Dura Vermeer aangesloten bij Emissieloos Netwerk Infra (ENI)
De intentie om samen een krachtige impuls te geven aan de ontwikkeling van zero emissie-bouwmaterieel was al eerder uitgesproken. Onlangs hebben de aangesloten infrabouwers en leveranciers ook concrete werkafspraken gemaakt en een onderzoeksprogramma opgesteld. Door intensief en over de grenzen van de verschillende sectoren heen met elkaar samen te werken, wil Emissieloos Netwerk Infra (ENI) al in 2026 emissieloze bouwplaatsen realiseren.
Opladen waar en wanneer het uitkomt
Situatie
De betrokken bedrijven en instellingen willen vooral de ontwikkeling van emissieloze machines in het zware segment (30 ton of meer) een impuls geven. Het aanbod van zero emissie-materieel is nu nog minimaal. Wat er is, is bovendien veel duurder als vergelijkbaar materieel op fossiele brandstoffen. Ook ontbreekt op de bouwplaats vaak de infrastructuur voor elektra en waterstof om de hele dag te kunnen draaien.
Taak
Voor alle deelnemers ligt er dus een taak. Bouwers gaan afname van het materieel garanderen en doen onderzoek op de bouwplaats. Leveranciers en importeurs versnellen de ontwikkeling van emissieloze motoren en retrofit toepassingen. Leveranciers van duurzame energiedragers zorgen voor levering van waterstof en voorzieningen voor elektra. En tot slot wordt er samengewerkt met TNO en de HAN om te voorzien in de kennis die nodig is.
Uitstoot op nul
Deelname aan het netwerk is één van de initiatieven die bijdragen aan onze duurzaamheidsambitie “Uitstoot op nul”.
De deelnemers
Naast Dura Vermeer nemen infrabouwers Heijmans Infra Centrale Projecten, De Vries en van de Wiel, GMB, De Klerk, Sterk, J. den Boer, Mourik, Oosterhof-Holman, Martens en Van Oord, K3 Delta, Gebr. de Koning en BAM, leveranciers Wirtgen Nederland, Urban Mobility Systems, Van der Spek, IHC Fundex Equipment, SMT, Bredenoord, Boels, Maru Systems International en De Groene Aggregaat en energiedistributiebedrijven Total Nederland NV en ElaadNL deel aan het netwerk.