Marianne en Hans in Ouddorp
Ouddorp
Het bouwen van een nul-op-de-meter-woning, daar weten we als bouwer natuurlijk alles vanaf. Maar als ons werk erop zit, start de woonervaring van de bewoner. Hoe is het om te leven in een huis vol duurzame toepassingen? We vroegen het Marianne Veenhuysen en Hans Bechtum, bewoners van een gloednieuwe nul-op-de-meter-wijk in Ouddorp, Zuid-Holland.
Sinds twee maanden zijn Hans en Marianne buren. Waar Hans met zijn vrouw in een grondgebonden hoekwoning woont, vertoeft Marianne in een eengezinswoning. Beide huizen zijn voorzien van allerlei duurzame gemakken: van zonnepanelen, vloerverwarming en driedubbelglas tot mechanische ventilatie en warmtewisselaars.
Vooral het verhoogde comfort is volgens Hans een groot pluspunt. “Mijn vrouw en ik kunnen hier genieten van onze oude dag. In onze vorige woning sliepen en douchten we boven. Nu is alles beneden en kent de woning een hoog afwerkingsniveau. En niet te vergeten een verwarmde vloer. Ik kan iedere zestiger aanbevelen deze duurzame stap te maken”, vertelt Hans.
Even wennen
Marianne is opgegroeid in Ouddorp, maar woonde jarenlang in Rotterdam. “Toen mijn zoons het huis uitwaren, ging Ouddorp weer lonken. Nu zeg ik tegen iedereen: ik heb me net niet te vroeg en net niet te laat ingeschreven bij de woningbouwvereniging. Ik kwam in aanmerking voor een huis, dat ook nog eens nul-op-de-meter was. Dat was een aangename bijkomstigheid.”
De duurzame woning brengt haar veel woongenot, maar aan één voordeel heeft ze extra moeten wennen. “De stilte. De woningen zijn goed geïsoleerd en daardoor lucht- maar ook geluidsdicht. Dat is lekker als ik de muziek wat harder wil zetten, maar betekent ook dat ik geen regen, vogels of andere omgevingsgeluiden meer hoor. Dat is wel even wennen na de grote stad”, zegt Marianne.
Het idee van gasloos wonen is heel fijn.
Elektrisch koken en een warmtepomp
Hans weet hier wel een oplossing voor: “We wonen vlakbij een waterwingebied. Zet je ‘s avonds een klein raampje open, dan hoor je overal kikkers. Je waant je dan echt in de natuur.” Voor hem en zijn vrouw was vooral de omgang met de warmtepomp nieuw. Doordat de warmte diep uit de grond komt, duurt het ongeveer een dag om de temperatuur te wijzigen. “We kregen het advies om voor een periode één ideale temperatuur in te stellen. Die hebben we gevonden: 19,5 graden. Nu hebben we er al anderhalve maand geen omkijken meer naar”, zegt Hans.
Als hij bezoek over de vloer krijgt, wil iedereen weten hoe alles werkt. “Ik merk echt een groeiende interesse in mijn omgeving. Mensen met een versleten Cv-ketel die ons vragen wat te doen. Dan vertel ik over de duurzame warmtepomp, en dat dit goed functioneert.” Daarbij zijn alle woningen in de wijk gasloos. Koken gaat via een inductiekookplaat. Maar wat als je al 43 jaar lang gewend bent te koken op gas? Hans: “In het begin is dat even uitproberen. Je moet vooral niet bang zijn om hulp te vragen. Van vrienden en familie kregen we een aantal gouden tips. Nu wil m’n vrouw niet meer terug!”
Cool wonen
Zo met de blik op vooruit, zijn er een paar dingen waar de twee kersverse Ouddorpenaren naar uitkijken. “Binnen is alles spik en span, maar buiten zijn ze nog volop bezig. Ik kijk uit naar het moment dat ik door de wijk wandel en alle aangelegde tuintjes en gedeelde aanplant zie”, zegt Hans.
Met mooier weer in aantocht, verheugt Marianne zich vooral op een koele woning: “In Rotterdam had ik een tuin op het zuiden. Dan werd het soms wel 25 graden binnen. Ik kan je vertellen, daar word je niet blij van. Nu kan ik lekker de vloerverkoeling aanzetten, dus zet die zomer maar door.”
Nog even afwachten
Afwachten is het alleen nog voor de energiebesparing. Gaan bewoners direct het eerste jaar al nul-op-de-meter halen? De eerste resultaten zijn pas over een aantal maanden bekend. “Weet je, uiteindelijk voelt het als een gewoon huis. Er zijn een aantal apparaten waar je aan moet denken, maar dat went. Het idee van gasloos wonen is heel fijn. En als je dan ook nog energie teruglevert aan de energiemaatschappij, is het duurzame plaatje rond”, aldus Marianne.