Je oude school slopen, wie droomde daar soms niet van?
MBO Utrecht ondergaat een duurzame renovatie; de komende jaren wordt er gebouwd aan een Onderwijsboulevard van 21.550 m2 bvo. Deze komt aan de Australiëlaan in Utrecht, midden in de wijk Kanaleneiland. Namens Dura Vermeer zijn Organisatiedeskundige Yort Pouw en Werkvoorbereider Melvin Kropf betrokken bij het project. Wat blijkt; de heren hebben beide op de school gezeten!
Voor Yort is zijn schoolperiode het langst geleden; van 1993 tot 1997 volgde hij de opleiding Bouwkunde. Yort: “Toen ik op deze school zat heette het nog Scutos, het was echt een specifieke MTS. Hiernaast zat Abstede én Abstede en Scutos zijn op een gegeven moment samen gegaan in ROC Asa college wat later weer op is gegaan in MBO Utrecht. Op deze manier zijn alle gebouwen aan de Australiëlaan in het bezit gekomen van MBO Utrecht. Het achterste gebouw waar nu de Herman Brood Academie zit, dat was vroeger van Abstede. Daar heeft mijn broer nog op school gezeten. Ergens in dit gebouw ben ik nog een bordje met het oude logo van Scutos tegen gekomen”. Na de schooltijd van Yort is er een gebouw tussen gezet, het gebouw wat nu tijdens de renovatie gebouw F genoemd wordt.
Er zit dan ook 9 jaar tussen de schoolperiode van de heren. Melvin is in 2005 met de opleiding Bouwkunde begonnen. Melvin: ”De eerste twee jaar van de studie was het gecombineerd met Makelaardij en Ontwerp. Toen zaten er ook nog wat meiden in de klas. In het derde jaar moesten we een keuze maken. Ik ging toen volledig voor Bouwkunde”. De originele aula is nog herkenbaar voor beide heren, maar in tegenstelling tot Yort, nuttigde Melvin zijn lunch niet op school. Melvin: “Wij gingen vaak naar de IKEA, een hotdog halen en wat drinken. Ik herinner me nog goed dat een klasgenoot een keer weggestuurd werd door de beveiliging. Je mocht een periode lang voor de tweede keer gratis drinken tappen, maar blijkbaar op dat moment niet meer. Hij werd toen weggestuurd door de beveiliging en mocht een jaar niet meer de IKEA in”.
Yort heeft de IKEA zien bouwen en zelfs nog les gehad in het oude kantoorgebouw dat eerst op de plaats van de IKEA stond. De heren kwamen ook via een andere ingang naar binnen. Melvin met een pasje, maar die bestonden in de tijd van Yort nog niet. De heren hebben beide wel les gehad van de heer van Her Tielens, de heer Duurmeijer en de heer van Kleij van constructie berekenen. Ze herinneren zich nog goed dat de docenten echt oud vakmensen waren. Nu zijn ze dat inmiddels zelf ook. Melvin is tijdens zijn stageperiode aan de slag gegaan bij van Ieperen, wat nu Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Midden West is, en Yort ging tijdens het MBO stage lopen bij een woningbouwvereniging, een adviesbureau en uiteindelijk bij een architectebureau in Vianen. Het bureau was gespecialiseerd in restoratie en dat was voor hem het begin van werken met bestaande bebouwing. Nu heeft hij de stap gemaakt naar renovatie.
Beide heren gingen met veel plezier naar school en toentertijd hadden ze niet kunnen vermoeden dat ze een aantal jaren later hun oude school zouden gaan slopen en verbouwen. Melvin: “Ik vind het toch wel apart dat je ook weer oude dingen terug ziet. Een deel blijft gelukkig bestaan, zoals de leslokalen bovenin, en de andere delen worden ook uiteindelijk wel erg mooi”. Yort vult aan: “Mijn eerste gedachte was ja leuk, ik ga mijn oude school slopen en verbouwen, maar aan de andere kant dacht ik wel gelijk het is ook wel een afsluiting van een tijdperk. Scutos is echt vanaf 1965 “de” technische school geweest in de omgeving Utrecht. In mijn carrière heb ik met verschillende collega’s gewerkt die ook van Scutos kwamen, die school geeft dan wel een band. Het is wel jammer dat er een stuk geschiedenis, de oude praktijklokalen, gaan verdwijnen. De andere kant is wel dat we er echt iets moois voor terug gaan zetten. En er blijft inderdaad een zeer herkenbaar deel bestaan”.
De oude gevel, het glas in lood én de kenmerkende vloer blijft in tact. De speciale Noorse leistenen vloer kom je niet veel tegen in andere scholen. Gelukkig blijft de school dus nog herkenbaar voor de oud leerlingen. De komende 2 jaar wordt er hard gewerkt aan de in totaal acht bouwdelen. De oplevering vindt plaats in fases; de eindoplevering staat gepland voor het najaar van 2022.