Ontwikkelmanager Geert Ruiterkamp: "Kameraadschap, een fijne sfeer, betrokkenheid en gewoon dóen."
Geert Ruiterkamp is nu meer dan 25 jaar bij ons in dienst en wie Geert kent weet dat hij vol passie zit over zijn vak, maar ook het bedrijf: “Er heerst een bepaald kameraadschap tussen onze collega’s, wat een gemoedelijke en aangename sfeer met zich meebrengt. Als je nieuwsgierig bent en jezelf wilt ontplooien krijg je daar ook echt de kans voor. Bijna nooit wordt gezegd; dat moet je niet doen. De sociale dingen maken het af. De betrokkenheid vanuit het bedrijf is bijzonder; er is oprechte interesse. Regelmatig zijn er borrels en we krijgen bijvoorbeeld het personeelsmagazine met een mooie attentie. Dit wordt ook thuis enorm gewaardeerd. Het is allemaal gewoon goed geregeld.”
Als ontwikkelmanager zit hij op z’n plek: “Geen dag is hetzelfde. Het mooiste vind ik het samenwerken, de interactie en dat we echt iets achterlaten. We hebben invloed op de plannen die we bedenken en hebben daarin de vrijheid om ook ons eigen ding te kunnen doen. Het Goede Doen is daarin de rode draad, voor onze kinderen en de toekomst.”
Het Goede Doen mag geen leuk verhaaltje zijn.
“Waar ik graag Het Goede voor doe is voor onze klanten – voor gelukkige bewoners, voor het ultieme buurtgevoel, de gemeenschap die je ziet ontstaan in fijn woonbuurten - én voor een betere wereld. Daar wil ik vanuit mijzelf en vanuit mijn rol bij Dura Vermeer Bouw Hengelo graag aan bijdragen. Het is goed om er over te praten, over Het Goede Doen, maar het accent moet bij ons toch vooral liggen op het ook echt doen. Wij zijn immers niet de denkers van de maatschappij, niet de filosofen. Wij zijn de doeners, de makers. Onze opgave is om fysieke bijdragen te leveren in mooie buurten, met veel groen en water, duurzaam geproduceerd.”
We moeten ons niet laten tegenhouden door onzekerheid.
“Gewoon dóen. Dat is wat we moeten doen. Op de ontwikkellocatie van Ledeboer in Enschede wilden we graag houten woningen maken. Die gaan er ook komen, hoewel de neiging vaak groot is om al dat soort nuttige experimenten en extra’s als eerste uit een plan te halen op het moment dat je moet bezuinigen. Juist dan moeten we onze rug recht houden. Tóch doen. Juist wél experimenteren en risico nemen. Ook al weten we niet helemaal waar we uitkomen.”
“Onze directie kiest bewust voor hout: helemaal goed. We hebben met Dura Vermeer het eerste waterstof-ketelhuis neergezet. We hadden al gasloze woningen gemaakt vóórdat dat een eis werd. Kijk, zo ontstaat er iets. Er zijn ontzettend veel conventionele redenen om iets niet te doen. De kunst is om het wél te doen - ook al is het maar tijdelijk, of voorlopig - en ondertussen toch netjes je geld te verdienen. We lopen als aannemers eigenlijk nooit voor de muziek uit, maar op onderdelen moeten we dat heel bewust, af en toe en steeds vaker wél doen. Ook als je onzeker bent over de uitkomst. Want juist dat zorgt voor verandering.”
Collega's Geert en Ruben op locatie TEX in Enschede
Binnenstedelijke gebiedsontwikkeling TEX
Ruimte maken voor collectiviteit en delen.
“Het is geen vijf voor twaalf maar allang tien over als het gaat om onze aarde. Ik ben wel een optimist. Wat kan ik doen? Voor mezelf: ik heb de krant opgezegd, een elektrische auto gekocht, een groentetuintje gemaakt. Ik geloof dat daar de grootste winst te halen valt: in je eigen kleine invloedssfeer. Minder reizen en vliegen. Minder vlees eten. Zonnepanelen op je dak. In alle gevallen is dat de grootste winst. Als consument beïnvloeden we wat er gemaakt en geproduceerd wordt.
“Nee, het is helaas nog niet zo dat consumenten een circulaire woning eisen. De woningnood is nog veel te groot en dan zeg je geen nee tegen een betaalbare betonnen woning. Maar ik kan als ontwikkelaar wel meewerken aan een goede context: aan een de voorwaarden die nodig zijn voor een gevoel van collectiviteit en samen delen. Zorgen dat kinderen fijn met elkaar op straat kunnen spelen kan wel eens heel belangrijk zijn voor wat we willen bereiken voor het klimaat en de aarde...!”
Gewoon doen. Dan ontstaat er vanzelf iets nieuws.
“Er mag best wat meer moeten en dwang ontstaan. Vraag niet alles aan marktonderzoekers of bewoners. Als je vraagt of mensen een parkeerplaats voor de deur willen, zeggen ze allemaal ja. Maar daarom hoef je ze nog niet te máken. Je kunt ook zeggen: alsjeblieft, hier heb je een parkeernorm 0,5 en dit is wat het is. Punt. Superlastig natuurlijk, wij hebben daar veel moeite mee. Alleen dan pas ontstaan nieuwe, passende oplossingen. Meer deelmobiliteit bijvoorbeeld, minder onnodige autoritjes naar de supermarkt, en meer gezond fietsverkeer. Mensen moeten wel.”
“Zonder doen zijn we geneigd om te blijven praten en aarzelen. Als je het gewoon gaat doen, fiksen mensen het zelf wel. Of wordt het wel gefikst door iets of iemand anders. Juist daarom geloof ik in de rol van Dura Vermeer Bouw Hengelo in de nieuwe toekomst. Gewoon dóen en lef hebben is immers waar wij goed in zijn.”