Dura Vermeer bouwt casco's eengezinswoningen standaard met CO2-arm beton
UTRECHT – Dura Vermeer bouwt sinds medio 2024 nieuwe casco’s voor eengezinswoningen standaard met CO2-arm beton. Dit zorgt voor een CO2-reductie van minimaal 25 procent per casco en de volledige CO2-uitstoot van alle bouwmaterialen daalt hierdoor met 0,6 procent. De samenstelling van de betonmengsels van leveranciers maakt deze reductie mogelijk.
Met de keuze om nieuwe casco’s te bouwen met CO2-arm beton, zet Dura Vermeer een nieuwe standaard neer. Het bouwbedrijf is altijd op zoek naar nieuwe methoden om de CO2-uitstoot in het productieproces te beperken of – waar mogelijk – te elimineren.
Ontwikkelingstraject CO2-arm beton
Hiervoor zijn de zogeheten materiaaltafels in het leven geroepen. Medewerkers uit alle lagen van het bouwbedrijf denken hierin mee over verduurzamingsslagen die gemaakt kunnen worden met glas, aluminium, staal, gips, zonnepanelen en dus beton. Het plan voor het gebruik van CO2-arm beton kwam voort uit de materiaaltafel voor beton. Door het gebruik van dit speciale beton, stoten we ten opzichte van ons eerste meetpunt in 2022 ruim 1 miljoen kilo minder CO2 uit. Dit is een reductie van 5,5 procent per woning op materiaal en 2,5 procent op het totaal, inclusief energiegebruik.
Per medio 2024 neemt Dura Vermeer het CO2-arme beton af bij twee partners: Voorbij Prefab en Geelen Beton. Het betonmengsel van beide partners voldoet al aan de standaard of presteert zelfs nog effectiever. Bij Geelen Beton komt dit voort uit een mooie en productieve samenwerking met de materiaaltafel voor beton. Met de kennis uit deze groep nam de ontwikkeling van hun mengsel een vlucht.
Plafondwaarden
CO2-arme betoncasco's
Huidige rol van beton
Beton is het meest gebruikte materiaal in de bouwsector en mondiaal wordt ongeveer 5 tot 8 procent van de CO2-uitstoot veroorzaakt door de productie van beton. Binnen Dura Vermeer komt 38 procent van de uitstoot van koolstofdioxide van alle gebruikte materialen van beton.
Naast de zoektocht naar duurzamere bouwmaterialen (zoals hout) om beton te vervangen waar het kan, wordt er ook hard gewerkt aan de verduurzaming van beton zelf. Deze CO2-arme variant is een hele mooie stap in de goede richting en we kijken dan ook uit naar de verdere verduurzamingsmogelijkheden in de toekomst.
Op naar Net Zero
Dura Vermeer werkt aan een groenere, betere en duurzame toekomst. Het bouwconcern heeft een duidelijk doel voor ogen: een halvering van de CO2-uitstoot in 2030 en zelfs nul CO2-uitstoot in 2050. Bij circulair bouwen draait alles om het hergebruik van materialen en het verminderen van het gebruik van primaire bouwstoffen. Het gebruik van CO2-arm beton is dan ook een belangrijke stap richting Net Zero.