Vorige
Insight

De grootste bodemsanering van Nederland: Een uniek kijkje bij het EMK-terrein

Tijdens InfraTech op 14 tot en met 17 januari kan je meekijken naar een van de meest uitdagende bodemsaneringsprojecten. Het grootste, meest vervuilde terrein van Nederland: het EMK-terrein. Monica Melis, directeur, en Silvester Pastoor, projectmanager bij Dura Vermeer Infra Milieu geven alvast een tipje van de sluier van hun unieke werkwijze. Dura Vermeer Infra Milieu heeft een integrale aanpak van complexe bodemsaneringen, waarbij technische expertise wordt gecombineerd met omgevingsmanagement, innovatie en duurzaamheid. Als specialist in milieuvraagstukken, maken zij Nederland schoner door het verbeteren van de leefomgeving en het klaar te maken voor verdere ontwikkelingen.

Expertise in complexe projecten

"Milieu is een belangrijk thema," zegt Monica. "Bij onze werkmaatschappij bieden we duurzame oplossingen die bijdragen aan een betere leefomgeving. Een bodemsanering is een complex werk en echt niet “even een put leegscheppen” en dat je dan klaar bent. Daar komt veel meer bij kijken." Silvester vult aan: "Onze kracht ligt in het combineren van technische milieukundige expertise en omgevingsmanagement. In complexe omgevingen zoals bijvoorbeeld bij haven en industrieterreinen beperken we de impact op de bedrijfsvoering, omgeving en omliggende bedrijven tot een minimum."

Het EMK-terrein: een historisch probleemgebied

Het EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel is een historisch vervuild gebied. "Op dit terrein stond een grote koolteerfabriek, werd gesloopt en later vestigde zich er een verwerker van diverse afvalstromen. Door onzorgvuldig of zelfs illegaal handelen ontstond de enorme bodemvervuiling," legt Silvester uit.

Durf op de pauzeknop te drukken

In 2018 werd het project aangenomen, maar al snel bleek door eigen onderzoek dat de vervuiling veel complexer en uitgebreider dan was gedacht. "We hebben toen gezamenlijk op de pauzeknop gedrukt," vertelt Monica. "We moesten terug naar de tekentafel om een nieuwe aanpak te bepalen. Dat was een intensief proces, maar daardoor waren we tot in detail voorbereid om de sanering aan te pakken." Silvester: "Deze pauze gaf ons de ruimte om met het ministerie te overleggen en het plan te herzien. Het was een cruciale stap om de complexiteit van het project op een verantwoorde manier aan te pakken."

Unieke werkwijze

Op het EMK-terrein hanteren zij momenteel een unieke werkwijze in de sector. Zij saneren de bodem in een volledig geconditioneerde hal die te verplaatsen is over de saneringsvakken. Dat minimaliseert de impact op de omgeving en garandeert de hoogste veiligheidsnormen voor zowel medewerkers als omwonenden. Monica vult aan: “De combinatie van schadelijke stoffen en de complexiteit van de sanering zelf maken het voor bodemspecialisten zoals wij een droomproject vol uitdagingen."

Veiligheid voorop

Bij een project van deze schaal is veiligheid cruciaal. "We hebben te maken met gevaarlijke stoffen, zoals benzeen, die al bij lage concentraties kankerverwekkend kunnen zijn," legt Silvester uit. "In de hal zorgen we voor een veilige werkomgeving door de lucht continu te zuiveren en strikte veiligheidsprotocollen te hanteren. Veiligheid staat bij ons altijd voorop." Monica: "De combinatie van veiligheid en innovatie maakt deze uitvoeringswijze bijzonder.”

Duurzaamheid in bodemsaneringen

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij Dura Vermeer Infra Milieu. "Bij saneringen kijken we naar manieren om onze impact op het milieu te minimaliseren," vertelt Monica. "Dit doen we door onder andere gebruik van elektrisch materieel en logistieke oplossingen zoals transport per schip in plaats van vrachtwagens. We streven daarmee naar een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk." Silvester vult aan: "De saneringsmarkt is nog steeds sterk prijsgedreven. Het blijft een uitdaging om duurzaamheid te combineren met kostenbeheersing. Maar we zijn ervan overtuigd dat we samen met opdrachtgevers de verantwoordelijkheid kunnen nemen om duurzame keuzes te maken, ook al kost dat soms meer tijd, geld en inspanning. En door de bodemverontreiniging weg te halen van het EMK-terrein wordt ook het risico op verdere verspreiding voorkomen naar bijvoorbeeld oppervlaktewater en omliggende terreinen."

Kom naar InfraTech 2025 en bezoek de kennissessie over het EMK-terrein

"Tijdens onze presentatie vertellen we meer over de uitdagingen van het EMK-terrein," zegt Monica. " Deze sanering is geen sinecure en kan daarom niet vergeleken worden met een willekeurig ander infraproject. Er zit een hele wereld achter een bodemsanering." Silvester: "We laten zien hoe we innovatieve oplossingen toepassen en tegelijkertijd de omgeving centraal stellen. Het EMK-terrein is een voorbeeld van veilige en duurzame bodemsanering. Kom vooral langs en kom meer te weten over wat wij doen."

Ga naar het programma

Deel deze pagina