Vorige
Nieuws

Hout als verbindende factor tijdens renovatie en nieuwbouw MBO Utrecht

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland bouwt Dura Vermeer Renovatie Midden West aan een Onderwijsboulevard voor MBO Utrecht. Voor werkvoorbereider Yort Pouw is het de vuurdoop op het gebied van houtbouw. Samen met houtcaptain Stéphanie Bergen Henegouwen bespreekt hij de uitdagingen en successen tijdens de voorbereiding op het gebied van hout.

De cirkel is rond voor Yort. Zijn eerste houtbouwproject is de renovatie van de school waar hij zo’n 25 jaar geleden zijn eerste les over houtbouw volgde: MBO Utrecht. De werkvoorbereider vertelt enthousiast over het project waarbij drie bestaande schoolgebouwen door middel van een overdekte boulevard aan elkaar worden verbonden tot één gebouw. Hout speelt in het ontwerp een grote rol. “De architect gebruikt hout als bekleding van de binnen- en buitengevel om nieuwe bouwdelen te accentueren.”

Hybride constructie
De gevelopbouw en bekleding worden uit hout opgebouwd. De technische lokalen in het oudste schoolgebouw, dat stamt uit 1964, worden gesloopt tot aan de begane grond. Op de bestaande fundering worden twee nieuwe bouwdelen, van twee bouwlagen hoog, geplaatst met behulp van een hybride constructie. “Een staalconstructie omkleed met houtskeletbouw”, vertelt Yort. Daarnaast wordt een bestaand bouwdeel en een geheel nieuw bouwdeel ingepakt met houtskeletbouw. De keuze voor de hybride constructie en houtbouw was al voor de betrokkenheid van de werkvoorbereider gemaakt, maar hij is er enthousiast over. “Ik vind houtbouw heel leuk omdat er nog zoveel te leren en te ontdekken valt. Hout biedt een scala aan mogelijkheden.”

Kennisnetwerk
Houtcaptain Stéphanie schoot te hulp bij vraagstukken omtrent hout. Haar hoofdtaak als houtcaptain binnen Dura Vermeer is het delen en verkrijgen van kennis over houtbouw binnen de organisatie. “Houtbouw draagt bij aan de duurzaamheidsambitie van Dura Vermeer. In 2030 willen we met het oog op de klimaatsverandering minstens 20 procent aan houtbouw realiseren. We zitten nu in de fase van kennisverwerving en het neerzetten en uitbreiden van ons kennisnetwerk. MBO Utrecht draagt met de uitdagingen omtrent houtbouw hier mooi aan bij.”

Welke houtsoort?
“We waren op zoek naar een duurzame houtsoort die weinig onderhoud vraagt en kostentechnisch aantrekkelijk is. Een houtsoort die het kan hebben dat scholieren er constant tegenaan hangen en voldoet aan de eisen. Daarvoor heb ik de hulp ingeschakeld van onze houtleverancier”, vertelt Yort. Stéphanie: “Dit vraagstuk was een mooie verdieping van onze houtkennis. We hebben onderzoek gedaan naar de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van verschillende houtsoorten.”
Na grondig onderzoek is er gekozen voor een combinatie van bamboe en vurenhout. Bamboe gebruiken we op de begane grond en plekken waar je tegenaan kunt hangen. Voor de buitengevel is gekozen voor latten van vurenhout.
Hiermee voldoen we aan alle eisen en gebruiken we de juiste eigenschappen van het hout op de juiste locatie. “Ik vind zo mooi aan hout dat het leeft en mee ontwikkelt met de omgeving”, vertelt Yort enthousiast. “De mogelijkheden in hout zijn heel groot”, voegt hij toe. “Je kunt het zo gek niet bedenken en het is er. Natuurlijk moet het binnen het budget passen, maar voor elk vraagstuk is een houtsoort te vinden.” Hiermee voldoen we aan alle eisen en gebruiken we de juiste eigenschappen op de juiste locatie.

De binnenzijde

De Buitenzijde

De eerste houtskeletbouw elementen zijn geplaatst

Engineersessies georganiseerd
Dat houtbouw zo nu en dan nog even zoeken is, geeft de werkvoorbereider toe. “Daarom zijn er engineersessies georganiseerd om met het bouwteam van het definitief ontwerp naar het technisch ontwerp te gaan. Dit team bestaat uit: de leverancier voor de maakbaarheid, een constructeur voor de haalbaarheid, de architect voor het ontwerp, het uitvoeringsteam, Stéphanie als houtcaptain en natuurlijk de klant. Yort noemt de aanpak ‘een goede les’: “Ik ben heel tevreden over deze aanpak, het was een gouden zet. Je hebt een samensmelting van kennis nodig om tot een bouwbaar plan te komen.”

Stéphanie knikt instemmend mee: “Bij houtbouw is het van belang om aan de voorkant intensief samen te werken. Gezamenlijk met het bouwteam hebben we meer kennis in huis, dan alleen. Je moet het dus samen aanvliegen met alle verschillende disciplines bij elkaar.”

Expertteam
Het delen van kennis gebeurt niet alleen binnen het project, maar ook daarbuiten. Yort: “Het is zonde als een ander onderdeel van Dura Vermeer tijd steekt in dezelfde vraagstukken terwijl wij het antwoord al hebben gevonden.” Houtcaptain Stéphanie vertelt dat er daarom wordt gewerkt aan de oprichting van een zogenoemd expertteam voor Dura Vermeer Renovatie Midden West. “In dat team, waar Yort en ik aan zullen deelnemen, kijken we hoe we de opgedane kennis uit projecten breder kunnen inzetten, bijvoorbeeld als er een tender binnenkomt voor onze werkmaatschappij.” Ook neemt ze de geleerde lessen mee in de maandelijkse sessies met de houtcaptains van andere werkmaatschappijen. “Zo komt het ook landelijk in ons kennisnetwerk.”

Tijdens tweewekelijkse houtstorms, online brainstorm- en kennissessies over houtbouw, kan iedereen binnen Dura Vermeer gebruik maken van dat landelijke netwerk. 

Kracht van Dura Vermeer
Yort en Stéphanie kijken beiden tevreden terug op de voorbereiding van de bouw van de nieuwe Onderwijsboulevard. “We hebben uitdagingen getackeld op het gebied van de keuze voor een houtsoort, het brandveilig maken van de constructie en de houten bekleding, het financieel passend maken van het plan en het betrekken van de juist externe experts. ” Volgens Yort is dit te danken aan het bouwteam. Deze kennis delen wij met het landelijke kennisnetwerk inHOUT van Dura Vermeer: “Dat is echt onze kracht.” De uitvoering is inmiddels in volle gang. Tot en met 2022 worden de nieuwe bouwdelen in houtskeletbouw opgebouwd. De oplevering staat eind dat jaar gepland.

Zie jij een kans in houtbouw? Wij staan open voor uitdagingen en gaan graag met jullie in gesprek over de mogelijkheden.

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!