Vorige
Blog

Hoe veel duurzame uitdagingen ook, duurzaamheidsmanager Ruben Raadschelders blijft onvermoeibaar

Een aantal jaar geleden was slechts een handvol collega’s binnen Dura Vermeer Bouw Midden West ‘bezig met’ duurzaamheid. Nu zijn dat er maar liefst 70. De ontwikkelende bouwer zet hoog in op het thema, met duurzaamheidsmanager Ruben Raadschelders aan het roer. Met zijn nuchtere manier van kijken neemt hij collega’s mee in de duurzaamheidsambities: “Zo ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn”.  

Met familie in de houtbouw en een afstudeeronderzoek in circulariteit is het niet geheel verrassend dat Ruben duurzaamheidsmanager is geworden. Toch voelde dit voor Ruben niet als een vaststaand feit: “Ik ben gestart als trainee binnen Dura Vermeer Bouw Midden West omdat ik wilde ontdekken wat ik leuk vond. Tijdens deze periode leerde ik dat ik een sterke interesse had in projectontwikkeling.” Begin 2021, na een tweejarig traineeship, stapte Ruben in de rol van projectontwikkelaar. Een rol die hij met veel plezier vervulde. Toen hij begin dit jaar de vraag kreeg om sturing te geven aan duurzaamheid was hij niet direct zeker: “Ik heb niet meteen ja gezegd. Ik zat goed op mijn plek, werkte in een leuk team en leerde heel veel”.  

Geworteld in duurzaamheid 

Toch werd Ruben steeds enthousiaster: “Ik realiseerde mij dat ik na mijn afstudeeronderzoek altijd het thema bij mij heb gehouden. Bij het ontwikkelen van projecten kun je gewoonweg niet om duurzaamheid heen, het was dus altijd aanwezig in mijn werk.” Ook heeft Ruben met collega Arjan van Egmond vanaf het begin van zijn carrière bij Dura Vermeer Bouw Midden West de ‘stuurgroep duurzaamheid’ opgezet om sturing te geven aan het groeiende aantal enthousiastelingen dat was ontstaan. Al snel ontstond de behoefte aan iemand die zich hier 100% van zijn tijd voor in zou zetten. Ruben besloot de kans te pakken, maar wel op zijn voorwaarden: “Ik geloof dat je op projectniveau werkelijk het verschil maakt - daar gebeurt het écht. Ik wilde het dus wel doen, maar ik wilde niet van de projecten losgetrokken worden.” En zo gebeurde het dat Ruben in maart van dit jaar de rol van duurzaamheidsmanager op zich nam. 

Versnellen op duurzaamheid, dat is het doel van zowel Ruben als de organisatie. Simpelweg omdat het moet. En dat zie je terug in het aantal collega’s dat actief aan het thema werkt, naast hun andere werkzaamheden. “Binnen Dura Vermeer Bouw Midden West bestaat de groep duurzaamheid nu uit 70 collega’s, verdeeld over 10 supportgroepen en een stuurgroep. Elke groep is toegewijd aan een specifiek duurzaamheidsthema zoals CO2-reductie, Milieu Prestatie Gebouwen (MPG), carbon budget, biobased materialen en houtbouw”, vertelt Ruben enthousiast.

Versnellen op duurzaamheid, dat is het doel van zowel Ruben als de organisatie. Simpelweg omdat het moet.

Ruben deelt de kennis over houtbouw regelmatig tijdens workshops, presentaties en inspiratiedagen.

Ruben luistert naar wat er in de teams speelt, geeft sturing en volgt hoe verschillende initiatieven uitpakken: “Duurzaamheid is complex en groot. Hier loopt elk project tegenaan, en ook onze partners. Stikstof, natuurinclusief bouwen, bijdragen aan sociale en maatschappelijke duurzaamheid.. Het zijn zomaar enkele thema's die duurzaamheid raken. Er speelt heel veel. Je kunt nooit alles doen maar je kijkt steeds naar wat de meeste impact maakt en probeert dat vervolgens zo goed mogelijk te realiseren. In projecten waar bijvoorbeeld CO2-reductie een belangrijk thema is - iets wat overigens cruciaal is voor al onze projecten gezien onze Net Zero ambitie - kan de supportgroep CO2-reductie samen met de supportgroep MPG deskundig advies bieden. Met de specifieke kennis van de supportgroepen en een goede samenhang met de projecten gaat duurzaamheid als een wervelwind door de organisatie”. 

De eenvoud opzoeken

Duurzaamheid zo eenvoudig mogelijk maken, dat is wat Ruben voor elkaar wil krijgen. “We krijgen het voor elkaar om dingen te ingewikkeld te doen lijken. Duurzaamheid betekent niet per definitie extra kosten, maar dat is wel vaak wat er wordt gedacht. Concreet kunnen laten zien wat duurzaamheid oplevert is heel belangrijk om het perspectief op duurzaamheid te veranderen. Onderzoek is dan ook een belangrijk focuspunt binnen onze werkzaamheden”, aldus Ruben.

Ruben benadrukt dat duurzaamheid ook vooral een kwestie is van ‘gewoon doen’: “Alles wat we doen helpt mee in het proces van versnellen, ook als je erachter komt dat een innovatie toch niet uitpakt zoals je zou verwachten. Dat is dan óók kennis die we in ieder geval hebben opgedaan om het de volgende keer beter te doen”, verkondigt Ruben overtuigend. Naast het doen van onderzoek en ‘gewoon doen’ benadrukt hij het belang van kennis delen: “Het is belangrijk om in alle uitdagingen die er liggen tijd vrij te blijven maken voor beurzen en congressen om met vakgenoten kennis te delen en te brainstormen”. Verder heeft hij regelmatig contact met het duurzaamheidsteam van de divisie Bouw & Vastgoed en zijn collega’s van de andere werkmaatschappijen. “Samen moeten we het doen”, aldus Ruben.  

Ruben zijn ultieme toekomstbeeld? 

"Mijn doel is dat duurzaamheid zo diep geworteld raakt in de projecten en mensen, dat mijn rol overbodig wordt en we duurzaamheid niet meer expliciet hoeven te benoemen. Daarbij hoort de vrijheid om te experimenteren en daarvan te leren. Deze aanpak gaat ons ver brengen, daar ben ik van overtuigd!"

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Ruben Raadschelders

Manager duurzaamheid Regio Noord-Holland, Regio Utrecht
Ruben Raadschelders