Lanceer’neus’ fly-over Terbregseplein A16 gedoopt
Demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Milieu heeft samen met de projectmedewerkers van de A16 Rotterdam de stalen lanceer‘neus’ gedoopt. Dit stalen frame gaat stukje voor stukje, van pijler naar pijler, 800 meter wegdek door de lucht naar de overkant van het knooppunt Terbregseplein schuiven om de verbinding te maken met de bestaande snelweg A16. De A16 Rotterdam geeft hiermee een eigen twist aan een bouwtraditie.
Verminderen filedruk
De fly-over bij Terbregseplein maakt onderdeel uit van de nieuwe, 11 kilometer lange en energieneutrale snelweg en verbindt de A16 ter hoogte van het Terbregseplein met de snelweg A13 bij Rotterdam The Hague Airport.
Demissionair minister Barbara Visser: ‘Het verbinden van de A16 met de A13 verlicht de filedruk en verbetert de bereikbaarheid van de regio. Dat is goed nieuws voor weggebruikers. De weg wordt bovendien op een duurzame manier gebouwd, terwijl het verkeer gewoon kan doorrijden. Dat is letterlijk en figuurlijk een knap staaltje werk.’
De A16 Rotterdam levert een bijdrage aan het oplossen van 3 knelpunten uit de file top 10, namelijk de A20 Hoek van Holland - Gouda (tussen Rotterdam Crooswijk en Terbregseplein) en de andere kant op tussen Rotterdam Crooswijk en Rotterdam Noord, en de A4 Den Haag- Rotterdam (tussen Ketheltunnel en Kethelplein). Ook het drukke traject A13 Rijswijk-Rotterdam (tussen Overschie en Kleinpolderplein, fileknelpunt 35) wordt ontlast.
Uniek in Nederland
Alhoewel het niet de eerste keer is dat in Nederland het schuiven van wegdekken wordt toegepast, heeft het Terbregseplein een primeur met het schuiven van wegdek over een bestaand wegennet. In bergachtige gebieden is toepassing van deze bouwmethode meer gangbaar. Voordeel van de methode is dat grotere overspanningen makkelijker overbrugd kunnen worden. De neus overbrugt de afstand tussen de pijlers en zorgt ervoor dat het gewicht goed is verdeeld. Een bijkomend voordeel bij de A16 Rotterdam is dat er geen extra grote afsluitingen nodig zijn om de fly-over te kunnen bouwen.
Planning
De wegdekken schuiven met een snelheid van ongeveer 2,5 meter per uur over de weg heen. Eind 2023 moet het schuiven klaar zijn. Halverwege is een aantal maanden nodig om de voorbouwlocatie gereed te maken voor de lancering van de andere rijrichting. Daarna zetten we de puntjes op de 'i' en bouwen we de fly-over af door het aanbrengen van asfalt, belijning, verlichting en de vangrails.
Fabriek op locatie
Aan de noordkant van het Terbregseplein ligt de zogenoemde voorbouwlocatie. Hier worden steeds betonnen brugdekdelen van ca. 30 meter lang en 2150 ton zwaar gemaakt. Eerst wordt het staal van het dek gevlochten, vervolgens wordt in de bekistingszone het beton gestort en als laatste vindt de afwerking plaats. Nadat een wegdek is gegoten, moet het twee weken uitharden voordat het over de weg geschoven kan worden. Om dit mogelijk te maken, wordt er in een ‘fabriek op locatie’ nauw samengewerkt. De brugdekdelen worden tot slot een voor een in een treintje aan de lanceerneus vastgemaakt.