Vorige
Blog

DE VERBINDING: TOEGANKELIJKHEID EN FLEXIBILITEIT BINNEN DURA VERMEER

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen, ongeacht zijn of haar fysieke beperkingen, zich thuis kan voelen in de stad? Deze vraag stond centraal in het onderzoek De (On)Beperkte Stad, een initiatief van Dura Vermeer in samenwerking met de gemeente Rotterdam en Social Snackbar. Het doel was om de toegankelijkheid in kaart te brengen en te onderzoeken hoe ontwerpkeuzes in stedelijke ontwikkelingen dit beïnvloeden. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid maken we de balans op: hoe kijken onze collega’s eigenlijk naar dit thema en hoe vertaalt het zich naar hun werk? Aan het woord: Natasja van Rens, HR-directeur bij Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed

In het kader van de Week van de Toegankelijkheid staat de vraag centraal: wat is er nodig om een werkplek toegankelijk te maken voor iedereen? Bij Dura Vermeer wordt hier onderzoek naar gedaan, met name vanuit 'De Verbinding' het kantoor in Utrecht waar de divisie Bouw en Vastgoed zich bevindt. Het kantoor is speciaal ontworpen met het welzijn van medewerkers in gedachten. Natasja vertelt hoe zij en haar team zich inzetten voor een werkplek waar iedereen zich welkom en gezien voelt. 

Een gebouw dat gezondheid bevordert 

Het gebouw De Verbinding werd met een uniek uitgangspunt ontworpen: medewerkers zouden gezonder het pand verlaten dan hoe ze binnenkwamen. “Het idee was om een werkplek te creëren waar fysieke en mentale gezondheid vooropstaan,” vertelt Natasja. “De trappen zijn prominent aanwezig, de lift is verstopt om beweging te stimuleren. Daarnaast is de klimaatbeheersing per ruimte te controleren, wordt het CO2-niveau gemonitord, en gaat de zonwering automatisch naar beneden.” Toch bleek dat dit niet voor iedereen voldoende was. “Er zijn collega’s die door fysieke of mentale beperkingen andere behoeftes hebben,” legt Natasja uit. “Daarom herzien we momenteel de inrichting van het gebouw om nog beter aan de diversiteit van onze medewerkers tegemoet te komen.” 

Onderzoek naar energielevels en werkplekken 

Recent onderzoek binnen Dura Vermeer bracht interessante inzichten aan het licht over de werkervaring van medewerkers. “We wilden weten wanneer mensen een hoog of laag energielevel ervaren gedurende de werkdag,” vertelt Natasja. “Uit de resultaten bleek dat sommige collega’s moeite hebben met werken in kantoortuinen. Ze raken snel afgeleid of ervaren te veel prikkels.” Om een goede werkgever te zijn voor een breed scala aan collega’s is ook een diversiteit aan werkplekken noodzakelijk, zo blijkt. “We hebben nu al een mix van vergaderruimtes, concentratieplekken en kantoortuinen, maar we gaan de balans opnieuw opmaken om ervoor te zorgen dat iedereen een plek heeft waar hij of zij goed kan werken,” zegt Natasja. “Niet iedereen gedijt in een rumoerige omgeving, en daar moeten we meer rekening mee houden.” 

Fysieke toegankelijkheid 

Toegankelijkheid gaat echter verder dan mentale ruimte; fysieke toegankelijkheid is minstens zo belangrijk. De Verbinding is ontworpen om toegankelijk te zijn voor mensen met een mobiele beperking, zoals rolstoelgebruikers. “Er zijn speciale parkeerplekken dichtbij het gebouw en een lift voor mensen die minder mobiel zijn,” vertelt Natasja. “Hoewel de lift bewust wat minder prominent aanwezig is, zorgen we ervoor dat deze voor de mensen die hem echt nodig hebben altijd beschikbaar is.” Niet alleen mensen met een rolstoel, maar ook collega’s die tijdelijk beperkt zijn, zoals zwangere vrouwen of iemand met een gebroken been, kunnen op de nodige ondersteuning rekenen. “Voor deze groepen hebben we bijvoorbeeld speciale toegangspasjes om altijd dicht bij de ingang te kunnen parkeren. Hoewel dit exclusief is voor degenen die het nodig hebben, zorgt het er juist voor dat ze zonder obstakels naar binnen kunnen.” 

