Vorige
Blog

Heerlijk wonen in de duinen

Hoe integrale samenwerking leidt tot een unieke buurt

Lieuwe Conradie is Conceptontwikkelaar bij Dura Vermeer. Samen met de verschillende betrokken partners heeft hij bijgedragen aan het vormgeven van de Almeerse wijk Zandpoort. In deze blog neemt hij je mee in hoe hij dit project heeft ervaren.

In de wijk van de toekomst woon je in een diverse buurt én samen met de natuur. Maar hoe vertaal je dit toekomstbeeld naar maakbare wijk- en buurtconcepten? Als conceptontwikkelaar bij Dura Vermeer Design Studio houd ik mij dagelijks bezig met dit soort vraagstukken. Zoals in Almere. Daar was ik vanaf het begin betrokken bij het ontwikkelen van de nieuwe wijk Zandpoort. Een succesvolle samenwerking met de gemeente. Het resultaat mag er zijn: een gloednieuwe buurt waar wonen en natuur écht met elkaar vervlochten zijn.

Wandelde je voorheen vanuit station Almere Poort richting het Almeerderstrand, dan doorkruiste je een groot braakliggend zandterrein. Loop je nu het station uit, dan voelt het alsof je geleidelijk het strand op stapt. Van zandkleurige stenen tot houten veranda’s en van kleine zandduinen tot brede wadi’s: alles in de wijk is bedacht om het strandgevoel aan te wakkeren. 

Van de eerste verkaveling tot het sparren met de ontwerpers over de juiste invulling van de bouwvelden, heb ik echt genoten van dit project. Want naast dat de wijk er fantastisch uitziet, was het proces ernaartoe ontzettend leuk.  

Gelijkwaardige sparringpartners 

Dat is vooral te danken aan de fijne en nauwe samenwerking met de gemeente Almere, woningcorporatie de Alliantie en de andere partners. Met het gezamenlijk gedragen Zandpoort-concept hebben we de wijk vormgegeven. Na drie pressure cooking sessions lag er een prachtig uitgangspunt! Om dit verder uit te werken, vormde ik samen met stedenbouwkundige Eric van der Sande een kwaliteitsteam. Het is best uniek om als conceptontwikkelaar ook in het kwaliteitsteam te zitten. Maar ik kan het iedereen aanraden.   

Een groot voordeel van deze werkwijze is dat je samen met andere ontwerpers aan tafel zit. Je kunt elkaar hierdoor echt verrijken, de verschillende invalshoeken open op tafel delen en de plannen hierop fijn slijpen. En door onszelf onafhankelijk op te stellen, konden we de eigen achterhoede extra uitdagen op kwaliteit en betaalbaarheid.  

Een stedenbouwkundig avontuur

We hebben Zandpoort ontwikkeld, de woningen gebudgetteerd, gebouwd, en de communicatie met bewoners verzorgd. Voor Dura Vermeer een normale gang van zaken, maar in een samenwerking toch een ruimtelijke en communicatieve uitdaging. Er zijn ruim 700 woningen in verschillende fasen gebouwd. Het gebied kent een gevarieerde doelgroepenmix, van (CPO-)koopwoningen tot midden- en sociale huurwoningen. Maar om echt inclusief te zijn, moest de wijk toch als één geheel gaan voelen. Hoe zorg je dat je ondanks alle verschillende stakeholders, belangen en budgetten toch een gemêleerde en gespreide buurt krijgt?  

Dat lukt alleen als je met een open houding in het proces staat. De wijk heeft woningen voor alle inkomens. Maar door aan de voorkant helder over het beeld te communiceren, liften alle woningen mee op de kwaliteit van het Zandpoort-concept. Nu kun je aan de gevel niet aflezen wie in wat voor huis woont. Verder hebben we de woningtypes gemixt, zodat elke straat een gemêleerd beeld heeft. Het resultaat is dat de wijk nergens saai aanvoelt. Wandel je door de buurt, dan passeer je een divers pallet aan woningtypen. 

Een wijk wat nergens saai aanvoelt

"Wandel je door de buurt, dan passeer je een divers pallet aan woningtypen."

Nauwe samenwerking

"Om het concept verder uit te werken, vormde ik samen met stedenbouwkundige Eric een kwaliteitsteam."

De kracht van een sterk concept 

Zandpoort bevestigt voor mij dat hoe sterker het idee is, hoe meer beslissingen je eraan kunt ophangen. Het ‘gevoel van Zandpoort’ komt zo overal in terug en de wijk ademt duurzaamheid. Dat zit hem deels in technische oplossingen en uitstraling, maar vooral ook in het groen dat via de duinvallei tot aan de woningen komt. Bewoners zijn dan toch eerder geneigd om hun deur open te schuiven en die cappuccino buiten te drinken. Dat is de impact van groen. Doordat we zoveel kwaliteit toevoegden, stijgt de wijk de komende jaren in leefbaarheid en aantrekkelijkheid. Daar ben ik van overtuigd. 

Dorp achter de duinen 

De manier waarop we het project samen met de gemeente en andere partners hebben ingevlogen, heeft een enorme meerwaarde gehad. Het bewijst maar weer dat als je je als ontwikkelaar en gemeente open durft te stellen en gelooft in eigen kunnen, je samen een mooie en groene invulling kunt geven aan de woonvraag. Almere kenmerkt zich door veel verschillende stukjes stad. Met Zandpoort heeft het er nu een buurt bij die zich de komende jaren zal onderscheiden als het meest romantische dorp achter de duinen. Mijn missie is geslaagd! 

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Lieuwe Conradie

Manager gebiedsstudio iD concepts Regio Heel Nederland
Lieuwe Conradie
Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.