Vorige
Nieuws

Duurzame woningbouw biedt investeerders voordelen

Al in 2007 begon bouwbedrijf Dura Vermeer met het ontwikkelen van duurzame, nul op de meter woningen. Het begon met huizen zonder gasaansluiting en cv-ketel, maar is inmiddels uitgegroeid tot volledige wijken waarin de gehele energieopwekking duurzaam verloopt. Het verbruik en de opwekking zijn gelijk. Het bouwconcern stond begin juni onder het motto “Hier is de toekomst” op vastgoedbeurs Provada om investeerders te overtuigen dat het meer dan loont om te beleggen in duurzame woningbouw.

Ook voor beleggers in vastgoed is dit een interessante ontwikkeling, die hen zowel maatschappelijke als financiële voordelen zou kunnen opleveren. “Al was dit in het begin nog lastig uit te leggen”, aldus Dick Boelen, directeur van Dura Vermeer Vastgoed. “Een aantal jaren geleden wilden wij in Rijswijk woningen verkopen met duurzaamheidspakketten, maar daar waren de investeerders nog niet aan toe. Asset managers kenden het principe niet en wisten niet wat de garanties zouden zijn. De grootste beer op de weg was de waardering van het geld. Hoe taxeer je het systeem? Er waren nog geen taxatietechnieken om duurzame woningen te waarderen, dat is pas later geïntroduceerd.”


Sindsdien is het voor de kopers van het vastgoed juist de standaard geworden. “Zowel door institutionele beleggers als door woningcorporaties worden nu vaak enkel nog duurzame woningen ingekocht. Natuurlijk is de ene belegger hier vooruitstrevender in dan de andere, maar iedereen begint de waarde van duurzaamheid in te zien.”

Dick Boelen

Directeur van Dura Vermeer Vastgoed.

Per 1 juli mogen nieuwe woningen niet meer op gas aangesloten worden. Duurzaamheidsinvesteringen staan dus vanuit het hele umfeld hoog op de agenda. “De maatschappij dringt erop aan”, stelt Boelen. “En budgettair is het ook verantwoord te doen. Het voert de druk bij de pensioenfondsen op.”

Vanuit de beleggingskant zijn er twee mogelijkheden. “Investeerders kunnen het systeem in huur nemen. Dan investeren we samen met onze partner, Klimaatgarant, in het klimaatsysteem. De belegger betaalt ons via de huurder een maandelijks bedrag. Uiteraard kunnen beleggers er ook voor kiezen de woning te financieren uit eigen vermogen. Dit wordt vervolgens opgeteld bij de prijs van de woning. Momenteel is een duurzame woning nog duurder dan een gas verstokende woning, er zijn dus meer investeringen nodig om een bepaald bedrag aan winst op te halen. De meeste investeerders zullen hun huurders duurzaamheid daarom als een apart servicepakket aanbieden, zodat de kosten voor energie apart verrekend kunnen worden.”

Ook de woningcorporaties zien de voordelen van deze verduurzaming in. De sector heeft gezegd 30.000 woningen per jaar nieuw te willen bouwen. “Sinds een aantal jaren is het voor corporaties toegestaan om duurzaamheid terug te verdienen met de toeslag op woningen”, vertelt Boelen. “Per vierkante meter mag dan €1,40 worden doorbelast voor de financiering van het pakket. Zowel bij een renovatie als bij nieuwbouw.”

Renoveren is echter een stuk duurder dan bouwen. “Alles moet dan opnieuw geïsoleerd worden”, stelt Boelen. “En daarna moet er nog een hele duurzaamheidsinstallatie in. Dit zijn ingrepen die tussen de zeventig en honderdduizend euro kunnen kosten. Toch wordt er zowel door corporaties als door instituten mondjesmaat verduurzaamd in de reeds bestaande voorraad, simpelweg omdat hier vraag naar is vanuit de markt. Het gaat bij de instituten nog niet zo hard als bij de corporatiesector, maar er worden wel verduurzamingspakketten aangeboden.”

Eigenlijk is het een constante zoektocht naar de gulden middenweg, vertelt Boelen. “Er zijn nog onvoldoende instrumenten om duurzaamheid door te belasten aan de zittende huurder. De huurbescherming maakt dit namelijk lastiger, dus je kan beter focussen op nieuwe huurders.”

En die nieuwe huurders willen ook graag verduurzamen. “Als we bewoners vragen wat zij van hun duurzame woningen vinden, geven ze vaak aan dat ze er veel voordeel van ondervinden”, stelt Boelen. “Toen ze het huis kochten waren ze niet zo met het systeem bezig, maar het biedt hen wel degelijk meer comfort en een lagere energierekening. En dit geldt ook voor huurders. Als consumenten gaan vragen om duurzame woningen, dan gaan de investeerders hier vanzelf in mee. Consumenten vragen zich nu al af waarom ze nog een nieuw huis met gasaansluiting zouden kopen, dus waarom zou je deze als investeerder nog aanbieden?”

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.