Vorige
Nieuws

Fenixloods II Museum met social impact

Het nieuw te realiseren FENIX Landverhuizersmuseum in het voormalige pakhuis Fenixloods II in Rotterdam-Katendrecht wil niet alleen museaal maar ook sociaal impact maken. Opdrachtgever Stichting Droom en Daad en Dura Vermeer hebben de handen inéén geslagen voor een programma waarbij scholing, opleiding en onderwijsprogramma’s jongeren, nieuwe Nederlanders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan helpen aan een baan.

Wim Pijbes liep vier jaar geleden met theaterdirecteur Harry Jan Bus van Walhalla een rondje op Katendrecht. De voormalig directeur van het Rijksmuseum en thans directeur van Stichting Droom en Daad kreeg ‘bij toeval’ zijn idee voor de realisatie van het Landverhuizersmuseum. En wel toen hij op het dak stond van de Fenixloods II. Het oude pakhuis was op dat moment in gebruik als tijdelijke plek voor een diversiteit aan eettentjes en in afwachting van herbestemming. Pijbes: ‘Ik was geïnspireerd door de rivier maar vooral de plek waar het vanaf eind 19e eeuw tot medio 20e eeuw het een komen en gaan was van mensen. Op zoek naar een beter leven, de één vluchtend voor de oorlog, de ander om economische of religieuze redenen. Antwerpen, Bremerhaven en New York hadden al zo’n plek waar het verhaal van de landverhuizers wordt verteld. Rotterdam was de missing link; landverhuizers zijn onderdeel van de Rotterdamse geschiedenis.’

Klik met mensen

De filantropische stichting verwierf de voormalige op- en overslag loods en ging op zoek naar partijen die konden helpen om het bijna honderd jaar oude pakhuis te renoveren en te transformeren tot een museum. De keuze viel daarbij op Dura Vermeer. ‘We hebben niet alleen naar prijs gekeken, maar ook naar de klik met de mensen die het gaan maken. Daarbij kwam Dura Vermeer met het idee van het social impact-programma dat we als stichting van harte hebben omarmd. En het is natuurlijk extra leuk dat Dura Vermeer een echt Rotterdams bedrijf is, met wortels op Katendrecht.’

Het verhaal van de vertrekkende en arriverende migranten en het sociaal impactprogramma van Dura Vermeer hebben één ding met elkaar gemeen. ‘Het is een verhaal van mensen, van hoop, van vrijheid en van een zoektocht naar een beter bestaan. Het is ook uiterst actueel en zal dat altijd blijven’, vertelt directeur Edwin Blom van Dura Vermeer. ‘De miljoenen mensen die hier op de kade hebben gestaan, wilden maar een ding: een duurzame toekomst. Met dit bouwproject willen wij dat laatste accommoderen voor een groep mensen die een steuntje in de rug kan gebruiken’, vult Pijbes aan.

Social impact-programma

Het social impact-programma richt zich op jongeren, nieuwe Nederlanders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in Rotterdam, met een focus op stadsdeel Zuid. Denk daarbij aan het motiveren van jongeren om in de bouw te gaan werken, het volgen van onderwijs, taalprogramma’s en opleidingen. Dura Vermeer treedt daarbij op als regisseur en wil daarbij gaan werken met een groot aantal partners die dezelfde visie delen. Een pilot met een kleine groep statushouders om de taal te leren en ervaring op te doen heeft reeds plaatsgevonden en de partnerselectie is in volle gang.

Het is een verhaal van mensen, van hoop en van vrijheid

Uiteraard speelt de restauratie van de Fenixloods II die in 2024 moet zijn afgerond een belangrijke rol in het social impact-programma. Blom heeft grote ambities om impact te maken bij de genoemde doelgroep. Zo wil hij 900 jongeren motiveren en inspireren voor een baan in de bouw.

Geïnspireerd raken zal niet zo moeilijk zijn voor wie door het oude pakhuis loopt, de plek aanschouwt en de Maas ziet bewegen op het ritme van de stad. Zowel bij het nationale en internationale publiek waar het museum zich op richt als de mensen die deelnemen aan het social impact-programma hoopt Pijbes dat FENIX in het hoofd en het hart gaat zitten. Een plek die inspireert, emoties oproept en energie opwekt; met dingen die het leven leuk maken. Kortom, een plek die mensen in beweging zet.\

Landverhuizersmuseum

Het nieuw te realiseren FENIX Landverhuizersmuseum in de Fenixloods II is een combinatie van experience en museum en moet uitgroeien tot een nieuw symbool van de stad. Eén van de bekendste landverhuizersmusea in de wereld is Ellis Island in New York. Veel migranten vanuit heel Europa vertrokken per boot naar Amerika vanuit Rotterdam om hun geluk te beproeven in de Nieuwe Wereld. Hun persoonlijke verhalen over het waarom en hoe, maar ook de dramatische momenten van afscheid is wat Pijbes wil laten zien in FENIX, aan de hand van hedendaagse kunst, fotografie en historische objecten. De loods krijgt twee verdiepingen met op de benedenverdieping een mix van creatief, culinair en cultureel aanbod. Meest in het oog springende toevoeging aan de loods is de 29 meter hoge glanzende theatrale trappartij die uitkomt bij een uitkijkpunt, de Tornado.

De Verbinding

Dit artikel is verschenen in de Winteruitgave van De Verbinding. Deze uitgave staat in het teken van initiatieven die het verschil kunnen maken voor mensen.

Benieuwd geworden? 

Lees 'De Verbinding' hier!

Bekijk hier het interview met Wim Pijbes en Edwin Blom over het project:

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!