Vorige
Blog

Eerste mbo-traineeship bij Dura Vermeer Bouw Midden West: ‘Mooi dat onze kracht wordt gezien’

De net afgestudeerde Sanne Reumermann (20) stond op het punt de bouw de rug toe te keren toen ze door Dura Vermeer Bouw Midden West werd benaderd voor hun allereerste mbo-traineeship. Ze twijfelde geen seconde: “Dit is dé kans om uit te vinden wat bij mij past.” Gekoppeld aan de gepassioneerde uitvoerder Sheryl Harmsen (30) vond Sanne naar eigen zeggen een familie bij haar eerste project TudorPark in Hoofddorp. “De samenwerking was zo hecht, dat we elkaar soms zelfs een beetje missen.”

Twee jonge meiden die het goed met elkaar kunnen vinden, zo omschrijven Sanne en Sheryl hun band. “Bij Dura Vermeer Bouw Midden West gaat het binnen teams om meer dan alleen werk”, legt Sheryl uit. “Als je op persoonlijk level de verbinding met elkaar weet te leggen, kun je op projecten ook beter samenwerken en dus betere resultaten behalen. Daar geloof ik als uitvoerder heilig in.” En daarbij maken goede sociale contacten het werk volgens de uitvoerder ook gewoonweg leuker: “Belangrijk, want we willen allemaal met een fijn gevoel naar huis aan het einde van de dag, toch?” Het was dan ook het persoonlijke doel van Sheryl, die voor het eerst een trainee onder haar vleugels nam, om Sanne met open armen te verwelkomen en te laten zien hoe leuk het werk op de bouw kan zijn. “Mijn boodschap: heb het naar je zin en doe je werk met passie. Dat is wat telt.”

Meiden

Wat Sheryl nóg gemotiveerder maakte in haar rol als begeleider was dat Sanne, net als zij, een jonge vrouw is. “Er komen steeds meer meiden in de bouw, maar een gezonde balans is er nog niet. Zeker in de uitvoering. Jammer, want het is zo’n mooi vak! Ook voor vrouwen. Die boodschap wilde ik graag delen.” Ook het feit dat Sanne een mbo’er was, maakte dat Sheryl enthousiast was over het traineeship: “Toen ik Bouwkunde studeerde aan het hbo, merkte ik dat de mbo’ers mij altijd een stap voor waren. Ze hadden veel meer kennis van de praktijk. Een mbo-trainee leek mij een waardevolle toevoeging aan ons team.”

Kracht

Hbo’ers en wo’ers konden al terecht bij de werkmaatschappij voor het werkleertraject, maar mbo’ers tot voor kort niet. “Ik vind het mooi dat de kracht van mbo’ers nu ook wordt gezien”, vertelt Sanne die als eerste mbo’er het traineeship doorloopt. “Ik denk dat wij mbo’ers uitblinken in praktijkgerichte vakken en een goed beeld hebben van wat zich buiten op de bouw afspeelt. Hbo’ers zijn op hun beurt bijvoorbeeld weer beter in het maken en presenteren van plannen en het schrijven rapporten, dat is voor mij moeilijker. Je moet mij vooral het fysieke en uitvoerende werk laten doen anders word ik gillend gek”, vertelt ze lachend.

Dé kans

Het was één van de redenen dat ze twijfelde of ze überhaupt verder wilde in de bouw. “Ik was na twee jaar online lessen, vanwege de pandemie, eigenlijk wel een beetje uitgekeken op mijn opleiding. Ik wilde niet meer binnen in een lokaal zitten, maar gewoon aan de slag. Mijn handen uit de mouwen steken.” Ze stond op het punt de horeca in te gaan toen ze via LinkedIn werd benaderd voor het traineeship. “Het gesprek met Dura Vermeer was heel laagdrempelig en open. ‘Wat wil jij?’ werd mij gevraagd. Mijn twijfels werden weggenomen toen ik hoorde dat ik het tweede jaar van het traineeship helemaal zelf mag invullen.” Anders dan het hbo- en wo-traineeship, is het eerste jaar van het tweejarige mbo-traineeship ingevuld door de kennismaking met de vakgroepen uitvoering, werkvoorbereiding en calculatie. Daarna is het volledig aan de trainee om te bepalen binnen welke functies hij of zij zich wil specialiseren. “Dit was dé kans om te onderzoeken wat bij mij past.”

