Vorige
Blog

Een samenhangende wijk creëren

Hoe het ontwikkelproces van de nieuwe wijk Zandpoort een echte gamechanger was

Als stedenbouwkundige bij de gemeente Almere zit ik wel vaker in een kwaliteitsteam. Maar de ontwikkeling van het gebied Zandpoort zal me nog lang heugen. Wat een prettig en leuk proces! Door het commitment van alle partijen hebben we in korte tijd geheel in co-creatie een plan getekend. Dat zie je niet vaak. Het resultaat is een mooie, samenhangende wijk met een romantisch tintje. Echt een gebied met een eigen identiteit. En dat terwijl ik het vooraf best spannend vond om in dit project te stappen… 

Stiekem ben ik veel meer van de moderne architectuur. Het beeld-kwaliteitsplan van Zandpoort was niet heel gedetailleerd, maar beschreef vooral de beoogde sfeer: een soort jaren 30-, romantische strandstijl. Ik vroeg me af, hoe gaat dat romantische zich vertalen? Ik zie wel vaker huizen die als jaren 30-woningtype worden verkocht, waarbij ik denk: dat is best mager uitgevoerd. Maar toen ik bij de oplevering van Zandpoort door de wijk liep, was ik trots. Aan de romantische elementen is zoveel aandacht besteed dat het ook echt overtuigt. Ik vind Zandpoort oprecht een hele leuke wijk. 

Game changing manier van samenwerken

Samen met conceptontwikkelaar Lieuwe Conradie van Design Studio Dura Vermeer zit ik in het kwaliteitsteam voor het gebied. Het feit dat Lieuwe als ontwikkelaar in het kwaliteitsteam zit en toch een onafhankelijke positie durfde in te nemen ten opzichte van zijn eigen werkgever was een gamechanger. Het pakte heel goed uit. Lieuwe kon zich binnen Dura Vermeer hard maken voor wat we in het kwaliteitsteam bespraken. Ik weet zeker dat dit extra kwaliteit heeft opgeleverd.  

Vanuit de gemeente werk ik met veel verschillende bouwers, ontwikkelaars en aannemers samen. Er zijn grote verschillen in de manieren waarop partijen samenwerken. Dura Vermeer geloofde vanaf dag één in het project Zandpoort. Ze gingen er helemaal voor. We zitten op dezelfde manier in het gebied en trokken samen op. Het is heel fijn als een partner al in een vroeg stadium zo betrokken is en van A tot Z de zaken voor ons regelt. Als kwaliteitsteam kregen we de ruimte en het vertrouwen om met mooie, duurzame en kwalitatieve concepten te komen die toch betaalbaar zijn.  

Kijken naar opgeleverde woningen

"Stenen zijn letterlijk naast elkaar gelegd om te zorgen voor een match."

Aandacht voor romantische elementen

"Toen ik bij de oplevering van Zandpoort door de wijk liep, was ik trots."

Puzzelen en matchen

We zijn alle straten, wijken en woningtypen in het gebied als een puzzel in elkaar gaan passen. Er lopen namelijk verschillende projecten bij verschillende ontwikkelaars. Dura Vermeer heeft dit voor de 550 koopwoningen heel goed gedaan. Zo is in het ontwerp bijvoorbeeld door de architect goed naar de al opgeleverde sociale huurwoningen gekeken. Stenen zijn letterlijk naast elkaar gelegd om te zorgen voor een match. Dat was ook het leuke van het kwaliteitsteam. Lieuwe en ik creëerden een fysieke plek waar we alle ontwerpers en stakeholders konden ontmoeten en ideeën en informatie met hen uitwisselen.  

Volop afwisseling

Er zijn veel verschillende woningtypen gerealiseerd. Toen woningcorporatie de Alliantie de ontwikkeling van de vrijesectorwoningen op zich nam, besloten ze om ook met de architect van Dura Vermeer in zee te gaan. Ze vonden zijn plannen zo mooi! Met één architect voor zo’n groot gebied kan het stempelen worden, maar dat was absoluut niet het geval. Het is niet saai geworden. Er zijn rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, appartementen, losstaande huizen: volop afwisseling! Zowel de koop- als de (sociale) huurwoningen hebben gevelornamenten en er zijn bijzondere oplossingen bedacht voor een mooie doorloop van straathoeken. Voor de huurwoningen moest het iets goedkoper, maar het esthetische verschil is miniem. Dat komt allemaal weer ten goede aan de grotere samenhang in de wijk. 

Wadi’s voor water

Ook aan de groenstructuur is gedacht. Die is fors. Veel groter dan gemiddeld in een nieuwbouwwijk! Zo zijn er veel eiken, dennen, berken en kleine duintjes. Voor de waterhuishouding maken we gebruik van brede, groene wadi’s. Dat klinkt misschien niet heel spectaculair, maar is het wel. Als gemeente hadden nog niet eerder voor een hele wijk zo’n duurzaam watersysteem toepast. Het regenwater wordt opgevangen door een infiltrerende aquaflowfundering onder de straat, die het naar de greppels vervoert. Ook vanaf de woningen komt het regenwater in dit watersysteem. Hierdoor is er geen aparte riolering nodig en kan er veel meer water worden opgenomen. Dat is helemaal volgens de nieuwste inzichten van duurzaamheid. Voor ons als gemeente was het een mooie pilot, want we kunnen dit nu ook op andere plekken gaan toepassen.  

Een wijk voor Almeerders 

De laatste fase van het traject is nu aangebroken: de uitwerking van de openbare ruimte en het stationsplein. Met de woningen is de toon gezet, dus ik heb het volste vertrouwen dat het een mooi geheel wordt. Echt een wijk voor Almeerders om trots op te zijn!

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Lieuwe Conradie

Manager gebiedsstudio iD concepts Regio Heel Nederland
Lieuwe Conradie
Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.