Mentale toegankelijkheid 

Naast fysieke beperkingen moet er ook aandacht zijn voor mentale toegankelijkheid. “We kunnen nog meer doen om tegemoet te komen aan medewerkers met bijvoorbeeld autisme of mensen die introvert zijn,” legt Natasja uit. “Het is belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn op het werk, en dat vraagt om ruimte en begrip voor verschillende werkstijlen en behoeften. Het vraagt om echte aandacht voor onze mensen.” 

Natasja vertelt over iemand die zij sprak over het gebouw die slechtziend is. “Zij wees ons op iets waar we zelf niet eens over hadden nagedacht: de lichtinval in een ruimte kan een groot verschil maken voor iemand die slecht ziet. Dat soort inzichten krijg je pas als je met elkaar in gesprek gaat en luistert naar wat mensen nodig hebben.” 

Flexibiliteit als uitgangspunt 

Wat De Verbinding bijzonder maakt, is dat er al vanaf het begin ruimte is voor flexibiliteit. “We proberen altijd oplossingen te vinden voor specifieke behoeftes,” zegt Natasja. “Of het nu gaat om de hoogte van bureaus die aan te passen is, of het regelen van parkeerfaciliteiten, we doen ons best om een werkomgeving te creëren die voor iedereen toegankelijk is.” Natasja benadrukt dat toegankelijkheid niet stopt bij fysieke aanpassingen. “Niet iedereen voelt zich comfortabel om te vragen wat ze nodig hebben. Soms gaat het niet eens om fysieke beperkingen, maar om mensen die zich niet goed uiten of die in stilte worstelen met hun omgeving. Ook voor hen moeten we een veilige en fijne plek creëren, zodat mensen zich veilig en vrij voelen om zich uit te spreken en zaken bespreekbaar te maken.” 

Toegankelijkheid in de bouwsector 

De bouwsector is niet altijd de meest toegankelijke werkomgeving, en Natasja erkent dat het werk op de bouwplaats andere uitdagingen kent. “Op kantoor is het makkelijker te regelen: we kunnen de werkplekken aanpassen en technische oplossingen vinden voor beperkingen. Maar op de bouwplaats is dat ingewikkelder. Toch vinden we altijd manieren om iedereen te ondersteunen. We zijn een bouwbedrijf, dus het regelen van praktische oplossingen zit in ons DNA,” zegt ze lachend. 

Toegankelijkheid begint met een gesprek 

Het creëren van een toegankelijke werkplek vraagt om maatwerk en betrokkenheid. Bij Dura Vermeer begint dat proces vaak simpelweg met een gesprek. “We moeten luisteren naar onze collega’s en ontdekken wat zij nodig hebben om hun werk goed te doen,” concludeert Natasja. “Toegankelijkheid gaat niet alleen over grote aanpassingen of technische oplossingen. Soms zijn het de kleine dingen, zoals de lichtinval of een rustige plek om te werken, die het verschil maken.” 

Voor Dura Vermeer is toegankelijkheid een continu proces. “We blijven onszelf uitdagen om verder te kijken dan de standaardoplossingen en om te zorgen dat iedereen zich gezien en gehoord voelt op de werkvloer. Dat is voor mij de essentie van een toegankelijke werkplek.” 

 

Dit artikel is onderdeel van een reeks die voortkomt uit de Programmalijn Sociale Impact en draagt bij aan onze pijler 'samenleving versterken' vanuit ons kompas Het Goede Doen. We stimuleren bewustwording en concrete acties voor een inclusieve samenleving waarin iedereen kan deelnemen. Onze focus ligt op duurzame, structurele impact, zodat de leefomgevingen die we vandaag ontwikkelen, ook in de toekomst inclusief en toegankelijk blijven.

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Siobhan Burger

Programmamanager sociale impact Regio Heel Nederland
Siobhan Burger