondere constructie, die zowel door het bestaande gebouw als over het gebouw heen gaat. Vanwege de complexiteit die de bouw van OKU House met zich meebrengt, voeren we iteratief in korte fases verbeteringen door".  

Het testen en implementeren van de nieuwe verbeteringen zijn mede gebaseerd op de wensen van het uitvoeringsteam

Het uitgangspunt is om het werk van onze collega’s te verlichten in de toekomst

Feedback van collega's

Het is essentieel om collega’s mee te nemen in het proces, vertelt Vincent enthousiast verder. "Het testen en implementeren van de nieuwe verbeteringen zijn mede gebaseerd op de wensen van het uitvoeringsteam, zo kunnen we concluderen of de tool potentie biedt om het werk van onze collega’s te verlichten in de toekomst. Daarbij is het ook van belang dat de tool gebruiksvriendelijk is, zodat onze collega’s prettig kunnen werken. Dit heeft geresulteerd in het onderzoeken van een andere tool ten opzichte van de eerdere pilot en dit lijkt direct zijn vruchten af te werpen! Eén van de landelijke speerpunten is 'digitalisering van de bouwplaats', ons motto is dan ook: zoveel mogelijk efficiënt digitaal werken op de bouwplaats". 

Zoveel mogelijk digitaal

Waar het motto vandaan komt kan Vincent toelichten. "Onze collega’s kunnen bouwplannen en ontwerpen in 3D projecteren op de bouwplaats. Dit stelt hen in staat om een beter beeld te krijgen van hoe het gebouw eruit zal zien, kunnen ze de theorie al 'projecteren' vóórdat dit gerealiseerd is en daardoor eventuele problemen in een vroeg stadium identificeren en daarop acteren. Daardoor maken we het mogelijk om direct te schakelen met het projectteam en eventuele betrokken partners. Zo voorkomen we mogelijke fouten en oplopende kosten tijdens het bouwproces. Bovendien kunnen wij AR in de toekomst gebruiken om onze collega’s te trainen en te simuleren hoe ze veiligheidsprocedures moeten volgen, zonder het risico te lopen op echte gevaren. Een win-winsituatie, hoe digitaler hoe beter!" 

De digitale bouwplaats en de fysieke bouwplaats wordt door middel van AR met elkaar verbonden

Er zijn al grote stappen gezet en de collega’s zijn zeer enthousiast!

Toepassing AR versnellen

Volgens Vincent biedt het kort cyclisch verbeteren mogelijkheden om de toepassing van AR op de projecten te versnellen. "Per week hebben we met het projectteam doelen gesteld en leggen we de focus op specifieke onderwerpen, denk bijvoorbeeld aan het visueel en presentabel maken van het model op de bouwlocatie en de nauwkeurigheid en toleranties van AR. De bevindingen presenteren we aan het uitvoeringsteam en zo kunnen we de digitale techniek en de ervaringen van onze collega’s op de bouw stap voor stap met elkaar laten samensmelten. Er zijn al grote stappen gezet en de collega’s zijn zeer enthousiast, dat maakt ons werk nog leuker!" 

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.