Vorige
Nieuws

HDSR bouwt samen met Dura Vermeer duurzaam gemaal in Wijk bij Duurstede

Dura Vermeer heeft van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) de definitieve gunning ontvangen voor project Bouwteam Gemaal en Keermiddel Kromme Rijn. Een mooi waterbouwkundig project in Wijk bij Duurstede. Noodzakelijk ook; de bouw van het gemaal draagt bij aan toekomstbestendig zoetwaterbeheer.  

Belangrijke zoetwaterkraan 

De beschikbaarheid van voldoende zoetwater lijkt in een land als Nederland geen vraagstuk. Toch is er tijdens extreem droge periodes en lage waterafvoeren van de grote rivieren niet overal voldoende zoetwater beschikbaar. Deze periodes komen naar verwachting vaker voor als gevolg van klimaatverandering. We zien al steeds vaker lage rivierstanden op de Nederrijn en Lek. Met het bestaande inlaatwerk kan er onvoldoende water ingelaten worden naar het Kromme Rijngebied, de stad Utrecht en de Vecht.  

Noodzakelijke wateraanvoer 

Dit levert problemen op, want de wateraanvoer naar dit gebied is om meerdere redenen noodzakelijk. Voor de landbouw en de natuur bijvoorbeeld. Of om de grachten van Utrecht en de Vecht door te spoelen om de waterkwaliteit te waarborgen. Daarnaast is voldoende water van belang voor funderingen om verzakking in de toekomst te voorkomen.  

Complex ontwerp met balgstuw 

Om de wateraanvoer nu en in de toekomst te waarborgen wordt in het Inundatiekanaal bij Wijk bij Duurstede een gemaal met een balgstuw gerealiseerd. Dit is een rubberen ‘ballon’ die aan een constructie op de bodem bevestigd is. Dit is geen nieuw systeem, maar wel bijzonder want er zijn nog niet veel balgstuwen in Nederland gerealiseerd. Ook het gemaal zelf is bijzonder. De locatie ligt buitendijks wat betekent dat het gemaal ‘waterdicht’ moet zijn, zodat de installaties bij hoogwater niet beschadigd raken.  

Circulair 

Dura Vermeer werkt aan een groenere, betere en duurzame toekomst. Wij hebben een kraakhelder doel: nul CO2-uitstoot vóór 2050. Dit lukt ons onder andere door steeds meer circulair te bouwen. Bij dit ontwerp is hier goed over nagedacht; het gehele systeem (gemaal en balg) bestaat straks voor minimaal 50% uit secundaire materialen, zoals circulair beton en staal. 

Uitdagende projectlocatie en uitvoeringsvoorwaarden

De omgeving waar het systeem gebouwd gaat worden is ook bijzonder. Het project ligt direct aan het inundatiekanaal en de inlaatsluis die onderdeel uitmaken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en op de UNESCO Werelderfgoed lijst staan. Daarnaast komt de constructie strak tegen een Natura2000 gebied met woonbooteigenaren te liggen. Dit alles wordt uitgevoerd met fluctuerende waterstanden. Een mooie, uitdagende projectlocatie dus, waar historie, mens, natuur en klimaatadaptief waterbeheer samenkomen. 

Bouwteam 

In de bouwteamfase werkt HDSR samen met Dura Vermeer en de specialisten van TAUW en Spie het gemaal en balgstuw uit naar een uitvoeringsontwerp inclusief bijpassend contract.  Door ons in de de ontwerpfase al te betrekken worden de krachten gebundeld en kunnen we vroegtijdig de realisatiefase voorbereiden. De bouwteamfase duurt van januari 2025 tot juli 2026 en de realisatiefase start in het najaar van 2026. 

Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Midden Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina