Dura Vermeer en Shell zetten volgende stap in luchtkwaliteit
Tijdens asfaltwerkzaamheden op Lelystad Airport heeft Dura Vermeer BituFreshAir getest, een nieuw product van Shell dat bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit in de nabije omgeving. Na deze positieve test starten we met de implementatie van het product in tenders en op de projecten.
Dura Vermeer en Shell werken al jarenlang samen op het gebied van duurzame innovaties in het asfaltproces. In die hoedanigheid heeft Dura Vermeer afgelopen winter het product BituFreshAir getest op Lelystad Airport. Door BituFreshAir aan het bitumen toe te voegen draagt het bij aan een verbeterde lokale luchtkwaliteit. De verwerking van het product en de ervaringen van mensen die er op Lelystad Airport meegewerkt hebben, kun je zelf bekijken in de video.
MINIMALISEREN VAN IMPACT OP LOKALE LUCHT KWALITEIT
Na de al jarenlange samenwerking tussen Shell en Dura Vermeer, is er een nieuw product dat Shell bij asfaltproductie en aanleg wilde testen. De toevoeging is getest bij diverse bouwers in een aantal landen, met het doel om emissies van specifieke gassen en fijnstof te verminderen. In labaratorium- en veld studies laat Shell BituFreshAir zien dat er gemiddeld 40% minder gassen vrijkomen bij diverse asfaltmengsels.
Voor de veldstudie in Nederland zijn Shell en Dura Vermeer een aantal maanden geleden samen twee producten gaan testen op locatie bij Lelystad Airport. Deze situatie was uniek doordat door een combinatie van Shell GTL Fuel en BituFreshAir de luchtkwaliteit wordt verbeterd. Dit is niet alleen een verbetering voor de omgeving, maar ook voor onze eigen asfaltploegen.
VERMINDEREN EMISSIES
BituFreshAir is een additief in het bitumen die de emissies en fijnstof van het asfalt verminderd met gemiddeld 40%. De toevoeging reageert met emissies: NOx, SOx, CO, VOC's, O3 en Fijnstof (PM): PM2,5, PM10. Deze componenten zorgen ervoor dat de vorming van specifieke gassen op moleculair niveau verminderen of minimaliseren de kans dat ze in de lucht terecht komen. Dit additief heeft géén invloed op de asfalteigenschappen. Deze vermindering treedt op bij elk moment waar de bitumen in contact komen met de lucht, zowel bij mixen van asfalt, opslag, transport en aanleg.