Vorige
Nieuws

Het vishotel opent haar deuren in Amsterdam

Op woensdag 18 december zijn in hartje Amsterdam wel hele unieke hotels opgeleverd! Onder de gerenoveerde Jacob Catskade zijn in totaal 50 zogenaamde vishotels geplaatst om de aquatische ecologie in de grachten te bevorderen. De hotels zijn 3D-geprint van beton en bieden een onderkomen aan verschillende vissoorten. Het vishotel is in samenwerking ontworpen door Dura Vermeer, Neolithic en gemeente Amsterdam. 

Ecoloog Isabelle van der Wiel van Dura Vermeer heeft in samenwerking met specialist natuurinclusief bouwen Jorine Noordman van gemeente Amsterdam verschillende vishotels ontworpen. De hotels zijn voorzien van holtes en gaten die schuil- en paaiplaatsen bieden aan specifieke vissoorten. Het hotel sluit niemand buiten, want dankzij de 3D-geprinte textuur bevat het vishotel een sterke en ruwe ondergrond waardoor het mogelijk wordt dat algen erop kunnen groeien en ook macrofauna zoals mosselen zich eraan kan hechten. 

De Rivierdonderpad

Deze specifieke vishotels zijn een primeur in Amsterdam en perfect afgestemd op de habitat van de Rivierdonderpad. De Rivierdonderpad is een inheemse bedreigde vissoort, beschermd volgens Europese richtlijnen, die steeds minder voorkomt door verlies van zijn habitat en verslechtering van de waterkwaliteit.

Dankzij deze vishotels is er ruimte om een hele populatie Rivierdonderpadden te huisvesten met elk hun eigen territorium. Ook is er in het hotel gedacht aan de paling en is er ruimte voor juveniele vissoorten.

Naast het plaatsen van vishotels heeft Dura Vermeer nog meer duurzame kansen waargemaakt op de Jacob Catskade. Zo zijn er meerdere duurzame plantenbakken en circulaire fietsenrekken van Amsterdams grachtenhout geplaatst.

Monitoring

De komende periode worden de vissenhotels onder andere door middel van camerabeelden gemonitord zodat we kunnen zien wie de daadwerkelijke gasten zijn. Daarover later meer! 

SOK Kademakers

Het project Jacob Catskade is onderdeel van het kadevervangingsprogramma SOK Kademakers. Voor de Jacob Catskade zijn 3D-geprinte betonnen structuren niet nieuw. Vorig jaar zijn daar 3D-geprinte Walmuurputten geplaatst in samenwerking met gemeente Amsterdam en Waternet.  

Neolithic  

De samenwerking tussen Dura Vermeer en Neolithic, die in 2022 begon, heeft al geresulteerd in vele prachtige 3D-geprinte objecten zoals taludtrappen en walmuurputten. Nu het vishotel ook bij de selectie zit, voegt deze innovatie ook waarde toe aan de biodiversiteit en de waterkwaliteit in de Amsterdamse grachten. 

1
6
Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Noord West Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Erik van Doorn

Manager bedrijfsbureau & bedrijfsleider civiel Regio Noord-Holland, Regio Utrecht, Regio Flevoland
Erik van Doorn