Fijn samenwerken bij Staalmeesters Fijnaart
Of we 57 betaalbare, duurzame woningen willen neerzetten in Fijnaart, Moerdijk? En of we ook de openbare inrichting kunnen meepakken? Jazeker kunnen wij dat! Voor dit project zochten ontwikkelaar Edith Balke en projectmanager Bas Ceulen bij Dura Vermeer Bouw Zuid, de samenwerking op met bedrijfsleider Fransie van de Tonnekreek-Suijkerbuijk en projectcoördinator Ruud van Rijckevorsel, van Dura Vermeer Infra Regio Zuid West. Een heus dreamteam! Samen vertellen ze over het succes achter de samenwerking.
Gaaf project! Hoe kwam de samenwerking met Divisie Infra tot stand?
Edith: “Het plan bestaat uit 34 eengezinswoningen, 6 drie-onder-een-kap woningen, 16 twee-onder-een-kap woningen en 1 vrijstaande woning. Met ieder hun eigen uitstraling en een knipoog naar de historie van de staalfabriek.”
Bas: “De gemeente vroeg ons daarnaast om ook de openbare ruimte in te richten én te onderhouden voor de komende 10 jaar. Een uitdaging, maar per uitstek een gave opdracht om samen met Divisie Infra op te pakken.”
Fransie: “Edith en ik hadden elkaar al gesproken ter kennismaking en de wens uitgesproken om elkaar vaker op te zoeken met projecten. Dit project leent zich daar perfect voor!”
Ruud: “Openbare inrichting is een van onze expertises. In dit project werken we samen met Bas en Edith aan het ontwerp en de technische uitwerking. We denken bijvoorbeeld mee over een goede omsluiting van de aangrenzende percelen. En we stemmen bijvoorbeeld af met het waterschap hoe we omgaan met de watergang die grenst aan het gebied. Daarnaast zorgen we voor het gescheiden rioleringsstelsel, de openbare verlichting, wadi’s, bomen, groene parkeerplaatsen, al het grondwerk inclusief de sanering en het straatwerk van het openbare gebied. Het wordt een prachtig woongebied.”
Dat klinkt goed! Wat maakt deze samenwerking zo succesvol?
Bas: “Het scheelt enorm dat we samenwerken met onze eigen mensen. We ontwerpen samen, we rekenen samen en dat scheelt een hoop tijd. Soms kom je met externe partijen tijdens het vaststellen van de scope en demarcatie van een project op zaken die tussen wal en schip vallen. Of zaken die inefficiënt geregeld zijn. Dat is in deze samenwerking niet zo.
Zo pakt Ruud met zijn collega’s het bouwkundig grondwerk op de woningpercelen samen met werkzaamheden aan de openbare ruimte. Zodat wij niet afzonderlijk onze eigen graafmachines hoeven te regelen.”
Ruud: “Als we toch al bezig zijn… Op basis van de grondwaterstand bekijken we dan ook wat de optimale mogelijkheden zijn met het woningpeil in combinatie met de te realiseren kruipruimten. En met inachtneming dat we werken met een grondbalans waarbij we ook zo min mogelijk grond af hoeven te voeren.”
Bas: “Kijk, dat bedoel ik!”
Wat een teamwork! Kan je nog meer voorbeelden geven?
Bas: “Een complex onderdeel van dit project was de grondsanering. De grond was behoorlijk vervuild door de oude staalfabriek. Om dit goed op te lossen, hebben we Ruud gevraagd om al snel in het voortraject aan tafel te komen zitten met ons en de gemeente. Dat scheelt enorm veel tijd.”
Edith: “Hetzelfde gold voor het inmeetwerk. Ruud ging met maatvoerder Kevin op pad. Zodat hij erop kon toezien dat het klopte met het grotere plaatje van het openbare plan en de bestaande en nieuwe woningen. Zo vallen alle puzzelstukjes makkelijker op hun plek!”
Een succesvolle samenwerking
Efficiënter omgaan met tijd, kosten en ruimte
Hoe maakten jullie goede afspraken met elkaar?
Edith: “We hebben alle budgetten met elkaar gedeeld. En samen kijken we naar hoe we die het beste kunnen beheersen. Bovendien kunnen we elkaar goed vinden in het gedachtegoed achter het project. Het gaat niet alleen om de uitvoering, maar ook over hoe we duurzaamheid kunnen toepassen en hoe we het goede kunnen doen voor het project en de buurt.”
Ruud: “Transparantie en eerlijkheid maakt dat we prettig samen kunnen werken. De lijntjes zijn kort en laagdrempelig. Zo weten we elkaar ook weer makkelijker te vinden voor andere zaken. Er ontstaat een soort wederkerigheid en dan zet je graag een stapje extra voor elkaar.”
Erg fijn! Hebben opdrachtgevers of eindgebruikers ook baat bij deze samenwerking?
Fransie: “In een tijd waarin alle partijen in onze sector te maken hebben uitdagingen op het gebied van capaciteit is het fijn dat we als Dura Vermeer opdrachtgevers kunnen ontzorgen in alle fasen van een project. Hierdoor kunnen projecten efficiënter worden ontwikkeld en uitgevoerd.”
Edith: “Mee eens! We hebben samen een goed integraal plan gemaakt wat jaren mee kan. Waar de bewoners heel lang gebruik van kunnen maken en plezier van hebben. Interne samenwerkingen zoals deze zijn voordelig op veel verschillende vlakken. We gaan efficiënter om met tijd, kosten en ruimte. En de communicatielijnen zijn bij dit project korter en eenduidiger naar opdrachtnemers en omwonenden. Dit is natuurlijk een project in eigen ontwikkeling. Maar anders zou dit natuurlijk ook voordelen hebben voor opdrachtgevers. Ik zou zeggen: win-win-win.”