In één middag een concreet projectplan mét prijs? Het kan en is simpeler dan je denkt
In één middag een concreet projectplan mét prijs? Het kan en is simpeler dan je denkt.
Sprints zijn voor ICT’ers, Alfa Romeo liefhebbers en Usain Bolt. Wat hebben ontwikkelaars, corporaties of beleggers eraan? Heel veel, zeggen Dick Boelen (directeur Dura Vermeer Vastgoed) en Lieuwe Conradie (conceptontwikkelaar Dura Vermeer Design Studio). Je weet direct of een idee dat in je hoofd spookt, uitvoerbaar is. Beide heren begeleidden al tientallen sprintsessies om tot een concreet projectplan te komen. Wat zijn dit voor sessies en wat heb je eraan?
Als gebouw-, gebieds- of grondbezitter wil je goede vastgoedafwegingen kunnen maken. Naast m² en look en feel speelt betaalbaarheid daarin een grote rol. In een klassiek offertetraject kom je er na zes maanden ontwerpen, rekenen en uitbesteden achter wat een idee of ontwerp écht kost. Passen je ontwikkelambities niet binnen het budget, dan is het terug naar de tekentafel. “Dat zijn een hoop verbrande uren”, zegt Lieuwe. “Met een sprintsessie weet je dit in één middag. En een sprintsessie werkt bij uitstek goed voor onze PCS-aanpak.”
ZELF ALLE KEUZE MET PCS
PCS staat voor Pre Choice System. Dick legt uit: “Het is een doordacht bouwconcept van Dura Vermeer dat uitgaat van vooraf gemaakte keuzes. Als een soort menukaart kun je kiezen uit uitgewerkte bouwlijnen, architectuurstijlen, energieconcepten en standaard plattegronden. Dat zijn alle proven concepts uit eerder gerealiseerde projecten die we constant updaten om te blijven voldoen aan nieuwe eisen, ontwikkelingen en trends. Zo draaien we in Vlaardingen bijvoorbeeld een PCS-project van volledige houtbouw.”
Lieuwe noemt PCS zelfs een goed communicatiemiddel: “Een conceptwoning is een startpunt. Een middel om snel configuraties te kunnen maken. Omdat onze PCS-woningen in-house ontwikkelde modellen zijn, kennen we alle kostprijzen. Afwijkende wensen voeren we als parameters in zodat we direct zien wat de kosten en risico’s hiervan zijn. Dat soort informatie is heel waardevol voor een oriënterende belegger, ontwikkelaar of corporatie. Ik zie PCS dan ook als een gekaderde vorm van co-creatie. Je configureert als het ware een casco-product naar de wensen van de opdrachtgever.”
LIEVER DE KLANT IN DE OGEN KIJKEN
Terug naar die sprint. In één middag een concreet projectplan met offerte, hoe werkt dat? Dick: “Sprints kennen we natuurlijk van de ICT. In de bouw is een intake gesprek gangbaar, waar een week later een offerte uitrolt. Wij voeren dit vrijblijvende gesprek liever live, waarbij we woonblokken real-time vormgeven; van het aanpassen van woninghoogtes en -breedtes en architectuurstijlen tot aan de kozijnindeling. Samen met de klant maken we een 3D-model en plattegronden, waardoor je direct een gevoel krijgt voor het eindproduct.”
SPRINTEN IN 3 STAPPEN
Voor een sprintsessie van een PCS-aanpak werken we met drie stappen: vragen, tekenen, rekenen. Allereerst start de inventarisatie van de klantwens. “We bespreken verwachtingen, issues, gewenste woonstijlen en afwerkingsniveau. Samen framen we een architectuurbudget, om gevoel te krijgen van de speelruimte die er is voor het project. Omdat het een live gesprek is, kunnen we goed doorvragen, ideeën stapelen en met een ander denkframe fris naar de opgave kijken”, zegt Lieuwe.
Dan volgt een iteratief proces van oplossingen bedenken, modellen schetsen en aanpassingen maken. Het plan dat hieruit ontstaat, geeft antwoord op de eerdere vraagstelling. Tot slot wordt het plan doorgerekend door een kostendeskundige en loop je weg met een vrijblijvende offerte, 3D model én plattegronden.
NET DAT BEETJE EXTRA
Omdat ook de Dura Vermeer Design Studio aan tafel schuift, is er extra oog voor creatieve oplossingen. Lieuwe: “Hoe krijg je de vraag op buurtniveau bij elkaar? Voor wie ontwikkel je? Hoe voeg je extra waarde toe? Hoeveel massa kun je toevoegen in relatie tot mobiliteit? De Design Studio helpt bij het leggen van dit soort puzzels. Maar ook bij zaken als een goede samenhang tussen woonblokken en keuzes over woontypologieën. Als Design Studio kunnen we net dat extra beetje ontwikkelpotentie neerleggen.”
ONS EIGEN ONTWIKKELPROCES OP TAFEL
Eigenlijk kun je stellen dat Dura Vermeer haar eigen ontwikkelproces, data, know-how en kennis beschikbaar stelt. Waarom zou je dit doen? “Te lang zaten we als sector op slot. Alleen met openheid van zaken en transparantie, kom je tot de beste plannen en kun je samen groeien”, zegt Lieuwe.
Dick vervolgt: “Corporaties en ontwikkelaars vragen zich in een selectieproces af: wie gaan we bellen? Iedereen heeft wel conceptwoningen. Websites worden afgestruind, tabellen ingevuld, architecten maken schetsplannen en een selectie bouwbedrijven mag plattegronden maken. Je zou verbaasd zijn hoe vaak stagiaires mij bellen omdat ze namens hun werkgever woonconcepten van bouwbedrijven moeten inventariseren. Dat moet toch veel klantvriendelijker kunnen? Wij zeggen daarom: trek er één middagje voor uit, dan krijg je van ons een plan én een prijs. Snel, volledig en vrijblijvend.”
In één dag maken we samen een concreet projectplan. In een sprintsessie zoomen we in op alle vragen en wensen. Onze specialisten helpen graag bij het verfijnen en/of doorontwikkelen van de plannen.