Vorige
Nieuws

Eerste palen in de grond windpark Zeewolde

Op maandag 13 januari heeft Windcombinatie Dura Vermeer-GMB de eerste palen van de in totaal 83 windturbinefunderingen van Windpark Zeewolde in de grond geslagen. Hiermee is de start van de bouw van de eerste fundatie een feit. Windpark Zeewolde wordt één van de grootste windmolenparken op land in Nederland. Het windpark wordt gebouwd in het buitengebied van de gemeente Zeewolde en heeft een oppervlakte van meer dan 300 vierkante kilometer.

BOUW EN SLOOP

Windcombinatie Dura Vermeer-GMB realiseert in opdracht van Windpark Zeewolde B.V. de fundaties, parkwegen, kraanopstelplaatsen en de bekabeling van de windmolens naar het onderstation voor het windpark. Windpark Zeewolde B.V is zowel verantwoordelijk voor het realiseren van 83 nieuwe turbines als voor het saneren van de 220 huidige molens. De huidige molens zullen naar verwachting binnen vijf jaar na de komst van het nieuwe windpark zijn afgebroken. De nieuwe windmolens gaan uiteindelijk zo’n 280.000 huishoudens van groene stroom voorzien: 2,5 keer meer dan er met de huidige molens wordt opgewekt.

Bijzonder is dat het project financieel en organisatorisch mogelijk wordt gemaakt door alle bewoners, grondeigenaren, turbine-eigenaren en grondgebruikers uit het gebied. Zij vormen samen Windpark Zeewolde: het grootste boeren-/burgerwindcollectief van Europa. Dat is voor een park van deze omvang uniek, met een forse impuls voor de regionale economie tot gevolg.

ACHTERTUIN

Het windpark Zeewolde wordt aangelegd in de achtertuin van een groot aantal boeren. Door het inzetten van nieuwe innovatieve technieken wordt voorkomen dat het puin in de percelen terecht komt.

HET PROJECT IN HOEVEELHEDEN

Er wordt zo’n 42.000 m3 beton en 4.120 ton wapening aangebracht ten behoeve van de fundaties. In de afgelopen periode is al begonnen met het aanleggen circa 44 kilometer nieuwe wegen en de permanente kraanopstelplaatsen. Er wordt circa 250.000 ton menggranulaat en 60.000 ton asfalt aangelegd voor de parkwegen en de kraanopstelplaatsen en 1.900 meter duikers aangebracht voor de waterdoorstroom. De wegen, tochten en vaarten worden doorkruist met in totaal 11,5 kilometer aan gestuurde boringen die plaatsvinden op 61 verschillende locaties. De komende periode wordt ook begonnen met de aanleg van de elektrische en data- infrastructuur, er wordt in totaal ongeveer 338 kilometer 33kv parkkabel en 110 kilometer glasvezel aangelegd.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.