Vorige
Nieuws

Meerdere nominaties Dura Vermeer voor de InfraTech Innovatieprijs 2023

Dura Vermeer is met meerdere innovaties genomineerd voor de InfraTech Innovatieprijs 2023. Circularpave, het 100% circulaire asfaltmengsel, is genomineerd in de categorie Productinnovaties, De Circulaire Passage, een project binnen het partnerprogramma De Circulaire Weg, in de categorie Duurzame Samenwerking en Liggers2.0, een consortium waar Dura Vermeer deel van uitmaakt, in de categorie Procesinnovatie. 

Met de Innovatieprijs stimuleert InfraTech innovatieve ideeën op het gebied van het bouwen, onderhouden, renoveren en verduurzamen van infrastructuur. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers reikt de prijzen uit op woensdag 18 januari 2023 in Rotterdam Ahoy. 

Circularpave 

In de asfaltbranche worden er vaak nog nieuwe minerale grondstoffen en fossiele bitumen toegevoegd, terwijl wij het gebruik van primaire grondstoffen in 2030 juist met 50% terug willen dringen. Ons eigen asfaltmengsel Circularpave bestaat uit hergebruikt asfalt, secundaire grondstoffen en gerecyclede bitumen. Hierdoor is dit mengsel volledig, dus 100%, circulair. Daarnaast is al het materiaal na einde levensduur ook weer herbruikbaar. 

De Circulaire Passage 

Direct naast de Johan Cruijff ArenA hebben wij, in opdracht van de gemeente Amsterdam, een weg aangelegd die maar circa vijf jaar in gebruik zal zijn. Een uitgelezen kans om deze tijdelijke weg zo circulair mogelijk aan te leggen. Het project is uitgevoerd binnen het partnerprogramma De Circulaire Weg, dat een model heeft ontwikkeld waarmee verschillende infraprojecten als dienst (as a service) worden uitgevoerd. Hierdoor blijft de opdrachtnemer geprikkeld om in een eerder stadium en op een andere manier na te denken over de materialen, onderhoud van de weg en hergebruik na levensduur, wat de circulariteit bevordert. 

Liggers2.0

Het consortium Liggers2.0 bestaat uit Dura Vermeer, Haitsma Beton B.V., Vlasman Betonbewerkings- en Slooptechnieken en Royal HaskoningDHV. Samen met Rijkswaterstaat en SGS maken we dat de Nederlandse infrastructuur ook in de toekomst op het hoogste niveau kan blijven presteren. We werken samen in de keten om viaducten circulair te maken door hergebruik van vrijkomende elementen uit gesloopte viaducten en bruggen. Hiermee besparen we circa 90% op waardevolle grondstoffen en beperken we ook de CO2-uitstoot met circa 90% ten opzichte van het lineaire bouwproces. Zo werken we samen aan ons doel om in 2030 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken.

Klik hier voor meer informatie over de InfraTech Innovatieprijs 2023.

Lees meer van Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina