Vorige
Insight

Het houten wiel opnieuw uitvinden

Bij Dura Vermeer zijn we erover uit dat we willen bouwen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Houtbouw kan daar een grote rol in spelen. Inmiddels hebben we bij Dura Vermeer Bouw Zuid ook al een aanzienlijk aantal houtbouwprojecten op onze naam staan. Wat betreft utiliteitsbouw is projectleider Matthijs Keller bij verschillende van deze projecten betrokken geweest. Hij deelt zijn visie op houtbouw met ons.

In voor een uitdaging
Weener XL was het eerste houtbouwproject waarbij Matthijs als – toen nog - ontwerpleider betrokken was. Het doel was om een vriendelijk ogend gebouw voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te maken met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. “Een leerzaam project, omdat de nieuwigheid van houtbouw om best wat extra uitzoekwerk vroeg. Niet alleen voor het team en mijzelf, maar in min of meerdere mate voor de gehele keten. Hout wordt uiteraard al sinds mensenheugenis als bouwmateriaal toegepast. Maar wanneer het aankomt op de combinatie met hedendaagse bouwmaterialen en moderne eisen en normen, zijn er nog veel onbekenden. Je bent in veel gevallen afhankelijk van geteste combinaties en die zijn relatief minder voorhanden. Best een uitdaging dus, maar daar was ik wel voor in.”

Zo vroeg de akoestiek in het houten gebouw voor Weener XL om extra aandacht. “Houten vloeren zijn lichter dan betonnen vloeren. Ze hebben minder massa. Dus we moesten op allerlei manieren de vloeren verzwaren, zodat deze meer geluidswerend en --absorberend werden. “Om de vloeropbouw te laten voldoen, schreef de leverancier een opbouw voor met producten uit het buitenland waar Nederlandse verwerkers geen ervaring mee hebben. Samen met adviseurs en leveranciers hebben we toegewerkt naar deze alternatieve opbouw; niet eerder toegepast in combinatie met de houten vloer, maar uitgebreid theoretisch onderbouwd zodat iedereen - inclusief onze opdrachtgever - er alle vertrouwen in had. En met succes!”

Weener XL was Matthijs' eerste houtbouwproject

"Je bent in veel gevallen afhankelijk van geteste materiaalcombinaties en die zijn relatief minder voorhanden. Best een uitdaging dus, maar daar was ik wel voor in.”

Ieder project is uniek
Na Weener XL ging Matthijs meteen door met het volgende houtbouwproject. Voor Baanbrekers dit keer. Dura Vermeer Bouw Zuid bouwt voor deze maatschappelijke organisatie een duurzaam, houten bedrijfspand. Bij Baanbrekers zit de toepassing van hout vooral in de constructie. “We zijn bij Baanbrekers nu in de uitvoerende fase. Het grid van de houten balken, de houten kolommen en liggers vind ik altijd een mooi gezicht.”

Op de vraag hoe Matthijs zijn opgedane kennis van Weener XL toepast in dit project, antwoordt hij lachend: “Bij Baanbrekers zit er geen houten vloer meer in, haha! Niet vanwege het uitzoekwerk, hoor! Maar je moet per project kijken naar hoe je hout het beste kan toepassen. Sowieso is ieder project uniek, qua ontwerp en budget. En bij utiliteitsbouw ben je vaak meer afhankelijk van de gegeven kaders van een opdrachtgever, dan bij woningbouw. Dat betekent dat we niet altijd alle keuzevrijheid hebben in het toepassen van materialen.

Er komt bij de productie van een betonnen kanaalplatenvloer veel meer CO2 vrij dan bij een houten vloer. Maar we ontkomen er nog niet aan om soms deze materialen toch toe te passen. In dit soort gevallen kijken we altijd wel nadrukkelijk of we dan materialen kunnen hergebruiken. Bijvoorbeeld uit gesloopte projecten. Of we zorgen er voor dat nieuwe materialen losmaakbaar gemonteerd worden om in de toekomst hergebruik te faciliteren. Zodat we toch zo duurzaam mogelijk zijn.”

Bij Baanbrekers zit de toepassing van hout vooral in de constructie.

"Het grid van de houten balken, de houten kolommen en liggers vind ik altijd een mooi gezicht.”

Houtbouw is de toekomst
Als je het hebt over Het Goede Doen voor mens én aarde, sla je met houtbouw de spijker op z’n kop volgens de projectleider. Als het aan hem ligt, gaan we dan ook nog veel meer bouwen met hout. “Als je de ambitie hebt om iets duurzaams neer te zetten, dan is houtbouw heel geschikt. Bovendien is het een prettiger, warmer materiaal om tussen te verblijven dan stenen muren. Niet alleen qua sfeer, maar ook letterlijk. Het scheelt in de stookkosten. Je verliest minder warmte dan bij beton- en staalbouw, met minder isolatie.”

Naast Baanbrekers is Matthijs ook alweer betrokken bij een nieuw project. Het gemeentehuis voor Krimpenerwaard, waarvoor Dura Vermeer Bouw Zuid zojuist de realisatieovereenkomst getekend heeft. Je raadt het al: een houtbouwproject. “Wederom een mooi, uitgewerkt plan dat houtbouw ademt. Hopelijk volgen er nog meer!”

Het houten gemeentehuis in Krimpenerwaard

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Matthijs Keller

Ontwerpleider U&C Projecten Regio Limburg, Regio Noord-Brabant, Regio Zeeland
Matthijs Keller