Duurzame dromen waarmaken
Echte waarde toevoegen, we ambiëren het allemaal. Met het gloednieuwe Global Foods Innovation Centre bokst Unilever het voor elkaar: het gebouw biedt een inspirerende nieuwe werkomgeving voor de eigen medewerkers, maar geeft ook startups en consumenten de ruimte om samen te werken aan innovaties in de voedingsmiddelenindustrie. En dat allemaal zo circulair mogelijk. Welke duurzame schatten bevat het gebouw allemaal? En hoe kwam de realisatie tot stand?
Unilever zet vol in op een circulaire economie. Het gebouw, met 40.850 m² vloeroppervlak, ondersteunt daarvoor intensieve samenwerking: een vereiste om fundamentele innovaties te realiseren die ons bestaande voedingssysteem in de wereld moeten verbeteren en veranderen. In het volledig energieneutrale gebouw bevinden zich naast kantoren ook diverse laboratoria, testkeukens en een mini-fabriek waarin nieuwe producten op kleine schaal worden ontwikkeld en getest.
Optimaal inzetten op duurzaamheid
Dankzij de hoge duurzaamheidslat sleepte het gebouw al twee prestigieuze BREEAM-awards (de internationale prijs voor duurzaam bouwen) in de wacht. Naast de Global Design Award in de categorie commercial projects ontving Unilever ook de Global Public Award, gekozen door het publiek.
Hoge isolatiewaarden in zowel het glas, dichte gevels als de vloer zorgen voor een laag energiegebruik en een hoog comfort. Op het dak liggen 1.550 zonnepanelen en het glazen dak heeft zonnecellen die energie opwekken én beschermen tegen zonnewarmte. De compacte bouwvorm zorgt dat energieverliezen worden beperkt. Dankzij veel (dag)licht, uitzicht op groen, luchtkwaliteit, akoestiek en ergonomie draagt het gebouw ook bij aan de gezondheid en het welzijn van alle gebruikers.
Grootse prestatie door kleine figurant
Niet alleen de hoge duurzaamheidslat is uniek aan dit project. Ook robotica speelt een belangrijke rol. Dura Vermeer zette bij dit project voor het eerst een autonoom rijdende robotmobiel in. De robotmobiel navigeerde over het project en bouwde een 3D-model van de omgeving. De data uit dit 3D-model werd verwerkt en vergeleken met data uit de BIM-modellen van de betrokken bouwpartners, zoals bouwer, constructeur en architect. De robot zocht zo naar overeenkomsten en afwijkingen die extra aandacht nodig hadden.
Betere prestaties en minder faalkosten De meerwaarde van zo’n gerobotiseerde aanpak? De werkzaamheden en ontwerp zijn nauwkeurig te meten en te spiegelen aan BIM. Verkeerde opnames of fouten zijn sneller te detecteren. De productie verloopt daardoor sneller en dat levert een optimaal productieproces en minder faalkosten op. Daarnaast heeft de klant een gedetailleerd naslagwerk van het uiteindelijke gebouw in handen bij oplevering.
Digitale kansen
Digitalisering biedt kansen voor de hele bouwsector. Voor onze klanten, voor onze partners, voor onszelf. Vandaar dat Dura Vermeer inzet op een krachtig netwerk: op samenwerken, opleiden en verbinden. Voor ons geldt: eerst de mens, dan de techniek. Door onze processen te digitaliseren, werken we sneller, beter en efficiënter. Dit leidt tot betere resultaten en tevreden klanten. Daar profiteert de hele sector van, daar zetten we op in. Digitaal, op volle kracht vooruit.