Ik wil mensen aanmoedigen volledig zichzelf te zijn
Yolanda van Rijswijk, hoofd productie bij Dura Vermeer Renovatie Midden West, sleepte de Cobouw Bouwvrouw 2020 Award in de wacht met haar inzet voor meer diversiteit in de bouw. “De bouw is voor iedereen die het fantastisch vindt om een bijdrage te leveren aan de toekomst van hoe we wonen, werken en leven.”
Lang dacht Yolanda dat er geen verschil was tussen mannen en vrouwen in dit vakgebied. Ze wist door haar vader die in de installatiebouw werkte, als kind al dat ze ‘iets met techniek’ wilde. Nooit liet ze zich afschrikken door de mannelijke stempel dat de bouwsector heeft. Ze koos voor de studie Bouwkunde en kwam in een studentenhuis terecht met alleen maar mannelijke studenten. “Ik vond het onderscheid tussen mannen en vrouwen altijd onzin, maar in mijn studentenhuis kwam ik hier op terug. Ik zag van dichtbij hoe resultaatgericht de jongens naar hun werk keken en welke eigenschappen ze inzetten om succesvol te zijn. Ik was van nature beschouwend en intuïtiever. Ik keek af wat mijn huisgenoten deden en leerde van ze. Hetzelfde deed ik later bij mijn mannelijke collega’s in de bouw. Ik deed -onbewust- waarvan ik zag dat het werkte, in plaats van waar ik vanuit mijn eigen natuur goed in ben. Na een paar jaar realiseerde ik mij dat het nog beter was volledig vanuit mijn eigen kracht te werken.”
Verbinding
Yolanda besloot zichzelf en haar vrouwelijke eigenschappen volledig te omarmen en tilde daarmee haar werk naar een hoger niveau. “Ik ging werken vanuit mijn gevoel en intuïtie.” Ze deelt sindsdien in gesprekken onder meer haar onderbuik gevoel over potentiele pijnpunten, stelt kritische vragen en zoekt altijd naar de verbinding binnen teams en met opdrachtgevers. “Kort gezegd: hoe kunnen we elkaar sterker maken en verder helpen.” Yolanda legt uit dat ze voorheen vooral focuste op het resultaat. “Maar je hebt ook de intermenselijke relaties die een proces kunnen maken of breken. Ik realiseerde mij dat in die verbinding met elkaar de sleutel tot succes lag. In verbinding ga je op zoek naar het gemeenschappelijk doel en daarmee raak je de drijfveren en motivatie van elkaar. Met als gevolg dat de kwaliteit van het resultaat stijgt en het is ook nog eens leuker! Ik zag in dat ik door mezelf te zijn iets anders op tafel kon brengen dan mijn mannelijke collega’s.” Yolanda zag in dat in een omgeving waar één type mens dominant is, de aanpak ook vaak via dezelfde as verloopt. “Op die manier vindt er geen innovatie plaats. Daarom is diversiteit ook zo belangrijk voor de bouw. Door verschillende type mensen met elkaar te combineren, gooi je meerdere aanpakken, denkwijzen en talenten in een grote mengpot. Dit leidt tot succesvollere projecten.”
Bouwvrouw 2020
Bouwvrouw van het Jaar
Haar werkwijze en visie op meer diversiteit in de bouw leverde Yolanda de titel Bouwvrouw van het Jaar op. Een titel die ze met eer draagt. “Los van geslacht, wil ik mensen aanmoedigen om net als ik volledig zichzelf te zijn. Ga niet automatisch mee in de cultuur die er heerst.” Dat dit niet altijd makkelijk is onderschrijft Yolanda. “Sommige mannen vinden het nog steeds moeilijk dat een vrouw kritische vragen stelt over techniek. Ik probeer altijd het gesprek aan te gaan om bewustwording te creëren. We zijn niet gelijk, maar we zijn wel gelijkwaardig.”
Uitdagingen
Het is niet alleen het stukje bewustwording waarmee Yolanda de jaarlijkse award in de wacht sleepte. Ze is onder meer middels diverse onderwijsprojecten bezig jongeren te betrekken bij de bouw, ze geeft lezingen en fungeert als vraagbaak voor vrouwen binnen de bouw. “Ik hoop mijn visie dankzij deze prijs nog meer te kunnen uitdragen.” Met het oog op de toekomst is dit volgens Yolanda namelijk hard nodig. “We hebben een gierend tekort aan mensen. Het zou dom zijn om niet in alle vijvers te vissen.” Het vergroten van de diversiteit in de bouw begint volgens Yolanda al bij het aanbieden van techniek op jonge leeftijd. “Als kinderen niet de kans krijgen te verkennen of ze techniek leuk vinden, kiezen ze er natuurlijk op latere leeftijd ook niet voor. Bied meisjes meer dan alleen barbiepoppen. Het stempel dat de bouw voor mannen is moet veranderen. De bouw is voor iedereen die het fantastisch vindt om onderdeel uit te maken van de toekomst van wonen en werken in Nederland.”
Los van het personeelstekort, is diversiteit volgens Yolanda ook hard nodig in het kader van klimaatsverandering. “In 2050 moeten we van het aardgas af, we mogen geen stikstof uitstoten, we moeten zorgvuldig omspringen met de door de aarde beschikbaar gestelde materialen; deze uitdagingen vragen om veel creativiteit en innovatie in de bouw en daarvoor moeten teams divers zijn. We moeten immers iets bedenken dat we gisteren nog niet konden.”
Toegevoegde waarde
Haar tip voor mensen in de bouw als het aankomt op diversiteit? “Kijk niet naar iemands geslacht, afkomst of leeftijd, maar kijk naar wat iemand uniek maakt. Welke eigenschappen ze bezitten die nu nog geen onderdeel uitmaken van je team. Het mengen van die eigenschappen levert betere projecten op. Het hebben van homogene teams niet.” Ook heeft ze een specifieke tip voor vrouwen in de bouw: “Wees je bewust van je toegevoegde waarde en durf die waarde ook uit te dragen.”
Met het winnen van Cobouw Bouwvrouw Award wil Yolanda in haar eigen agenda een grotere prioriteit geven aan het aantrekken van nieuwe aanwas voor Dura Vermeer. “Ik zie dit als een eerste stap om een grotere beweging op gang te helpen.”