Ontwikkelaars André en Noortje vertellen over de houten woningen in De Fruitmeester
André van Keulen en Noortje Veldhof, beide ontwikkelaar bij Dura Vermeer Bouw Midden West, zijn sinds 2019 betrokken bij project De Fruitmeester in Beverwijk. Nu vier jaar later vertellen zij meer over ‘hun’ project. Kijk je mee?
Ontwikkelaars De Fruitmeester aan het woord
“Begin september 2022 zijn we begonnen met de bouw van 54 woningen”, begint Noortje Veldhof. “De Fruitmeester vertelt het verhaal van de iconische tuinderswoningen en bijbehorende schuren die kenmerkend zijn voor Beverwijk en omgeving. De vergeten kwaliteiten uit deze tuinderscultuur worden teruggebracht in vier bij elkaar passende buurtjes met een eigen, dorps karakter: De Erven, De Boomgaard, De Pluktuin en De Kassen”, aldus Noortje.
Vier groene buurtjes
“De Fruitmeester wordt een duurzame wijk in de breedste zin van het woord”, gaat Noortje verder. “Energieneutraal, klimaatadaptief en natuurinclusief. We wekken energie op, bufferen water en passen duurzame materialen toe. In het buurtje De Erven worden acht twee-onder-één-kapwoningen in duurzaam geteeld hout gerealiseerd. De bouwmethode is een duurzaam alternatief voor beton. Door deze woningen in hout te bouwen, dragen we actief bij aan de CO2-reductie die hard nodig is. Daarnaast sluit de materiaalkeuze goed aan bij de oude tuinderswoningen en bijbehorende schuren die vroeger ook van hout waren”.
Cadeautje van de natuur
André van Keulen: “Bij de constructie van de houten woningen wordt CLT hout toegepast, dit is kruislaaghout. En dankzij herbebossing gaan er geen natuurlijke rijkdommen verloren. Hout is een oneindige grondstof. Een cadeautje van de natuur! Ook de isolerende waarde en het lage energieverbruik van hout, zijn mooi meegenomen. Een houten huis hoeft doorgaans minder verwarmd te worden, wat het energieverbruik ten goede komt. Bovendien is hout gezond! Diverse onderzoeken tonen aan dat wonen in een houten huis actief bijdraagt aan een gezond woonklimaat. Het vermindert onder andere ons stressniveau, verbetert de concentratie en reguleert de luchtvochtigheid wat het leefcomfort aanzienlijk beïnvloedt. Je ziet het ook… de houten woning heeft een unieke en warme uitstraling”.
Op naar Net Zero
“Voor Dura Vermeer Bouw Midden West is dit het eerste woningbouwproject dat volledig in hout wordt uitgevoerd”, gaat André verder. Van de houten wanden tot aan de vloeren. “We hebben hier actief op gestuurd, omdat hout een ecologisch verantwoorde bouwmethode is die de natuur minimaal belast. Onze ambitie is om in 2030 20% van de woningen te bouwen in hout”.
In 2030 moet onze CO2-uitstoot gehalveerd zijn. En per 2050 realiseren we minimaal 90% CO2-reductie en compenseren we de rest. Bouwen in hout is een van de antwoorden om een actieve bijdrage te leveren aan CO2-reductie.
Bomen halen namelijk CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa (zoals hout, blad en wortels). De zuurstof geven ze af aan de lucht. Bomen slaan vooral extra CO2 op als ze groeien. De CO2 wordt dan vastgelegd in de toenemende biomassa van de boom. Als het hout wordt verbrand of wegrot, komt de CO2 weer vrij in de lucht. De opslag van CO2 in bomen is dus tijdelijk. Daarom worden de bomen vervangen als ze zijn uitgegroeid. Door nieuwe bomen te planten (zoals bij duurzame teelt) wordt dus bijgedragen aan CO2 opslag. Duurzaam geteeld hout zorgt voor een goede ecobalans die een kwalitatieve graadmeter is voor de belangrijkste uitwerkingen betreffende klimaat, de bodem en oppervlaktewater en draagt bij aan een circulaire economie.
Want alles wat we doen telt op naar nul uitstoot. Tel jij mee?