"Sheryl gaf concrete opdrachten, het vertrouwen ze zelfstandig uit te voeren en ik kon haar alles vragen", aldus Sanne

“Ze stond altijd voor mij klaar, maar ik deed mijn eigen ding. Ik voelde mij een volwaardig werknemer en lid van het team.”

Pit

En zo begon Sanne in november 2023 als trainee-uitvoerder in het team van Sheryl op het nieuwbouwproject TudorPark in Hoofddorp. Een groot woningbouwproject dat wordt gekenmerkt door de karakteristieke Engelse Tudor bouwstijl, de verschillende woningtypes en de ruimte voor natuur. “Ik durfde de eerste dagen nauwelijks naar buiten”, geeft Sanne toe. “Het is een megaproject waar al ruim tien jaar aan wordt gewerkt. Ik vond het superspannend.” Wat het minder spannend maakte was het warme ontvangst van uitvoerder Sheryl. Net als Sanne ‘een meid’ én iemand van haar leeftijd. “Er was geen kloof tussen ons. Ik voelde me veilig en vertrouwd bij haar. Ze gaf mij concrete opdrachten, het vertrouwen ze zelfstandig uit te voeren en ik kon haar alles vragen.” Sanne’s zelfvertrouwen groeide met de dag. “Ze kan prima haar vrouwtje staan”, bevestigt Sheryl. “Ze heeft zeker het pit en de vaardigheden in huis om een goede uitvoerder te worden.”

Nooit saai

Hoe de doorsnee werkdagen van Sheryl en Sanne er samen uitzagen? “Die waren er niet. Als uitvoerder ben je de ene dag in de keet de planning aan het finetunen en de andere dag loop je rond op de bouw, spreek je met onderaannemers en controleer je of alles goed en veilig verloopt”, legt Sheryl uit. De variatie is precies wat haar in de functie zo aansprak. “Het is een enorm sociaal beroep omdat je met veel verschillende partijen in contact staat en je bent binnen én buiten betrokken bij de bouw van waanzinnige projecten.” Sanne knikt instemmend mee: “Dat is ook wat ik zo leuk vind aan deze functie. Elke dag is anders en er gebeurt altijd wat. Het is nooit saai.” Het duo benadrukt dat ze onafhankelijk van elkaar hun taken uitvoerden. “Sheryl stond altijd voor mij klaar, maar ik deed mijn eigen ding. Ik voelde mij een volwaardig werknemer en lid van het team.

Zo volwaardig, dat Sanne zich zelfs onderdeel voelde van een ‘familie’ binnen het team van TudorPark. “Iedereen kent elkaar en is heel hecht. Hoe spannend ik het vond in het begin, zo moeilijk vond ik het om het project weer achter mij te laten. De samenwerking was zo hecht, dat we elkaar nu soms zelfs een beetje missen. Ik heb het enorm naar mijn zin gehad.” Sheryl straalt bij het horen van de woorden van Sanne: “Daarmee is mijn doel bereikt.”

Toekomst

Sanne loopt inmiddels mee in de werkvoorbereiding bij project Legends in Utrecht. Of haar toekomst in de bouw ligt, dat weet ze nog niet. “Maar daar is het traineeship natuurlijk ook voor, om een antwoord op die vraag te vinden”, valt Sheryl haar bij. Sanne knikt: “Ik kijk enorm uit naar het tweede jaar, dan wil ik graag met een veiligheidsadviseur meelopen.” Welke functie haar op het lijf is geschreven, dat weet de 20-jarige dus nog niet, Maar of Dura Vermeer Bouw Midden West bij haar past, daar twijfelt ze geen seconde over. “Ondanks dat het een groot bedrijf is, is niemand hier een nummertje. Zelfs ik als trainee niet. Het gaat hier niet alleen om werk, maar ook om de mensen die het werk doen. Ik weet honderd procent zeker dat dat het soort bedrijf is waar ik later wil werken.”

 

Vacature mbo-traineeship bij Dura Vermeer Bouw Midden West

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!