Vorige
Nieuws

Nieuwbouwproject voor Lefier; ‘Blokje Om’ in Emmen uniek in Noord-Nederland

Tussen het moment van sloop van een woning en nieuwbouw op dezelfde plek zit normaal gesproken een periode van minimaal een jaar. Zeker als het om een groter aantal woningen gaat. In Emmermeer doet Lefier het anders: dankzij concept Blokje Om van Dura Vermeer worden hier 66 huurwoningen gesloopt en direct weer herbouwd, blok voor blok. Door een slimme aanpak hoeven de bewoners maar zo’n vier maanden in een tijdelijke woning te verblijven.  

De start van het project werd vandaag gemarkeerd door de onthulling van het bouwbord door drie huurders van de te slopen woningen. Patrick Kip, directeur van Dura Vermeer, lichtte toe hoe het ontwikkelende bouwer in zo'n korte tijd de nieuwe woningen bouwt. Begin 2024 wordt het eerste blokje woningen al opgeleverd.

Nieuwe plek op de oude stek

Het is voor het eerst in Noord-Nederland dat ontwikkelende bouwer Dura Vermeer Blokje Om toepast op zo’n grote schaal. Kort nadat de bewoners tijdelijk zijn verhuisd wordt een rijtje woningen afgebroken en direct start de nieuwbouw op dezelfde plek. En zodra de nieuwbouw gereed is, binnen enkele maanden, kunnen de bewoners terugkeren op hun oude stek en is het volgende blok aan de beurt.  

Tevreden corporatie

‘Ons doel is om woningen met een slecht energielabel zoveel mogelijk te verduurzamen,’ zegt Pieter Witzenburg, directeur vastgoed van Lefier. ‘Maar in sommige gevallen is dat geen optie, bijvoorbeeld omdat de bouwkundige kenmerken van de woning dat niet toelaten of omdat de plattegrond niet meer voldoet. In zo’n geval kunnen we uitwijken naar nieuwbouw. En als huurders tevreden zijn op de plek waar zij wonen, is nieuwbouw op dezelfde plaats natuurlijk ideaal.’

Gefaseerde aanpak

De gefaseerde aanpak zorgt ervoor dat er steeds een klein aantal bewoners de oude woning verlaat, die direct wordt afgebroken en grotendeels op de bestaande fundering herbouwd. De nieuwe woningen zijn modern, energiezuinig en een fractie groter dan de oude huizen. In de zomer van 2025 zal volgens planning het laatste blok worden opgeleverd.

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Patrick Kip

Adjunct directeur Dura Vermeer Bouw Hengelo Regio Overijssel, Regio Gelderland, Regio Flevoland, Regio Utrecht
Patrick Kip