“Maar wát kan jij er nou zelf aan doen?”
Vandaag, op de Dag van de Veiligheid, spreekt het topbestuur van Dura Vermeer zich in niet te mis verstane woorden uit waar voor Dura Vermeer de komende jaren de focus ligt op veilig werken in de bouw: het voorkomen van ernstige ongevallen. In een speciaal voor deze dag gemaakte video leggen Theo Winter (Raad van Bestuur), Koert Terhűrne (Bouw en Vastgoed), Mark Bakker (Infra) en Wouter Blom (Techniek) de verantwoordelijkheid hiervoor niet alleen bij de medewerkers, maar ook bij zichzelf teneinde een veilige bouw te organiseren.
Neem je verantwoordelijkheid en handel daar naar
Dat een dergelijke opstelling hard nodig is, blijkt wel uit de cijfers: in 2023 kwamen in de bouw twaalf mensen om het leven en vonden tientallen ernstige incidenten plaats. Dit houdt verband met risicovolle werkzaamheden die worden uitgevoerd in een steeds complexer speelveld van onderaanneming, ketenpartners, opdrachtgevers en derden op en rond onze projecten. Het is voor Dura Vermeer aanleiding om de komende jaren met zowel de eigen collega’s als de gehele keten het gesprek aan te gaan over het nemen van verantwoordelijkheid en daarnaar handelen.
Startschot gesprek
Vandaag wordt het startschot gegeven om aan de hand van toprisico’s met elkaar het gesprek hier over aan te gaan. Dit betreft niet alleen de eigen collega’s (van tender tot en met uitvoering), maar met name de keten: van opdrachtgever, ontwikkelaar tot onderaannemer en zelfstandige. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het in de praktijk niet. Onderwerpen als hoe om te gaan met een opdrachtgever die geen focus heeft op veiligheid, te lage budgetten voor veiligheid, personeelstekorten, taalproblemen, een bonuscultuur en onmogelijke deadlines zullen ongetwijfeld voer voor discussie zijn.
‘Maar wat kan jij nou er zelf aan doen?’
Toch zijn dat precies de onderwerpen die in het goede gesprek het verschil kunnen maken tussen ‘we werken veilig of we werken niet’, ‘tussen leven en dood’, tussen ‘niet thuiskomen of elke dag veilig en gezond naar huis.’ Het nemen van verantwoordelijkheid betekent ook ‘dat jij er zelf wat aan kan doen?’ om een onveilige situatie uit de weg te gaan.
Dura Vermeer: we werken veilig of we werken niet. Op naar het goede gesprek!