Keuze uit tal van uitdagende infraprojecten bij Dura Vermeer
Van projectleiders tot trainees, onze collega’s vertellen graag over hun ervaringen bij Dura Vermeer. Jorian van de Vecht (30) is projectvoorbereider bij Dura Vermeer.
KEUZE UIT TAL VAN UITDAGENDE INFRAPROJECTEN BIJ DURA VERMEER
Windpark Moerdijk is het eerste windparkproject op het vaste land dat ik als werkvoorbereider zelfstandig mag runnen. Dat betekent dat ik alle voorbereidende taken moet regelen. Voor het project zelf kun je dan denken aan vergunningen, bodemonderzoek en funderingswerkzaamheden. Maar ik regel ook de randzaken waar je je normaal gesproken niet direct mee bezig houdt. Van de huur van tijdelijke projectruimte, ICT-aansluitingen tot en met de aanschaf van de koffie aan toe.
Ik heb bijna acht jaar bij een ander groot bouwbedrijf als werkvoorbereider en uitvoerder gewerkt voordat ik de overstap naar Dura Vermeer waagde. Hier heb ik leuke projecten gedaan, waaronder de bouw van verschillende windmolenfundaties op zee. Maar het was tijd voor een nieuwe uitdaging. Bij Dura Vermeer krijg ik veel vrijheid om zelfstandig aan de gang te gaan. Ik kreeg op mijn eerste werkdag naast een laptop en een uitgebreide rondleiding van collega’s, ook een mooie bos bloemen thuisgestuurd. Dat geeft meteen een welkom gevoel.
VEELOMVATTENDE VOORBEREIDING
In Moerdijk bouwen we voor Vattenfall zeven windmolens op een industrieterrein langs het Hollands Diep. Naast de fundaties voor de molens, realiseren we toegangswegen, een schakelstation en de aanleg van diverse kabels en leidingen. De voorbereiding, dus voordat we de eerste funderingspaal konden heien, duurde ongeveer een half jaar. Bomen moeten worden gekapt, sonderingen uitgevoerd, verkeersmaatregelen geplaatst, opslagruimte geregeld en infrastructuur en opstelplaatsen voor het bouwmaterieel aangelegd. Ter indicatie: het heien van de funderingspalen voor een windmolenfundatie duurt ongeveer een week.
IN NAUW OVERLEG MET UITVOERING
Omdat het een relatief klein project is, bereid ik alle taken en werkzaamheden zelf voor in samenspraak met uitvoering. Dat is heel anders dan bij een groot project, waar iedere werkvoorbereider zijn eigen specialisme heeft. Dingen die ik nog niet weet vraag ik aan collega’s op andere projecten. Dat gaat goed. Daaraan merk je dat Dura Vermeer een familiebedrijf is: iedereen is heel toegankelijk. Zelf heb ik het meest met betonwerken. Op dit project was het met name leuk om een goed lopend treintje te maken van grondwerk, heien, bekisten en uiteindelijk het storten van de fundatie. Dat is logistiek en qua planning een mooie uitdaging want bij alle fundaties vindt hetzelfde proces plaats. Niet alle fundaties tegelijk, maar na elkaar. Zo realiseer je samen met het hele projectteam gestructureerd en volgens planning een mooie windmolenfundatie.
OP NAAR GROTE PROJECTEN
Het regelen van randzaken, zoals huisvesting, is prima om ook eens te doen, maar de hoofdtaken van een werkvoorbereider blijven het leukste. Dat weet ik nu en daar houd ik dan ook rekening mee bij een volgend project. Uiteraard altijd in overleg met Dura Vermeer, die vrijheid is er gelukkig. Over vijf jaar hoop ik hoofdwerkvoorbereider te zijn. Het liefste bij grote infrawerken. Wat mijn volgende project is, weet ik nu nog niet. Dura Vermeer heeft een flinke portefeuille die steeds met allerlei nieuwe uitdagende projecten wordt aangevuld, dus er ligt vast iets moois voor mij in het verschiet.