Gökhan en Ruben kwamen weer bij elkaar in het projectteam: “Een goede sfeer is bepalend voor het bouwsucces”
Projectleider Gökhan Bayram ziet een gebouw als het gevolg van een sterk team. Toen hij twee jaar geleden de overstap maakte naar Dura Vermeer Bouw Midden West was hij dan ook gedreven om oud-collega en Bouwkundig engineer Ruben de Waard te enthousiasmeren voor een overstap. Het lukte, en samen werkten ze het afgelopen jaar aan de uitdagende bouw van het nieuwe regiokantoor van Alliander in Amsterdam. “Met een goed team komt elk gebouw overeind.”
Een sterk team is de eerste en belangrijkste bouwsteen van elk succesvol project, is de overtuiging van projectleider Gökhan Bayram. Toen hij ruim twee jaar geleden door de directie van Dura Vermeer Bouw Midden West werd benaderd om de bouw van het nieuwe regiokantoor van netbeheerder Alliander in Amsterdam in goede banen te leiden, was het dan ook zijn voorwaarde dat hij zijn eigen team mocht samenstellen. “Het ging om de eerste hybride houtbouwconstructie van deze grootte en hoogte in de Benelux. Een fantastische uitdaging, maar ik wilde wel zeker zijn dat ik op de mensen in mijn team kon bouwen. Die ruimte heb ik gekregen.
Kans
Dat oud-collega Ruben onderdeel moest uitmaken van die kern, wist Gökhan direct. Niet alleen vanwege zijn kennis en kunde, maar ook vanwege zijn werkhouding die volgens de projectleider ‘perfect’ bij Dura Vermeer Bouw Midden West past: “Hij stroopt de mouwen op en gaat er vol voor. Ruben denkt in oplossingen, blijft niet lang hangen in wat niet goed gaat en kijkt altijd vooruit. Hij is optimistisch en communicatief sterk. Ik was gemotiveerd hem in mijn team te krijgen.” Ruben was echter helemaal niet op zoek naar een nieuwe baan. Toch ging hij snel overstag bij het horen van de technische uitdaging binnen 'Gökhans project': “Houtbouw was totaal nieuw voor mij, sterker nog deze manier van bouwen is compleet nieuw voor de Nederlandse markt. De kans om deelgenoot te zijn van deze ontwikkeling en in de toekomst aan meer van dit soort projecten mee te werken, kon ik niet afslaan.” Ook de doorgroeimogelijkheden binnen Dura Vermeer trokken Ruben over de streep. “Zowel Gökhan als de directie gaven aan mijn ambitie om projectleider te worden serieus te nemen en mij daarin te willen begeleiden. Alles aan de overstap voelde goed.”
Allesomvattend
Wat Ruben nu precies doet als bouwkundig engineer? “Heel veel”, grapt hij, “maar in grote lijnen zorg ik dat wat aan de voorkant wordt bedacht ook daadwerkelijk maakbaar is. Ik zorg dat de juiste materialen en mensen, op het juiste tijdstip, op de juiste locatie zijn. Met als doel dat de uitvoering binnen de door de projectleider gestelde kaders van tijd, geld, kwaliteit en veiligheid van start kan gaan.” Zo allesomvattend als het klinkt, is het in de praktijk volgens Ruben ook. “Ik heb een hele diverse baan. Geen werkdag is hetzelfde. Ik ben onder meer betrokken bij de inkoop van materialen en de onderhandelingen met onderaannemers, controleer bouwtekeningen en zorg dat ze netjes bij alle partijen terechtkomen, ik beoordeel offertes en stel planningen op. Als bouwkundig engineer ben je eigenlijk bij elk detail aan de voorkant van het bouwproces betrokken.” En daarvoor moet je volgens Ruben aardig stressbestendig zijn: “Want als je één detail uit het oog verliest, kunnen de gevolgen groot zijn voor de uitvoering.”
Teambuilding
Gelukkig hoeft Ruben het project niet in zijn eentje te dragen. De focus van Gökhan ligt namelijk op teambuilding. “Ik ben als projectleider eindverantwoordelijk op het gebied van tijd, kwaliteit en geld. Om deze aspecten te bewaken besteed ik veel aandacht aan het neerzetten van een sterk team.” Hoe hij dat doet? “Door aandacht te besteden aan de mens. Voor we een project aanvliegen zorg ik dat iedereen elkaar leert kennen. Ik begin niet direct met de focus op het werk, maar zorg eerst dat we op de hoogte zijn van elkaars allergiepunten en krachten zodat we zo optimaal mogelijk met elkaar kunnen communiceren. Een goede sfeer is bepalend voor het succes.” Ruben onderschrijft het belang van deze aanpak: “Als we als team weten hoe we op elkaar kunnen bouwen, krijg je het mooiste eindproduct.” Gökhan knikt mee: “Ik zie een gebouw als gevolg van een goed team. Met goede communicatie en goede procesbeheersing, komt een gebouw vanzelf overeind.”
