Nieuw EMA-kantoor betekende iedere dag de finale van de champions league spelen
Bouwen in de Champions League. Zo voelde het voor mij, Marc Heppener, om het nieuwe hoofdkantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam te realiseren. Met als grote verschil: we stonden als team iedere dag opnieuw in de finale, in plaats van één avond. Wie is ‘we’? Bouwcombinatie EMA (Dura Vermeer/Heijmans) waar ik als integraal ontwerpmanager deel van uitmaakte. Vanwege de eisen die opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en projectbureau Zuidas stelden alsmede het Europese en hoogwaardige karakter van EMA moest het gebouw aan de allerhoogste standaarden voldoen. Met een keiharde opleverdatum voor ons als bouwteam: aanvaarding van het pand door de RVB op 15 november 2019. Met als resultaat een bouwtijd van 18 maanden. Hoe hebben we dat als team voor elkaar gekregen?
Zowel nationaal als Europees alle ogen op je gericht hebben: ik vond het een hele bijzondere ervaring. Om zo’n high-profile project te realiseren, gelden dezelfde soort principes als op het voetbalveld. Je hebt een hecht team nodig bestaande uit de beste spelers, staf, ondersteuning en medewerking van de juiste partners. Alleen als alle neuzen dezelfde kant op staan, zegevier je. Dat is ons, Bouwcombinatie EMA gelukt. Ik ben enorm trots dat ik een van de basisspelers van het project mocht zijn.
ONTWIKKELEN OP HOOG NIVEAU
Mijn opdracht was om samen met het ontwerpteam het Programma van Eisen en voorlopig ontwerp te vertalen naar het kantoor dat je nu op de Zuidas ziet. Dit is niet zomaar een kantoor, maar een werkomgeving voor een belangrijk Europees instituut met medewerkers die uit heel Europa komen. Immers EMA is verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van nieuwe geneesmiddelen voor mensen en dieren die op de Europese markt worden toegelaten. Al deze verschillende nationaliteiten wil je een prettige, duurzame en veilige werkplek bieden, één waar ze zich (snel) thuis voelen.
EMA-MAATPAK
Kenmerkend aan EMA is dat de organisatie een bedrijfsvoering kent met veel conferenties, overleggen en vergaderingen. Belangrijk is dus dat de voorzieningen hiervoor op orde moeten zijn. Dat vraagt in de ontwerpfase om extra aandacht voor details en veel validatie met de gebruiker. Zo zijn we in Londen gaan kijken hoe de EMA-medewerkers werken en hoe ruimtes gebruikt worden. Die informatie, en de specifieke eisen van het RVB hebben we vertaald in ons ontwerp. Zomaar wat voorbeelden hiervan zijn: verstoringen tijdens de conferenties, zoals te hard dichtslaande deuren tot de juiste ondersteuning van audiovisuele middelen tijdens het stemmen door deelnemers aan een conferentie. Zo zochten we per ontwerpdeel naar de beste oplossing en ontwikkelden we een heus maatpak waarbij natuurlijk de grote uitdaging was dit alles binnen budget en deadlines te houden.
KEIHARDE DEADLINE
Want aan alle eisen voldoen is maar een van de vele uitdagingen van dit project. Het allerbelangrijkste was de deadline van 15 november halen. En daar hoort ook kwaliteit leveren bij. Het proces hebben we daarom risicogericht aangestuurd: alle eisen zijn aan de hand van risicoanalyses vooraf getoetst en in kleinere werkpakketten opgedeeld. Zo konden we een stuk sneller opereren en hielden we overzicht en de risico’s beperkt.
In het verleden draaide ik vaker soortgelijke Design & Build-projecten, voor Amerikaanse en Engelse opdrachtgevers. Maar de manier waarop we hier met de tijdsdruk zijn omgegaan, maakte dit project extra bijzonder voor me. Doordat we het werk in kleinere stukken opdeelden, waren er ook meer contactmomenten met de klant. Daar moet de klant ook voor open staan. Door ons robuuste plan was het vertrouwen van het Rijksvastgoedbedrijf en het EMA gelukkig snel gewonnen. De aanpak was enorm succesvol en de geleerde lessen kunnen we nu toepassen in andere projecten die op mijn pad komen.
Het project paste goed bij mij, Dura Vermeer en de Bouwcombinatie EMA. In de ontwerpfase en samenwerking waren we innovatief en meer outside the box. In de realisatie hebben we met name beproefde methodes en technieken toegepast, zoals glijbekisting, prefab en staalconstructies. Die combinatie van innovatief en beproefd vragen om flexibiliteit en dat moet in je DNA zitten.
GROTE GETALLEN, GROOT RESULTAAT
Het eindresultaat is een pand van circa 40.000 m2 met 19 verdiepingen. In de onderste lagen bevinden zich de conferentiezalen. Daarboven zitten de kantoren met 1300 werkplekken. Een groene wand van 60 meter hoog, ook wel de long van het gebouw genoemd, is onderdeel van een groen lint dat van buiten naar binnen het gebouw doorkruist. Het restaurant kan in 2 uur tijd 1200 mensen met allerlei verschillende dieetwensen bedienen. Om dit alles te realiseren, waren op een gewone werkdag op de bouwplaats wel 200 tot 400 man aan het werk. Richting afronding werden dat er 700! Kortom, een gebouw waarbij het ging om grote getallen – en een groots resultaat.
Kantoor EMA is een realisatie van Bouwcombinatie EMA (samenwerking Dura Vermeer en Heijmans).