Altijd een oplossing
Gökhan omschrijft zijn baan als sociaal en verbindend. “Mijn telefoon gaat continu over. Ik ben de contactpersoon voor de opdrachtgever, moet zorgen dat alles met de onderaannemers soepel verloopt en ik ben er voor mijn team als ze tegen problemen aanlopen. Ik probeer voor iedereen zo goed mogelijk inzichtelijk te maken wat er van ze wordt verwacht, waar we zijn in het proces en controleer en accordeer alle zaken die door mijn teamleden worden opgezet.” Gökhan omschrijft dat hij elke dag op micro- en macroniveau bezig is met het tackelen van uitdagingen: “Mijn taak is om rustig te blijven, om als een teamcaptain mijn team te coachen en inzicht te geven in het grotere plaatje en oplossingen te bieden.” De slogan van de projectleider ‘er is altijd een weg die naar Rome leidt’ drukt hij zijn team meermaals per project op het hart. “Er is áltijd een oplossing. En het vinden van die oplossing en anderen daarvan overtuigen is mijn passie.”
Mensgericht
De sociale invulling van zijn rol als projectleider past volgens Gökhan bij het karakter van zijn werkgever. “Dura Vermeer is een familiebedrijf en dat merk je als het gaat over persoonlijke binding. Er heerst een open cultuur. Iedereen is makkelijk aanspreekbaar: van trainee tot directie. Ik hoor vaak dat collega’s het fijn vinden dat er altijd iemand is om mee te sparren of je te ondersteunen als je het nodig hebt. Je hoeft je bij ons nooit alleen te voelen.” Ruben knikt instemmend mee: “Als nieuwe medewerker werd ik bijvoorbeeld direct gekoppeld aan een buddy, iemand in dezelfde functie die ik kon benaderen voor vragen. Het is superfijn dat je niet hoeft te zwemmen als je nieuw bij Dura Vermeer Bouw Midden West binnenkomt.” Gökhan noemt de mensgerichtheid binnen zijn werkmaatschappij ‘ongekend’: “De mogelijkheden voor werknemers om zich te ontwikkelen op professioneel en persoonlijk niveau door middel van cursussen en coaching zijn legio. De mens staat hier voorop.”
Trots
Het project waarvoor beide mannen de overstap hebben gemaakt naar Dura Vermeer Bouw Midden West bevindt zich inmiddels in de afrondende fase. De oplevering van het nieuwe regiokantoor van Alliander staat begin volgend jaar gepland. Vol trots blikken de collega’s terug op het gebouw met de uitdagende houtbouwconstructie dat in totaal veertien maanden tijd is verrezen. Gökhan: “Het is een fantastisch gebouw geworden. We hebben laten zien dat we ook buiten onze comfortzone onze zaken voor elkaar krijgen. Ik ben super trots op wat mijn team voor elkaar heeft gebokst.” Ruben ziet ook de sfeer tijdens het bouwproces als succes: “Als je over de bouwplaats kan lopen zonder stress te voelen bij de uitvoering, dan weet ik dat ik mijn werk als bouwkundig engineer goed heb gedaan.” Ruben staat volgens zijn projectleider inmiddels bekend als ‘de bouwkundig engineer in houtbouw’: “Ik vind het gaaf dat ik de mensen in mijn team kan laten shinen. We gaan onze houtbouwkennis nu als een olievlek over de organisatie verspreiden.”
De wegen van de mannen zijn momenteel gescheiden. Ruben is druk met de werkvoorbereiding van de bouw van de Amsterdamse wijk Overhoeks en Gökhan is aan het ‘tenderen’ voor nieuwe projecten. Toch hoeven ze elkaar niet te missen: “We bellen elkaar regelmatig als we naar huis rijden”, vertelt Gökhan met een glimlach. “We zijn niet alleen sociaal binnen onze werkmaatschappij als we elkaar nodig hebben. Als je mensen om je heen wilt verzamelen waarop je kan bouwen, dan moet je aandacht aan die relaties blijven schenken. Bouwen begint en eindigt bij de mens. Het gebouw is het resultaat.”